Βιβλιο

Το «Πορτρέτο ενός γάμου» της Maggie O'Farrell

Κακοποίηση και γυναικοκτονία στον 16ο αιώνα: ένα φαντασμαγορικό μυθιστόρημα

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Πορτρέτο ενός γάμου» (Εκδ. Ψυχογιός) : Η Maggie O'Farrell αποτυπώνει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συζυγοκτονίας στην ιταλική αυλή του 16ου αιώνα 

Στο «Πορτρέτο ενός γάμου», η Maggie O'Farrell περιγράφει την ιταλική αυλή του 16ου αιώνα, μέσα από τη σύντομη ζωή της Lucrezia, κόρη του Cosimo dei Medici, που το 1558 παντρεύτηκε τον Alfonso d' Este, δούκα της Φερράρα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Lucrezia πέθανε από δηλητηρίαση. Η O'Farrell έχει συνδυάσει τα ιστορικά γεγονότα με την ποιητική φαντασία για να αφηγηθεί την ιστορία ενός κοριτσιού που αναγκάστηκε να παντρευτεί μέσα σ’ ένα ασφυκτικό περιβάλλον χλιδής και βίας: το ντεκόρ είναι θεσπέσιες ταπετσαρίες και μαργαριτάρια, αλλά ο δούκας είναι σκληρός και ζηλότυπος· η αυλή μοιάζει με έκθεση άγριων θηρίων. Η ίδια η Lucrezia αισθάνεται ότι κρύβει ένα θηρίο μέσα της που θα μπορούσε μια μέρα να συρθεί στο φως και να δείξει τα δόντια του. Τον χειμώνα του 1561, η νεαρή δούκισσα της Φερράρα, καλείται να συνοδεύσει τον σύζυγό της, τον Αlfonso, σε μια επίσκεψη σε μια εξοχική έπαυλη: ωστόσο, όταν κάθονται για δείπνο, η Lucrezia αντιλαμβάνεται ότι ο Αlfonso σχεδιάζει να τη σκοτώσει. Το «Πορτρέτο ενός γάμου» είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συζυγοκτονίας.

Η Ιρλανδέζα συγγραφέας (γενν. 1972) εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα από το το ποίημα του Ρόμπερτ Μπράουνιγκ «Η στερνή μου δούκισσα». Στόχος της ήταν να περιγράψει τη θέση των νεαρών γυναικών της ευγενούς τάξης, που παρά τη φαντασμαγορία της ιταλικής Αναγέννησης, βρίσκονταν στο έλεος των ανδρών και της εξουσίας. Η θλιβερή αυτή μοίρα φαίνεται σαν ζωγραφισμένη από τον Paolo Veronese: η O'Farrell, με περίτεχνη γλώσσα, εναλλάσσει αποσπάσματα απλής πρόζας με άλλα πιο πλούσια σε μουσικότητα και εικόνες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ. Aπό τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν και τα άλλα βιβλία της Maggie O’Farrell: «Όταν μου κράτησες πρώτη φορά το χέρι», «Όταν έφυγες», «Άμνετ» (όπου και πάλι επικεντρώνεται σε προσωπικότητες που παραμελήθηκαν από την Ιστορία) και «Όταν οι άγγελοι του χιονιού πετούν». Η Ο’Farrell έγινε γνωστή από το αυτοβιογραφικό αφήγημα ’’I am, I am, I am: Seventeen Brushes with Death’’, που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times.