Πέθανε ο ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας σε ηλικία 70 ετών
Είχε μεταφράσει πολλά αγγλόφωνα έργα στα ισπανικά ενώ είχε λάβει αρκετά βραβεία και διακρίσεις
Ισπανία: Πέθανε ο γνωστός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας.
Ο βραβευμένος Ισπανός μυθιστοριογράφος Χαβιέρ Μαρίας πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 70 ετών, ανακοίνωσε ο εκδότης του Alfaguara. Ο Μαρίας, ο οποίος έπασχε από πνευμονία τον τελευταίο μήνα, είχε δημοσιεύσει 16 μυθιστορήματα. Το βιβλίο του «Έτσι αρχίζει το κακό» απέσπασε µεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2013 και το Βραβείο Giuseppe Tomasi di Lampedusa το 2014.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία σε ηλικία είκοσι ετών με το μυθιστόρημα «Τα λημέρια του λύκου» (1971). Έγραψε επίσης τα: «Ο αιώνας» (1983). «Ο αισθηματικός άντρας» (1986), «Όλες οι ψυχές» (1989), «Καρδιά τόσο άσπρη" (1992), «Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς» (1994) και «Η μαύρη ράχη του χρόνου» (1998).
Εξέδωσε επίσης συλλογές με διηγήματα και άρθρα του σε ισπανικές εφημερίδες, καθώς και δύο βιβλία αφιερωμένα σε δύο από τους αγαπημένους του συγγραφείς, τον Φώκνερ και τον Ναμπόκοφ, ενώ μετέφρασε στα ισπανικά Χάρντυ, Στερν, Στήβενσον, Ναμπόκοφ, Φώκνερ, Γέητς, Κόνραντ κ.ά. Το 1979 κέρδισε μάλιστα το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης για την απόδοση στα ισπανικά του «Τρίστραμ Σάντι» του Λόρενς Στερν.
Το 1997 τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του µε το Βραβείο Nelly Sachs, ενώ έλαβε το Βραβείο Alessio (Ιταλία) και το Βραβείο José Donoso (Χιλή) για το σύνολο του έργου του. Από το 2006 ήταν µέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδηµίας της Γλώσσας. Ο Χαβιέρ Μαρίας το 2012 αρνήθηκε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Ισπανίας για το βιβλίο του Ερωτοτροπίες, καθώς την ίδια περίοδο το κράτος σταμάτησε τις επιχορηγήσεις των βιβλιοθηκών.
Εχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην αγγλική γλωσσολογία, ο Μαρίας δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στις ΗΠΑ, φιλοτεχνώντας παράλληλα για χρόνια δοκίμια, άρθρα και σύντομες βιογραφίες για τον διεθνή Τύπο.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Γράφοντας τις ζωές των άλλων (2014), σε µετάφραση Γεωργίας Ζακοπούλου, Ερωτοτροπίες (2015) σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου και Έτσι αρχίζει το κακό (2021), σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.