Βιβλιο

Πέθανε ο ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας σε ηλικία 70 ετών

Είχε μεταφράσει πολλά αγγλόφωνα έργα στα ισπανικά ενώ είχε λάβει αρκετά βραβεία και διακρίσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισπανία: Πέθανε ο γνωστός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας. 

Ο βραβευμένος Ισπανός μυθιστοριογράφος Χαβιέρ Μαρίας πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 70 ετών, ανακοίνωσε ο εκδότης του Alfaguara. Ο Μαρίας, ο οποίος έπασχε από πνευμονία τον τελευταίο μήνα, είχε δημοσιεύσει 16 μυθιστορήματα. Το βιβλίο του «Έτσι αρχίζει το κακό» απέσπασε µεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2013 και το Βραβείο Giuseppe Tomasi di Lampedusa το 2014. 

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σε ηλικία είκοσι ετών με το μυθιστόρημα «Τα λημέρια του λύκου» (1971). Έγραψε επίσης τα: «Ο αιώνας» (1983). «Ο αισθηματικός άντρας» (1986), «Όλες οι ψυχές» (1989), «Καρδιά τόσο άσπρη" (1992),  «Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς» (1994) και «Η μαύρη ράχη του χρόνου» (1998).

Εξέδωσε επίσης συλλογές με διηγήματα και άρθρα του σε ισπανικές εφημερίδες, καθώς και δύο βιβλία αφιερωμένα σε δύο από τους αγαπημένους του συγγραφείς, τον Φώκνερ και τον Ναμπόκοφ, ενώ μετέφρασε στα ισπανικά Χάρντυ, Στερν, Στήβενσον, Ναμπόκοφ, Φώκνερ, Γέητς, Κόνραντ κ.ά. Το 1979 κέρδισε μάλιστα το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης για την απόδοση στα ισπανικά του «Τρίστραμ Σάντι» του Λόρενς Στερν. 

Το 1997 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του µε το Βραβείο Nelly Sachs, ενώ έλαβε το Βραβείο Alessio (Ιταλία) και το Βραβείο José Donoso (Χιλή) για το σύνολο του έργου του. Από το 2006 ήταν µέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδηµίας της Γλώσσας. Ο Χαβιέρ Μαρίας το 2012 αρνήθηκε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ισπανίας για το βιβλίο του Ερωτοτροπίες, καθώς την ίδια περίοδο το κράτος σταμάτησε τις επιχορηγήσεις των βιβλιοθηκών.

Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην αγγλική γλωσσολογία, ο Μαρίας δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στις ΗΠΑ, φιλοτεχνώντας παράλληλα για χρόνια δοκίμια, άρθρα και σύντομες βιογραφίες για τον διεθνή Τύπο.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Γράφοντας τις ζωές των άλλων (2014), σε µετάφραση Γεωργίας Ζακοπούλου, Ερωτοτροπίες (2015) σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου και Έτσι αρχίζει το κακό (2021), σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου.