- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Κατσαρόλες με βιβλία: Η γαστριμαργία… αλλιώς με τα «ανάλεκτα του κυρίου Schott»
Ένα βιβλίο απρόσμενο, απροσάρμοστο, γεμάτο λέξεις ακριβές για την κουζίνα και τη φιλοσοφία της. Κάτι ανάμεσα σε βιβλίο μαγειρικής, κατάλογο κρασιών, οδηγό οικιακής οικονομίας ή ιστορία της μαγειρικής
![Κατσαρόλες με βιβλία: Η γαστριμαργία… αλλιώς με τα «ανάλεκτα του κυρίου Schott» Κατσαρόλες με βιβλία: Η γαστριμαργία… αλλιώς με τα «ανάλεκτα του κυρίου Schott»](/images/1074x600/jpg/files/2023-07-05/analekta-kyriou-schott.jpg)
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή από το βιβλίο «Γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott» του Ben Schott (εκδ. Κασταλία)
Κι εκεί που κατεβαίνω στο κέντρο της πόλης να βρω μπαχαρικά και κανένα ωραίο, παλιό μαγαζί που μπορείς ακόμη να φας κάτι πολύ νόστιμο, ψάχνω στα βιβλιοπωλεία πέριξ της Athens Voice. Εκεί που βρίσκονται οι θησαυροί των γνώσεων, με λέξεις έτοιμες για την κατσαρόλα. Από ράφι σε ράφι πέφτω πάνω στα «Γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott». Ωπ, εδώ είμαστε. Για να δούμε τι θα δούμε και κυρίως τι θα μαγειρέψουμε.
Ένα βιβλίο απρόσμενο, απροσάρμοστο, γεμάτο λέξεις ακριβές για την κουζίνα και τη φιλοσοφία της. Κάτι ανάμεσα σε βιβλίο μαγειρικής, κατάλογο κρασιών, οδηγό οικιακής οικονομίας ή ιστορία της μαγειρικής, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του οπισθόφυλλου. Αυτό το ωραίο βιβλίο με τα μικρά γράμματα είναι κάτι παραπάνω. Έχει ως σκοπό να μαζέψει τα ψίχουλα που έχουν αφρόντιστα σκορπιστεί πάνω στο τραπεζομάντιλο των γαστριμαργικών αναζητήσεων. «“Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του Κυρίου Schott” (εκδ. Κασταλία) δεν ισχυρίζονται ότι εξαντλούν το θέμα τους, δεν διεκδικούν δάφνες αυθεντίας, δεν έχουν πρακτικό στόχο». «Το βιβλίο ελπίζει να ανοίξει την όρεξη σε ένα μενού γευσιγνωσίας, αλλιώς dιgustation».
Στο βιβλίο αυτό μπορείς, αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώριστρια, να διαβάσεις για τη διχόνοια της πουτίγκας, την ονοματολογία πούρων ανάλογα με το χρώμα, τι κάθισαν και έφαγαν ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν στο Granita –ένα ιταλικό εστιατόριο του Β. Λονδίνου– στις 31 Μαΐου 1964. Και ακόμη για το μούστο και το πετιμέζι, το ιρλανδικό Champ, τα ελληνικά τυριά Π.Ο.Π., το σπαράγγι και τα ούρα (ναι, ούρα, καλά διαβάσατε…), τους λογότυπους της Κόκα-Κόλα, την ιαπωνική λειτουργία του τσαγιού, μαγειρικές παροιμίες, αλλά τους πολιτικούς αφορισμούς για το φαγητό. Έλεγε, για παράδειγμα, ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Μπλερ στην εξουσία, «Επιτρέψτε μία παρατήρηση: με ωραία λόγια δεν βουτυρώνεις φρυγανιές».
Και αν σας αρέσει το ποτό, και πάλι θα βρείτε μυριάδες ιδιαίτερες πληροφορίες, από τις θερμίδες και δόσεις αλκοόλ ως και το πώς να αντιμετωπίσετε το hangover, ή αλλιώς την «οργή των σταφυλιών» σε μία παράφραση του βιβλίου του γνωστού έργου του Στάινμπεκ και τις βρετανικές επιγραφές των παμπ. Το βιβλίο αποτελείται, όπως ενημερώνει η έκδοση, από 41.286 λέξεις. Σταματάω εδώ και φτάνω στη σελίδα 139 σε μία πολύ ωραία συνταγή από το 30 π.Χ. Την προσφέρει ο Απίκιος.
Η συνταγή: Γουρουνόπουλο γεμιστό αλά ρωμαϊκά
Αφαιρούνται όλα τα κόκαλα μέσω του οισοφάγου, ώστε το γουρονόπουλο να μοιάζει με ασκό, και στη συνέχεια παραγεμίζετε με: ένα τεμαχισμένο κοτόπουλο, συκοφάγους, τεμάχια από το ίδιο το ζώο, λουκάνικα Λουκανίας, χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, επεξεργασμένους βολβούς, σαλιγκάρια χωρίς όστρακο, μολόχες, τεύτλα, πράσα, σέλινο, βραστό λάχανο, κορίανδρο, άκοπο πιπέρι και κουκουναρόσπουρους. Από πάνω προστίθενται 15 αυγά και πιπεράτο liquamen. Συρράπτετε και το αφήνετε να ψηθεί στον φούρνο. Ύστερα ανοίγετε μία σχισμή στην πλάτη του ζώου, από όπου χύνεται η ακόλουθη σάλτσα: πιπέρι, πήγανο, liquamen, passum, μέλι και λίγο λάδι. Όταν το μείγμα βράσει, προσθέστε άμυλο για να δέσει.
Το βιβλίο
«Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott», Ben Schott. Μετάφραση, προσαρμογή, προσθήκες από την Κατερίνα Σχινά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κασταλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γράφοντας για αυτά που έχουν σημασία, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο
Μιλήσαμε με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η φωνή στα χέρια της» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Τι τη συγκινεί, τι τη θυμώνει, τι νοσταλγεί στην καθημερινή της ζωή και τι της λείπει από το παρελθόν; Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα
Πώς η επιμονή, η αφοσίωση στη δημιουργική σου φωνή και μια σειρά από ευφάνταστα σωματικά τελετουργικά μπορούν να δώσουν φτερά στην καλλιτεχνική δημιουργία
Διαβάστε δύο ποιήματα από τη νέα συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η ψυχαναλύτρια Galit Atlas φωτίζει τη σκοτεινή επικράτεια του ασυνείδητου, αυτή που μας στοιχειώνει εν αγνοία μας
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Tι μας ενδιαφέρει η πεισιθάνατη αναζήτηση ενός μετανάστη Ιρανού που μέσα σε όλα τα άλλα είναι και ορφανός από μητέρα, ενώ ο πατέρας του δουλεύει σε εκτροφείο ορνίθων;
Μια συζήτηση για το βιβλίο της «Πρόσωπα του μύθου, του θρύλου, της μουσικής» και το πώς οι μύθοι και οι θρύλοι εικονογραφούν ένα είδος πρωτόγονης ψυχολογίας
«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν
Μια συζήτηση με τους συγγραφείς για τον ρόλο του επιχειρείν στη δημοκρατία
Ο υδράργυρος ανεβαίνει και τα συναισθήματα στις σελίδες κορυφώνονται
Τα βιβλία που θα προσθέσουμε στις καλοκαιρινές μας αναγνώσεις
Σπουδή εφηβικής αφύπνισης, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία του 20ού αιώνα
«Το τρίτο στεφάνι», οι περιπέτειες του λογοτέχνη με τον νόμο στην Αυστραλία και η οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα καταγράφονται στο βιβλίο «Το Τέρας και ο Κολοσσός»
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Διαβάζουμε δοκίμια, βιογραφίες, μαρτυρίες, επιστημονικά και βιβλία προσωπικής ανάπτυξης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.