Ντέιμον Γκάλγκουτ: Έρχεται στην Ελλάδα ο νικητής του βραβείου Booker 2021
To αναγνωστικό κοινό θα συναντήσει τον συγγραφέα της «Υπόσχεσης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το ελληνικό κοινό συναντά τον νικητή του βραβείου Booker 2021, Ντέιμον Γκάλγκουτ: Ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας θα βρεθεί σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη στις 1 και 2/11.
Ο Ντέιμον Γκάλγκουτ, συγγραφέας του βιβλίου «Η υπόσχεση», που τιμήθηκε με το βραβείο Booker για το 2021, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, o Ντέιμον Γκάλγκουτ θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος για να συζητήσει για το βιβλίο του με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο και τη μεταφράστρια Κλαίρη Παπαμιχαήλ, για να απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Τη συζήτηση θα μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, ο Ντέιμον Γκάλγκουτ θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο της ATHENS VOICE και συγγραφέα Στέφανο Τσιτσόπουλο στο Public στην Τσιμισκή.
Ντέιμον Γκάλγκουτ: Έρχεται στην Ελλάδα ο νικητής του βραβείου Booker 2021 - Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στην «Υπόσχεση», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Γκάλγκουτ μας αφηγείται μια ιστορία στη Νότια Αφρική την περίοδο που η χώρα βγαίνει από το Απαρτχάιντ. Μια οικογένεια λευκών χωρίζεται και ενώνεται από το 1986 μέχρι σήμερα, κάθε φορά με αφορμή μια κηδεία. Καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη, σύμβολο της υπόσχεσης της Ιστορίας που δεν τηρείται για τη Νότια Αφρική. Πρόκειται για μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος, τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη. Αλλά είναι επίσης μια ιστορία για τη γη που γίνεται μήλον της έριδος και θέατρο των βασάνων μας, μέχρι να μας δεχτεί όλους, δίκαιους και άδικους, στην αγκαλιά της.
Το βιβλίο ξεχώρισε το 2021 και απέσπασε το βραβείο Booker. To μυθιστόρημα του Γκάλγκουτ επαινέθηκε από την κριτική επιτροπή του βραβείου Booker για το «ασυνήθιστο αφηγηματικό του στιλ, που εξισορροπεί τη “φωκνερική” πληθωρικότητα με τη “ναμποκοβιανή” ακρίβεια, ξεπερνά τα όρια και αποτελεί απόδειξη της άνθησης του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα».
Έρχεται στην Ελλάδα ο νικητής του βραβείου Booker 2021 - Ποιος είναι ο Ντέιμον Γκάλγκουτ
Ο Ντέιμον Γκάλγκουτ είναι Νοτιοαφρικανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1963 στην Πρετόρια και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το βραβείο Booker το 2003 με το έργο του The Good Doctor (Ο καλός γιατρός, Ωκεανίδα 2005) και για δεύτερη φορά το 2010 με το μυθιστόρημα In a Strange Room. H υποψηφιότητά του με την Υπόσχεση ήταν η τρίτη και τυχερή. Χάρη σε αυτήν ο Galgut έγινε ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Booker μετά την Nadine Gordimer και τον J. M. Coetzee. Το πρόσφατο μυθιστόρημά του Arctic Summer ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Walter Scott και Folio, ενώ το έργο του The Quarry μεταφέρθηκε το 2020 στον κινηματογράφο. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κέιπ Τάουν. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί συνολικά σε δεκαέξι γλώσσες.
Ντέιμον Γκάλγκουτ: Έρχεται στην Ελλάδα ο νικητής του βραβείου Booker 2021 - Ένα μικρό απόσπασμα του «Υπόσχεση»
«… Μερικές φορές νιώθει πως η δουλειά της την εξαντλεί, μολονότι πρόθυμα τα δίνει όλα. Δεν χρειάζεται να κρατάει αποθέματα. Αυτά είναι τα μόνα κορμιά που αγγίζει πλέον, τα χαμένα στην άκρη του δρόμου, τα άρρωστα, που περιποιείται στο νοσοκομείο. Πασχίζοντας να κατευνάσει τον πόνο τους. Τα τελευταία μου ίχνη τρυφερότητας, φυλαγμένα για ανθρώπους που δεν γνωρίζω, που δεν με γνωρίζουν. Δεν έχει απομείνει αγάπη, μονάχα καλοσύνη, που ίσως να ’ναι και πιο δυνατή. Όπως και να ’χει, πιο ανθεκτική. Παρόλο που αγάπησα κάμποσους στην εποχή μου, όταν μπορούσα. Ποιους, Αμόρ; Μερικούς άντρες, μερικές γυναίκες στην πορεία της ζωής μου. Τι σημασία έχουν τα σώματα και τα ονόματα, τώρα είμαι μόνη. Αρκετά δύσκολο είναι να συνεχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου.
Τον τελευταίο καιρό είχε κάτι νύξεις για το πώς θα ήταν κάποια μέρα να περάσει απέναντι και να γίνει ένα με τις τάξεις των αδύναμων και των άρρωστων. Στη μέση του απογεύματος, έτσι κι έχει άπνοια, μερικές φορές υποφέρει αφάνταστα, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και δεν υπάρχει πουθενά ανακούφιση. Όλη σου η δύναμη αδειάζει από το κεφάλι σου. Βιώνει τώρα μια τέτοια στιγμή, σαν να καίγεται ολόκληρη. Την ώρα που ταΐζει έναν ασθενή, σταματάει απότομα για να κάνει αέρα. Ύστερα νιώθει ξαφνικά αδυναμία και κάθεται βαριά στην άκρη του κρεβατιού. Τι συνέβη; Το ’νιωσες κι εσύ αυτό;
Της παίρνει κάποια ώρα να συνειδητοποιήσει ότι κανείς άλλος δεν λιώνει. Μόνο εγώ. Η ζέστη έρχεται από μέσα, η μηχανή επαναφέρει τις ρυθμίσεις της, οι δεξαμενές των καυσίμων αδειάζουν και βγάζουν αναθυμιάσεις. Έτσι αισθάνεται, αν μη τι άλλο. Υποφέρει από εξάψεις ήδη εδώ και πάνω από έναν χρόνο, θα έπρεπε να τις έχει συνηθίσει πια, αλλά κάθε φορά την ξαφνιάζουν. Ποιος μου έβαλε φωτιά;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.