Κατσαρόλες με βιβλία: Έρωτας και φαγητό από την Ιζαμπέλ Αλιέντε
«Μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά»
Κατσαρόλες με βιβλία: Η συνταγή της Ιζαμπέλ Αλιέντε για ψευτο-παέλλια από το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» (εκδ. Ωκεανίδα)
«Τα πενήντα είναι σαν την τελευταία ώρα του απογεύματος, όταν ο ήλιος έχει δύσει και έχεις από τη φύση διάθεση για στοχασμό. Στην περίπτωσή μου, ωστόσο, το σούρουπο με παρασέρνει στην αμαρτία και, ίσως για αυτό στα πενήντα μου αναλογίζομαι τη σχέση με το φαγητό και τον ερωτισμό, τις αδυναμίες της σάρκας που περισσότερο με δελεάζουν, αν και, αλίμονο, δεν είναι αυτές που έχω περισσότερο εξασκήσει» γράφει η Ιζαμπέλ Αλιέντε.
Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Το βιβλίο «Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά» είναι παλιό αλλά έχει μία ξεχωριστή αξία. Δεν είναι μόνο μια μεγάλη έρευνα μεταξύ φαγητού και ερωτισμού. Είναι μία κατάδυση στη γυναικεία φύση. «Αν δεν υπήρχε το αντισυλληπτικό χάπι, οι χίπις, η γυναικεία απελευθέρωση, πολλές από εμάς θα βρίσκονταν ακόμη στον ζυγό της υποχρεωτικής μονογαμίας», γράφει η συγγραφέας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών παρατηρήσεων, ανάμεσα σε συνταγές για φαγητό που σίγουρα διεγείρει το ανθρώπινο σώμα.
Ψάχνω για ένα καλό τηγάνι ώστε να φτιάξουμε μία ωραία ψευτο-παέλλια, όπως μας την προτείνει η συγγραφέας. Μας κοιτάει η Αφροδίτη και ανάβω τη φωτιά. Σερβίρω κρασί σε ψηλό ποτήρι.
«Η πραγματική παέλλια μαγειρεύεται σε ειδικό τηγάνι, την παελλιέρα, γίνεται καλύτερη στα κάρβουνα και απαιτεί ώρες κοπιαστικής δουλειάς για το καθάρισμα των θαλασσινών και το κομμάτιασμα των υπόλοιπων υλικών. Είναι δουλειά που γίνεται με αγάπη και υπομονή. Δεν αξίζει τον κόπο να την κάνει κανείς για δύο άτομα. Η παρακάτω συνταγή είναι μία παραλλαγή που θα έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε πραγματικό Ισπανό, αλλά που κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά της σαν ερωτικά προκαταρτικά γιατί όλα τα υλικά είναι αφροδισιακά» γράφει η Αλιέντε.
Ψευτο-παέλλια από την Ιζαμπέλ Αλιέντε
Τα υλικά
- 2 φλιτζάνια θαλασσινά ανακατεμένα (καλαμάρια, γαρίδες, στρείδια, κυδώνια κ.λπ.)
- 6 μύδια με το κέλυφoς
- 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι
- 2 φλιτζάνια ζωμό ψαριού (συμπυκνωμένο ή σπιτικό)
- 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κουρκουμά
- 1 πρέζα ζαφορά
- 1 πρέζα πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Αλάτι, πιπέρι και κόκκινη πιπεριά για διακόσμηση
Η συνταγή
Ροδίστε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, αλλά να μην τηγανιστεί. Προσθέστε τα μυρωδικά και ροδίστε για ένα λεπτό ακόμα. Βάλτε τα θαλασσινά –εκτός από τα μύδια–, την ντομάτα και το σκόρδο.
Αφήστε στη φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε. Προσθέστε τον ζωμό, περιμένετε να πάρει βράση και ρίξτε το ρύζι. Μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Τοποθετήστε τα μύδια και την κόκκινη πιπεριά.
Σκεπάστε ξανά το τηγάνι και μαγειρέψτε για άλλα 5-10 λεπτά. Βεβαιωθείτε πως το ρύζι έβρασε, βγάλτε από τη φωτιά, ανοίξτε την ψευτο-παέλλια σας και αφήστε να τραβήξει τα υγρά για 2 λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Τι πίνουμε
Pomponette Domaine de Sulauze
Τι ακούμε
Το βιβλίο
«Αφροδίτη - Ιστορίες, συνταγές και άλλα αφροδισιακά», Ιζαμπέλ Αλιέντε, εκδ. Ωκεανίδα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα
Μιλήσαμε για το νέο του βιβλίο, ένα μυθιστόρημα για τη μονίμως φευγαλέα αίσθηση της μητέρας του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη πλάθει την προσωπική ιστορία
Νέες και κλασικές συγγραφικές κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Μια συζήτηση για το νέο της βιβλίο «Χωλ»
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η ζωή και το έργο του πρώτου αληθινού, συνειδητού Ευρωπαίου από τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα του γερμανόφωνου κόσμου
Ένα ξεχωριστό crime novel, όπου ο συγγραφέας είναι συνάμα και χαρακτήρας του έργου
Ο ροκ σταρ του αστυνομικού συνάντησε για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση που συντόνισε η Athens Voice
Μέσα από τη συγκινητική, την αστεία, την τρυφερή και την γκρίζα πλευρά της ζωής, καθένας απ’ αυτούς θα κληθεί να δώσει τη δική του απάντηση
Η εμμονή με τους φόνους των Clutter και η επανάσταση στο είδος του True Crime
Πιο τραγικές, φρικτές ιστορίες, είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς σκαλίζοντας την Ιστορία
Η συνολική καταγραφή της καλλιτεχνικής πορείας μιας από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου από την Κάπα Εκδοτική
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει το σασπένς με τη δύναμη της προσωπικής απελευθέρωσης
Μια επιλογή διηγημάτων που ισορροπούν ανάμεσα στο μυστηριώδες, το τρομακτικό, το φιλοσοφικό και το υπαρξιακό
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 19 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Απονεμήθηκαν τα περίβλεπτα λογοτεχνικά βραβεία - Οι δηλώσεις της νικήτριας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.