- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σαλμάν Ρούσντι, εννέα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση
Τιμητική διάκριση στη Νέα Υόρκη για τον συγγραφέα που έχει ταυτιστεί με τον αγώνα για την ελευθερία έκφρασης


Σαλμάν Ρούσντι: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βρετανού συγγραφέα, εννέα μήνες μετά την επίθεση που δέχτηκε - Το μήνυμά του για την ελευθερία έκφρασης
Μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έκανε χθες, Πέμπτη, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε ένα γκαλά οργάνωσης προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη.
Ο πολύ γνωστός λογοτέχνης ινδικής καταγωγής, που έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα και ζει στη Νέα Υόρκη, έλαβε τιμητική διάκριση από την PEN America, οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της λογοτεχνίας, της οποίας ήταν πρόεδρος.
Ο 75χρονος διανοούμενος, που εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά με μαύρο φακό στο δεξί μάτι, φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν.
Ο Ρούσντι, η παρουσία του οποίου στο γκαλά δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, απευθύνθηκε συγκινημένος στους 700 προσκεκλημένους του.
Σαλμάν Ρούσντι: «Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί»
«Η PEN America δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης.
«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται», σημείωσε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.
Στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
"In the US, I have to look at the extraordinary attack on libraries and books for children."
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 19, 2023
Author Salman Rushdie warns that “freedom of expression” is under threat in Western countries ⤵️ pic.twitter.com/mWa5LrN78R
Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω του και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.
Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.
«Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, εγώ σίγουρα δεν θα ήμουνα εδώ σήμερα. Εγώ ήμουν ο στόχος εκείνη την ημέρα, αλλά αυτοί ήταν ήρωες (...) Τους χρωστάω τη ζωή μου» σημείωσε ο Ρούσντι.
Ο λογοτεχνικός πράκτοράς του Άντριου Γουάιλι αποκάλυψε τον Οκτώβριο ότι ο λογοτέχνης έχασε την όραση από το ένα του μάτι και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ένα του χέρι.
Τον Φεβρουάριο, κατά την κυκλοφορία του Victory City, του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε, ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό The New Yorker στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρούσε μετά την επίθεση, ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.
Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν ή στο Πακιστάν, όπου αρκετοί χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε, ο Ρούσντι είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.
Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φάτβα που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του, «Οι Σατανικοί Στίχοι».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βιβλίο του Χουάνγκ Σοκ Γιονγκ θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης κορεατικής λογοτεχνίας
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσεις τον χρόνο που έχει περάσει
Τα 50 χρόνια των metal θρύλων μέσα από σπάνιο υλικό - Η πρώτη ματιά στην πολυτελή έκδοση
Εξαιρετικές επιλογές συγγραφέων σε συνδυασμό με άριστους επιμελητές εκδόσεων αποτελούν εγγύηση ποιότητας για κάθε βιβλίο
Αναδεικνύεται η λογοτεχνική παραγωγή της χώρας και οι διεθνείς προοπτικές της
Χρύσα Σταυροπούλου και Έφη Χαλκέα μιλούν για τα βιβλία τους
Ο David B. Moris γράφει για τον ρόλο της επιθυμίας στην ασθένεια
«Το μεγάλο ζητούμενο σε ένα μυθιστόρημα δεν είναι να σε διασκεδάζει. Αλλά να σου αλλάζει, έστω και λίγο, τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο»
Ο Ραντουάν Νασάρ πραγματεύεται τα προαιώνια θέματα της πατριαρχίας, των ορίων της συνύπαρξης στους κόλπους της οικογένειας, της ελευθερίας, της μοναξιάς, της βίας
Από τη βάναυση, δύσκολη επαρχιώτικη ζωή στην Ιρλανδία μέχρι το καυτό τοπίο του αμερικάνικου νότου
Όλα όσα είπαμε με έναν εκ των επιμελητών του βιβλίου που εξέδωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα με αφορμή το νέο της βιβλίο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ηλικιωμένου μέσα από τη δύναμη της μουσικής
Κυκλοφορεί στα ελληνικά αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ελπίδα» - Διαβάστε ένα απόσπασμα
Αντιστασιακός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, καθηγητής. Μια ζωή που δεν χωράει σε ταμπέλες
Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης για τη γενιά των ανθρώπων που μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση και για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει ο πραγματικός έρωτας
Ένα παιδικό βιβλίο για τις διαφορετικές μορφές αγάπης, αλλά και για τη σύγχρονη οικογένεια
«Αθώα» ψέματα, μαύρο χιούμορ, ολέθριες συνέπειες στο βιβλίο «Yellowface» της Ρ. Φ. Κουάνγκ
Η Ντανιέλα Ραϊµόντι αποτυπώνει τα μεγάλα γεγονότα της ιταλικής ιστορίας μέσα από τις περιπέτειες των µελών της οικογένειας Καζάντιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.