Βιβλιο

«Γεμάτη ζωή»: Μια συζυγική νουβέλα από τον Τζων Φάντε

Ένα κλασικό αμερικανικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Δώμα σε μετάφραση Θάνου Σαμαρτζή

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Γεμάτη ζωή» του Τζων Φάντε: Παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα

Ο Τζων Φάντε (1909-1983) δεν είναι άγνωστος στη χώρα μας: το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ask the Dust» (1939) για τις δυσκολίες του Arturo Bandini, ενός συγγραφέα στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης, είχε γνωρίσει σημαντική επιτυχία. Ο Φάντε έγραψε πέντε μυθιστορήματα, ανάμεσα στα οποία είναι το «Full of Life» (1952) που έγινε ταινία το 1956 με πρωταγωνιστές την Judy Holliday και τον Richard Conte: όλα τοποθετούνται στο Λος Άντζελες και στρέφονται γύρω από τη ζωή των φτωχών συγγραφέων, τον δύσκολο συνδυασμό της λογοτεχνικής καριέρας με τον γάμο και τα παιδιά, τις ιταλοαμερικανικές οικογένειες, τον Καθολικισμό, τον αλκοολισμό και την περιπλάνηση στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Ο Φάντε γεννήθηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο σε μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Το 1929 παράτησε το κολέγιο και έφυγε με ωτοστόπ για το Λος Άντζελες με το όνειρο να ζήσει τη ζωή του συγγραφέα. Μετά από πολλές μικρές αποτυχίες, τον πρόσεξε ο εκδότης του περιοδικού The American Mercury, ο γνωστός H.L.Mencken, με τη βοήθεια του οποίου, το 1938 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Wait Until Spring, Bandini». Την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε με το «Ask the Dust» που είχε φόντο τη Main Street και την πλατεία Pershing στο κέντρο του Λος Άντζελες, φυσικό βιότοπο του φτωχού ποιητή που ήταν ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος. Ο Μπαντίνι υπήρξε το alter ego του Φάντε σε τέσσερα μυθιστορήματα, γνωστά ως «The Bandini Quartet».

Από τη δεκαετία του 1950, ο Φάντε έβγαζε τα προς το ζην κυρίως ως σεναριογράφος: συνεργάστηκε με τον William Faulkner και, γράφοντας, μπεκρόπιναν μαζί. Ανάμεσα στα σενάριά του ήταν το «Walk on the Wild Side» που βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nelson Algren (1962), στο οποίο πρωταγωνιστoύσε η Τζέιν Φόντα. O Φάντε ταυτίστηκε με το Λος Άντζελες την ίδια εποχή με τον Bukowski, ο οποίος στη δεκαετία του 1970 επανέκδωσε τα έργα του Φάντε μέσω του εκδοτικού οίκου Black Sparrow Press. To 1955, o Φάντε διαγνώστηκε με διαβήτη που του κόστισε την όρασή του και το 1977 οδήγησε στον ακρωτηριασμό των ποδιών του.

O Φάντε θεωρείται πρόδρομος των μπίτνικς: σίγουρα επηρέασε πολλούς συγγραφείς της γενιάς του ’50. Σήμερα ένα σταυροδρόμι στο Λος Άντζελες ονομάζεται «πλατεία Τζων Φάντε». Το «Γεμάτη ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα, έχει χαρακτηριστεί από τους Los Angeles Times ως «η πιο στυφή ρομαντική κωμωδία όλων των εποχών». Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί το «Ο σκύλος μου ο ηλίθιος» και «Το όργιο», ενώ το «Ρώτα τη σκόνη» έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Γεμάτη ζωή» του Τζων Φάντε, εκδ. Δώμα - Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο Τζων Φάντε τα κατάφερε. Από απένταρος συγγραφέας είναι τώρα σεναριογράφος στο Χόλλυγουντ. Βγάζει καλά λεφτά. Είναι παντρεμένος με τον μεγάλο του έρωτα. Και περι­μένουν και το πρώτο τους παιδί. Τι ωραίος που είναι ο κόσμος! 
Τα κατάφερε. Τότε γιατί νιώθει τόσο μπερδεμένος; Μήπως επειδή η έγκυος γυναίκα του, η Τζόυς, τον έχει διώξει απ’ το κρεβάτι τους; Μήπως επειδή του λέει πως τον σιχαίνεται και πως εκείνος φταίει για όλα;
Ναι, είναι πολύ μπερδεμένος. Και τα πράγματα μπερδεύον­ται ακόμα περισσότερο όταν υποχρεώνεται να κουβαλήσει σπίτι τον οξύθυμο Ιταλοαμερικανό πατέρα του, οικοδόμο το επάγγελμα και αστέρα του μελοδράματος, ο οποίος συμφωνεί με την Τζόυς: εκείνος φταίει για όλα. 
Μια ανόσια κωμωδία για τη σύγχυση του άντρα τη στιγμή που καλείται από εραστής να γίνει σύζυγος και κατόπιν πατέρας, όταν δεν έχει ακόμα μέσα του παραδεχτεί ότι δεν είναι πια παιδί ο ίδιος.