Βιβλιο

6 εβδομάδες ως τον νέο Τόμας Πίντσον

Μετρώντας αντίστροφα για την κυκλοφορία της «Υπεραιχμής»

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φαντάζει αδύνατο να ανήκεις στις πανστρατιές των αναγνωστών του Τόμας Πίντσον δίχως αποθέματα καρτερίας. Από τις άστατες βιβλιογραφικές του επανεμφανίσεις μέχρι τoν περιβόητo αναχωρητισμό του –τον έχουμε αντικρίσει σε μόλις τέσσερις φωτογραφίες καθώς και τρόπον τινά σε ένα επεισόδιο των Simpsons– μέχρι το χαοτικό εύρος των προβληματισμών του και την ίδια την υφή της πρόζας του, με τις λέξεις να κυλούν ασυγκράτητες επί διαδοχικές σελίδες και τα νοήματα να περιπλέκονται σαν ερπετά προτού μεσολαβήσει η περιστασιακή ευπρόσδεκτη τελεία, ο Πίντσον ζει και δημιουργεί υπό συνθήκες αδιανόητου μυστικισμού.

Ας μην παραλείπουμε το σημαντικότερο ωστόσο: πρόκειται για απολαυστικό συγγραφέα μυθολογικών διαστάσεων. Με εξαίρεση τον Τζέιμς Τζόις, κανείς ομότεχνός του δεν έχει εκθειαστεί και αναλυθεί σε τόση έκταση και με τέτοιους μεγαλειώδεις όρους. Το «Ουράνιο τόξο της βαρύτητας» έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως το «Μόμπι Ντικ» και ο «Οδυσσέας» του 20ου αιώνα. Οι περιγραφές όμως αδικούν κατάφωρα έναν μυθιστοριογράφο τέτοιου πλούτου. Η ουσία είναι ότι ο Τόμας Πίντσον επιστρέφει κοντά μας προσεχώς.

Σε μια χρονιά ευφρόσυνη σαν χαμόγελο της τύχης για τους βιβλιόφιλους, στη διάρκεια της οποίας διαβάσαμε καινούργια Ντόνα Ταρτ και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τη μετάφραση του νέου Χαρούκι Μουρακάμι, πλησιάζει η στιγμή να ανταμειφθεί η υπομονή μας για το τελευταίο έργο του Πίντσον. Ο Γιώργος Κυριαζής, μελετητής του συγγραφέα και βετεράνος μεταφραστής του, έχει παραδώσει το χειρόγραφο της «Υπεραιχμής», ενώ οι εκδόσεις Ψυχογιός ανάρτησαν το εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί στις 6 Νοεμβρίου.

Το «Bleeding Edge» εκδόθηκε στο εξωτερικό στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013. Συνοπτικά το βιβλίο διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη το 2001, λίγους μήνες πριν το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Πρωταγωνίστριά του η Μαξίν Τάρνοου, μια ερευνήτρια υποθέσεων οικονομικής απάτης η οποία εμπλέκεται στη διερεύνηση χρηματιστηριακών ατασθαλιών εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Το διαδίκτυο, ιδιαίτερα στις πλέον δύσβατες στους κοινούς χρήστες περιοχές του, καθώς και η 11η Σεπτεμβρίου βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης, η οποία εύλογα, όντας δουλειά του Πίντσον, εξαπλώνεται σε μυριάδες μονοπάτια τοποθετημένα σε ένα παραπέτασμα ντετεκτιβίστικης ιστορίας που εξελίσσεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Σίλικον Βάλεϊ, εμπλέκοντας το σύνηθες τσούρμο ξεκαρδιστικών απόκληρων που στελεχώνουν το πιντσονικό κόρπους, μαθημένων να εκφέρουν με απόλυτη φυσικότητα κραυγαλέες ατάκες όπως: «Αν η παράνοια είναι το σκόρδο στην κουζίνα της ζωής, δεν θα έπρεπε να τη χορταίνεις ποτέ».

Αναντίρρητα το λογοτεχνικό γεγονός της σεζόν, η επιστροφή του ερμητικού αμερικανού φέρει υποσχέσεις ανάλογες της μυστηριώδους αίγλης που τον περιβάλλει. Προσεχώς στα βιβλιοπωλεία.

n

Τα βιβλία του Τόμας Πίντσον στα ελληνικά

Η συλλογή των 49 στο σφυρί (μτφ. Δημήτρης και Χαρά Δημηρούλη, εκδ. Ύψιλον, 1986)

Βάινλαντ (μτφ. Ανδρέας Βαχλιώτης, εκδ. Χατζηνικολή, 1996)

Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας (μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Χατζηνικολή, 1998)

Βραδείας Καύσεως (μτφ. Βίκυ Χατζοπούλου και Προκόπης Προκοπίδης, εκδ. Χατζηνικολή, 2000)

Μέισον και Ντίξον (μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Χατζηνικολή, 2003)

Ενάντια στη Μέρα (μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Καστανιώτη, 2009)

Έμφυτο Ελάττωμα (μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Καστανιώτη, 2011)

Υπεραιχμή (μτφ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Ψυχογιός, 2014)