Βιβλιο

Ανδρέας Καρκαβίτσας: Το διεθνές συνέδριο στην Ηλεία για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του

Οι 52 εισηγητές και οι 8 θεματικές ενότητες - Το έργο και η επίδραση του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανδρέας Καρκαβίτσας - Το έργο και η ζωή του - Το διεθνές συνέδριο στα Λεχαινά Ηλείας για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Διεθνές Συνέδριο «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική». Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ηλεία και συγκεκριμένα στη γενέτειρα πόλη του μεγάλου λογοτέχνη, τα Λεχαινά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος είναι να τιμηθεί το έργο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη, ο οποίος σημάδεψε το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. O Ανδρέας Καρκαβίτσας γεννήθηκε στα Λεχαινά στις 12 Μαρτίου 1865 κα πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 1922.

Συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα στην Ηλεία - Αναλυτικός οδηγός

Το συνέδριο «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία. Γλώσσα. Πολιτική» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της  Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου .

Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ανοίγουν το απόγευμα της Τετάρτης (2/11) στις 17:00 το απόγευμα με την ομιλία του Χρήστου Χατζηιωσήφ, ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης  που θα εξετάσει το ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα της εποχής του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

  • Από την Πέμπτη (3-11) έως και το Σάββατο (5-11-2022) οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με πρωινές και απογευματινές συνεδρίες  που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  καθώς  στη διάρκειά τους 53 εισηγητές όχι μόνο από τον χώρο των φιλολογικών σπουδών αλλά και ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, συγγραφείς ,δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους  γύρω από τις 8 θεματικές ενότητές του.
  • Το συνέδριο ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής (6/11) με τη διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, όπου θα γίνει η αποτίμηση των εργασιών του και θα παρουσιαστούν τα τελικά συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το Διεθνές Συνέδριο, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης μελοποίησε τα ποιήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα: « Η Μελαγχολία», «Η τυφλή» και «Το αηδόνι» που θα αποδοθούν  από τη  Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων-Λεχαινών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λένας Σουρμελή την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου. Η αφίσα είναι σχέδιο-προσφορά της ζωγράφου Κατερίνας Ανδρέου, απόφοιτης της Σχολής Καλών Τεχνών και καθηγήτριας καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομού Ηλείας.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα με αλφαβητική σειρά

  1. Λάμπρος Βαρελάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ.
  2. Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek and Byzantine History, Language and Literature Department of Classics
    King’s College London.
  3. Λιάνα Γιαννακοπούλου, Senior research Fellow, Faculty of Modern and Medieval Languages and Linguistics, University of Cambridge.
  4. Γεωργία Γκότση, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
  5. Johanna Hanink, Associate Professor of Classics, Brown University.
  6. Διονύσης Κράγκαρης, νομικός, λογοτέχνης.
  7. Peter Mackridge, Emeritus Professor of Modern Greek, Faculty of Medieval and Modern Languages, University of Oxford.
  8. Ουρανία Πολυκανδριώτη, Διευθύντρια ερευνών Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε),
  9. ΔημήτρηςΤζιόβας, Professor of Modern Greek Studies, Centre for Byzantine, Ottoman and Modern Greek Studies, University of Birmingham.
  10. Ανδρέας Φουσκαρίνης, φιλόλογος, ποιητής.
  11. Χρίστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
  12. Δημήτρης Ψυχογιός, ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
  13. Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ανά ημέρα - Οι ομιλητές και οι θεματικές για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα