Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Μπαρμπούνια Αλγερία με Καμύ και Μπροντέλ

Μια συνταγή για παρµπούνια τηγανητά αλά Αλγερίνα

Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 871
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατσαρόλες με βιβλία - Αλµπέρ Καµύ και ο Φερνάντ Μπροντέλ: Μια συνταγή για μπαρμπούνια τηγανητά αλά Αλγερίνα

Περιµένω το καλοκαίρι από τα µέσα Απριλίου. Και έχω βρεθεί στην αρχή του Μαΐου µε µια ανεκδιήγητη βαρυχειµωνιά. Ένας τρόπος να έρθεις πιο κοντά στην κάψα της θερινής ζέστης είναι τα βιβλία. Χωράνε στην τσέπη σου και από την Κρήτη βρίσκοµαι στην Αλγερία. Παρόντες και ο Αλµπέρ Καµύ και ο Φερνάντ Μπροντέλ

«Στο Αλγέρι, οι νεοφερµένοι ήταν χριστιανοί που πλήθαιναν τις τάξεις των πειρατών, όσο και των αιχµαλώτων, φυγάδες από την Ανδαλουσία και την Αραγωνία, τεχνίτες και µαγαζάτορες των οποίων ακόµη και σήµερα σώζονται τα ονόµατα στη συνοικία των Tagarins» διαβάζω στη «Μεσόγειο». Ποια να ήταν άραγε η µουσική στην Αλγερία την περίοδο εκείνη, τον 15ο και τον 16ο αιώνα;

Πιάνω τον «Ξένο» µήπως και βρω καµία απάντηση για την Αλγερία. Ο Καµί µε µεταφέρει στην πιο δύσκολη στιγµή του:

«Μετά από την κηδεία της µητέρας του, ο Μερσό πηγαίνει µε το λεωφορείο λίγο έξω από το Αλγέρι µε τον Ρεµόν και τη Μαρί που είναι χαρούµενη και φοράει ένα άσπρο φουστάνι. Κατεβαίνουν όχι πολύ µακριά από την παραλία και µε τα πόδια κατευθύνονται στο µικρό παραθαλάσσιο σπιτάκι, που ακουµπά στους βράχους. Ο Μασόν χαιρετά τους καλεσµένους, η γυναίκα του γνωρίζεται µε τη Μαρί» (…) Όταν επιστρέφουν στο σπιτάκι, το φαγητό είναι ήδη έτοιµο. Ψάρια τηγανητά, που έχει ψαρέψει ο Μασόν εκείνο το πρωί. Ο Μερσό πεινάει: Το ψωµί ήταν νόστιµο και καταβρόχθισαν τα ψάρια µου. Έπειτα είχαµε κρέας και τηγανητές πατάτες. Ο Μερσό έπινε πολύ κρασί και µε σέρβιρε συνέχεια. Την ώρα του καφέ ένιωθα κάπως βαρύς και κάπνισα πολύ».

Αναζητώ τα «Γεύµατα συγγραφέων» της Ορέτα Μπονγκατζόνι και βάζω τηγάνι. Ώρα για φαγητό. Το λάδι καίει. Βγάζω από το ψυγείο και σερβίρω τον «Μικρό βοριά» παγωµένο, προσθέτοντας λίγο πάγο ακόµη στο ποτήρι

Τα υλικά

  • 12 µικρά µπαρµπούνια
  • 500 γρ. ντοµάτες
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • λάδι
  • λεµόνια
  • σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Η συνταγή
Μπαρµπούνια τηγανητά αλά Αλγερίνα

Αδειάζετε, καθαρίζετε, σκουπίζετε και αλευρώνετε τα µπαρµπούνια και στη συνέχεια τα περνάτε από τα αυγά που έχετε ήδη χτυπήσει. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι, φροντίζοντας να ροδοκοκκινήσουν. Τα αλατοπιπερώνετε.

Συγχρόνως ζεσταίνετε λάδι σε ένα άλλο τηγάνι και ρίχνετε τις ντοµάτες κοµµένες στα δύο µαζί µε ψιλοκοµµένο σκόρδο και αλατοπίπερο. Τις αφήνετε να «µαραθούν» λίγο και στη συνέχεια τις σερβίρετε σαν γαρνιτούρα στα µπαρµπούνια µαζί µε τα λεµόνια κοµµένα σε φέτες.

Τα βιβλία

«Μεσόγειος Α - Ο ρόλος του περίγυρου» Φερνάν Μπροντέλ, Μορφωτικό Ίδρυµα Εθνικής Τραπέζης

«Ο ξένος» Αλµπέρ Καµύ, εκδόσεις Καστανιώτη

«Γεύµατα συγγραφέων» της Ορέτα Μπονγκατζόνι, εκδόσεις Καστανιώτη

Η μουσική

Ακούµε την Cheikha Rimitiu από το Αλγέρι στο «Νouar»

Το κρασί

«Μικρός Βοριάς», Rouvalis