Αδημοσίευτες επιστολές του Κάρολου Ντίκενς αποκαλύπτουν ότι είχε επίγνωση για τη φήμη του
Ποια στοιχεία μάς δίνουν για την προσωπικότητά του
Κάρολος Ντίκενς: Οι αδημοσίευτες επιστολές ως τεκμήρια για τη ζωή και τα ζητήματα που απασχολούσαν τον σπουδαίο συγγραφέα.
Για πρώτη φορά στο φως έρχεται το περιεχόμενο από αδημοσίευτες επιστολές του Κάρολου Ντίκενς. Σε αυτές, ο σπουδαίος συγγραφέας εμφανίζεται να έχει επίγνωση της φήμης του. Στις 11 αυτές επιστολές του αποκαλύπτονται οι αναγνωστικές συνήθειες του, αλλά και η απογοήτευσή του για την απώλεια μιας κυριακάτικης ταχυδρομικής υπηρεσίας.
Σε μία από τις επιστολές, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 1866, ο Κάρολος Ντίκενς αναφέρεται στην κατάργηση μιας κυριακάτικης ταχυδρομικής υπηρεσίας. «Αντιτίθεμαι πιο αποφασιστικά και σθεναρά στην πρόκληση οποιασδήποτε τέτοιας ταλαιπωρίας στον εαυτό μου», γράφει ο Ντίκενς.
«Έχω τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μου, φτωχούς και πλούσιους, και πιστεύω ότι θα λυπόταν να με χάσουν», γράφει ο συγγραφέας σε επιστολή του. Σε ένα γράμμα που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς από τη Λωζάνη στις 5 Αυγούστου 1846, στον φίλο και δικηγόρο του Τόμας Μίτον, περιγράφει λεπτομερώς την παραμονή του στην Ελβετία.
Κάρολος Ντίκενς: Πώς ήρθαν στο φως οι αδημοσίευτες επιστολές του
Περισσότερα από 300 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών αντικειμένων, πορτρέτων, σκίτσων, παιχνιδιών και βιβλίων, αποκτήθηκαν από έναν συλλέκτη στις ΗΠΑ το 2020. Η Έμιλι Ντάνμπαρ, επιμελήτρια στο Μουσείο του Τσαρλς Ντίκενς, λέει ότι η επιστολή που παραπονιέται για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι «ένα σπουδαίο παράδειγμα του Ντίκενς που δείχνει αυτοπεποίθηση. Η επίγνωση για τη μεγάλη του φήμη και τη θέση του στην κοινωνία έρχεται στο προσκήνιο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα» που προκύπτουν από τα γράμματα είναι ότι δείχνει τον συγγραφέα να γράφει στα 30, 40 και 50 του και «την ποικιλία των θεμάτων που απασχολούσαν το μυαλό του». Τα γράμματα, έχουν αποκτηθεί από το Μουσείο Καρόλου Ντίκενς.
Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα, γνωστός για τα κλασικά έργα, όπως ο Όλιβερ Τουίστ. Η επιρροή του ξεπερνά πολύ τη λογοτεχνία και πολλές από τις φράσεις, τους χαρακτήρες και τις ιδέες του έχουν ριζώσει στη σύγχρονη κουλτούρα.
Με πληροφορίες από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.