Σύζυγοι σε σύρραξη
Έχει γραφτεί πως ένα μακροχρόνιο ζευγάρι τον πρώτο μισό χρόνο τον περνάει προσπαθώντας να συνηθίσει ο ένας τον άλλο και τον υπόλοιπο μισό προσπαθώντας να βρει τρόπους να εκδικηθεί ο ένας τον άλλο.
Έχει γραφτεί πως ένα μακροχρόνιο ζευγάρι τον πρώτο μισό χρόνο τον περνάει προσπαθώντας να συνηθίσει ο ένας τον άλλο και τον υπόλοιπο μισό προσπαθώντας να βρει τρόπους να εκδικηθεί ο ένας τον άλλο. Μόνο που στον «Γάτο», οι ηλικιωμένοι Εμίλ και η Μαργκερίτ είναι μόλις 4 χρόνια παντρεμένοι, όταν ο Εμίλ χρεώνοντας στη Μαργκερίτ το θάνατο του αγαπημένου του γάτου της κηρύσσει ανελέητο πόλεμο και αυτή με τη σειρά της περνάει στην αντεπίθεση. Τα υπόλοιπα 4 χρόνια του έγγαμου βίου τους θα μοιάζουν μ’ ένα σιωπηλό «Πόλεμο των Ρόουζ», αφού δεν θ’ ανταλλάξουν καμία κουβέντα, παρά μόνο σημειώματα, και θα προσπαθούν με «διακριτικό» τρόπο να εξολοθρεύσει ο ένας τον άλλο. Ο πόλεμος μέχρι εσχάτων θ’ αποδειχτεί μια θωρακισμένη ενάντια στο φόβο της μοναξιάς και τις αλλαγές των καιρών ασπίδα, με τους συζύγους να θυμίζουν αντίπαλους στρατηγούς που ο ένας σέβεται και αναγνωρίζει τα προτερήματα στην τέχνη του πολέμου στον άλλο.
Δύσκολα ν’ αποφύγουμε τη σκέψη πως «Ο γάτος» δεν νυχοπατά σε γεγονότα της ζωής του συγγραφέα του Georges Simenon – η σχέση του με τη δεύτερη σύζυγό του Ντενίζ. Όμως, αυτό το βιβλίο δεν είναι εξαιρετικό γιατί (μπορεί) να κρύβει τον ίδιο τον Σιμενόν, αλλά γιατί καταγράφει με πάθος και ακρίβεια την ιστορία μιας διαστρεβλωμένης σχέσης – καλωσορίσατε, όσοι αναγνωρίσουν κρυφές τους σκέψεις για το σύντροφό τους. Αναζητώντας στο παρελθόν των μελών του ζευγαριού (κοινωνική τάξη, παιδικές ηλικίες, πρότερος έγγαμος βίος κ.ά.) τα γεγονότα που τους έσπρωξαν στη μάχη, ανατέμνει το χαρακτήρα τους με τη χειρουργική ακρίβεια ενός εντομολόγου – όπου το έντομο δείχνει σημάδια ζωής μόνο όταν το τρυπάει η βελόνα. Απλά, ένα μικρό αριστούργημα.
Ο ΓΑΤΟΣ Georges Simenon, σελ. 226, εκδ. Άγρα
Φωτό: O «λογοτεχνικός» πατέρας του Μαιγκρέ, Georges Simenon, παίζει με την κόρη του Μαρί-Ζο . Έγραψε κοντά στα 600 βιβλία, από ελαφρά ρομάντζα, μέχρι αστυνομικά και... ψυχολογικά. Στα 12 βιβλία που εξέδωσε μέχρι σήμερα η Άγρα αποκαλύπτονται το εύρος των ενδιαφερόντων του, η κρητική ματιά του στα ανθρώπινα πάθη και το ταλέντο του στη δημιουργία σασπένς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.