- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο «spin dictator» και το φασιστικό καθεστώς του
Πώς όριζε τον φασισμό ο Ουμπέρτο Έκο το 1995 και πόσο η περιγραφή του ταιριάζει στη σημερινή Ρωσία
![portrait-322469_1920_2.jpg portrait-322469_1920_2.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/portrait-322469_1920_2.jpg)
![Βλαντιμίρ Πούτιν: Ένας «spin dictator» και το φασιστικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν](/images/1074x600/jpg/files/2022-09-12/vladimir-putin.jpg)
Το δοκίμιο «Ο αιώνιος φασισμός» του Ουμπέρτο Έκο, το βιβλίο «Spin Dictators» των Sergej Guriev - Daniel Treisman και το φασιστικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
![Ουμπέρτο Έκο, «Ο αιώνιος φασισμός» Ουμπέρτο Έκο, «Ο αιώνιος φασισμός»](/images/w250/3/jpg/files/2022-09-12/umberto-eco-fascismo-eterno.jpg)
Υπάρχει κάποιο φασιστικό καθεστώς στη σημερινή Ευρώπη; Ένα σύντομο δοκίμιο του Ουμπέρτο Έκο, που γράφτηκε το 1995, ίσως μας δίνει την απάντηση: σύμφωνα με τα κριτήρια του Ιταλού συγγραφέα, που έφυγε από τη ζωή το 2016, η Ρωσία φαίνεται ένα ολοκληρωμένο φασιστικό κράτος. Αν και η Ρωσία έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους —ως κλεπτοκρατία, ως μαφιόζικο κράτος, ως τυραννία, ως νεο-τσαρισμός, ως εθνικιστική δημοκρατία— το σύντομο δοκίμιο του Ουμπέρτο Έκο με τίτλο «Ο αιώνιος φασισμός» την ορίζει ακριβέστερα. Το εν λόγω κείμενο είχε προκύψει από μια ομιλία του σε συμπόσιο του πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία ο Ουμπέρτο Έκο ξεκινούσε από την προσωπική του εμπειρία ―γεννημένος το 1932, είχε περάσει τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην εποχή του Μουσολίνι― και συνέχιζε αναλύοντας το φαινόμενο όπως εξελίχθηκε μετά την πολιτική και στρατιωτική του ήττα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ανάλυσής του ήταν η διαφορά μεταξύ φασισμού και ναζισμού, το ότι ο ναζισμός είχε κωδικοποιηθεί ιδεολογικά μέσα από το σύγγραμμα «Ο αγών μου» του Χίτλερ, ενώ ο φασισμός δεν είχε συγκεκριμένη ιδεολογία. Αυτό τον έκανε, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, πολύ ελκυστικό σε ανθρώπους που αργότερα αποτροπιάστηκαν από τις ιδέες και τις πράξεις του: μερικοί πλησίασαν τον φασισμό από θρησκευτική πίστη, άλλοι επειδή είχαν σοσιαλιστικά οράματα, άλλοι διότι πίστευαν ότι θα δημιουργούσε ένα «ηθικό» κράτος. Στην πράξη πάντως, όπως έγραφε ο Έκο, ο φασισμός αντλούσε έμπνευση από 13 αρχέτυπα:
- Πίστη στην παράδοση και στο παρελθόν που προσλαμβάνεται συνήθως ως «καλύτερο» από το παρόν.
- Απόρριψη της νεωτερικότητας και οποιουδήποτε πνεύματος διαφωτισμού.
- Ανορθολογισμός, περιφρόνηση για την κριτική σκέψη.
- Εξύμνηση της «δράσης» για τη δράση. Ο σκοπός δεν παίζει ρόλο.
- Απόρριψη της ποικιλομορφίας (ως αποτέλεσμα του ρατσισμού, της πίστης στο «αίμα»).
- Επικέντρωση στην τάξη των μικροαστών η οποία υποτίθεται ότι πληρώνει ακριβά τις οικονομικές κρίσεις και τις πολιτικές πιέσεις.
- Συνωμοσιολογία που αφορά τόσο το τοπικό όσο και το διεθνές επίπεδο. Η παράνοια αυτή συνοδεύεται από την ιδέα ότι οι εξωτερικοί εχθροί είναι παντοδύναμοι αλλά ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πάση θυσία.
- Πίστη στην αξία της ιεραρχίας και περιφρόνηση για τους αδύναμους.
- Πολεμοχαρές πνεύμα που υποτίθεται ότι θα εκλείψει όταν ο φασισμός σημειώσει την οριστική του νίκη.
- Παρόρμηση ηρωισμού και αυτοθυσίας. Η τάση για αυτοθυσία καταλήγει πάντοτε στη θυσία των άλλων.
- Ανδροπρέπεια η οποία προκύπτει και τροφοδοτεί την ιδέα του λαϊκού ηρωισμού.
- «Ποιοτικός» λαϊκισμός: άρνηση των ατομικών δικαιωμάτων μέσω της αντίληψης ότι ο «λαός» είναι ενιαία οντότητα και εναπόκειται στον ηγέτη να ερμηνεύει και να εκτελεί τη θέλησή του.
- Χρήση «νεο-γλώσσας» που προσδίδει διαφορετικό περιεχόμενο σε γνωστές λέξεις, αλλά κυρίως με συντακτικό, γραμματική και λεξιλόγιο αρκετά απλό και φτωχό ώστε να το κατανοούν όλοι.
![Sergej Guriev και Daniel Treisman, «Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century» Sergej Guriev και Daniel Treisman, «Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century»](/images/w250/3/jpg/files/2022-09-12/sergej-guriev-daniel-treisman-spin-dictators.jpg)
Ο Sergej Guriev και ο Daniel Treisman σε ένα βιβλίο τους για τα δικτατορικά καθεστώτα με τίτλο «Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο, έχουν προσθέσει στα στοιχεία που αναλύει ο Ουμπέρτο Έκο, τον μοντέρνο όρο «spin dictator»: φασιστικό κράτος είναι εκείνο στο οποίο η αλήθεια δεν παίζει κανένα ρόλο, και όπου ένα και μοναδικό άτομο την επεξεργάζεται και την επιβάλλει. Υπό αυτή την έννοια και μόνον, το καθεστώς του Πούτιν θα μπορούσε να οριστεί ως φασιστικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η πόρτα άνοιγε προς τα μέσα αλλά οι περισσότεροι την έσπρωχναν»
Μια συζήτηση με τον καθηγητή με αφορμή το νέο του βιβλίο «Όταν η γνώση είναι ζωή», μια πραγματεία για την παιδεία, την οικογένεια και τους νέους
Μια ευφάνταστη ιστορία που περιπαίζει με χιούμορ τη γραφειοκρατία του σοβιετικού καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα αποτελέσματα της λογοτεχνίας στην ψυχοσύνθεση ενός αναγνώστη
Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η όποια δικαίωση των Παλαιστινίων έχει ως προϋπόθεση την ολοκληρωτική συντριβή των σκοταδιστικών καθεστώτων και οργανώσεων
Δέχθηκα να είμαι στην παρουσίαση του βιβλίου του Νιρ Αβισάι Κοέν επειδή αγαπώ τους ειρηνόφιλους εβραίους και μουσουλμάνους της Παλαιστίνης
Το νέο τους βιβλίο παρουσιάζεται την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ένα rom-com για την ημέρα της αγάπης
Ένα μεσημέρι με τους θεματοφύλακες της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία
Κωνσταντίνα Ρουσσίδη, Μαριάντζελα Κατσιαβριά, Μένια Παπαδοπούλου μιλούν για τα βιβλία τους που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Στο νέο του βιβλίο µελετά το φαινόµενο του µοντερνισµού και µεταµοντερνισµού, όπως και το αντίκτυπό τους στη σύγχρονη λογοτεχνία
Περιπλάνηση στον σκοτεινό εσωτερικό λαβύρινθο με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Εσωτερικό ταξίδι μετ’ εμποδίων»
Βιβλία για την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, για τα μυθιστορήματα και δοκίμια προστίθενται στα αναγνώσματά μας
Σώθηκε τελευταία στιγμή από τα σκουπίδια
Τα βιβλία του, «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν» και «Ο Τρυποκάρυδος», συνεχίζουν να πουλιούνται
Οι σχέσεις με τον Υψηλάντη και η μονομαχία που τον οδήγησε στον θάνατο
Μια νέα μετάφραση μας εισάγει στη μαγεία της ποιήσης ενός από τους σημαντικότερους γερμανούς ποιητές
Το φαινόμενο της αυτοκτονίας, από τον Ροδόλφο των Αψβούργων, μέχρι τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τσέζαρε Παβέζε, τον Άντι Γουόρχολ και τον Κερτ Κομπέιν
Μια εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών φιλτραρισμένη μέσα από έναν καθρέφτη μαγικού ρεαλισμού
Η ιστορία που θα περιβάλλει για πάντα τον μεγάλο λογοτέχνη
Στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιήματα-Μπροσούρες 2015-2019» στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.