- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Εδώ Ανθρωπόκαινος» του Τζον Γκριν: Κείμενα για την ανθρωποκεντρική την εποχή μας
Μια σειρά κειμένων που αφορούν την εποχή μας, μια εποχή που έχει πια καρτελογραφηθεί υπό τον τίτλο Ανθρωπόκαινος
Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο «Εδώ Ανθρωπόκαινος» του Τζον Γκριν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ετοιμάζομαι να κάνω μια βέβηλη σύγκριση. Ο Μονταίνιος –κατά κόσμον Μισέλ ντε Μοντέν– είναι ένας Γάλλος στοχαστής του 16ου αιώνα που, όταν αποτραβήχτηκε στον πύργο του εγκαταλείποντας τη θέση του στο Κοινοβούλιο του Μπορντό, άρχισε να γράφει ώστε, όπως ομολογεί ο ίδιος, οι συγγενείς και οι φίλοι του «να διατηρήσουν πιο ολοκληρωμένη και πιο ζωντανή τη γνώμη που απόκτησαν για το άτομό του». Τα κείμενά του τα αγαπώ. Τα ονόμασε «Δοκίμια» και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία σε τρεις τόμους. Τα έχω διαβάσει τρεις φορές τουλάχιστον, κι η απόλαυση που αντλώ κάθε φορά είναι εξίσου μεγάλη. Ο Γάλλος αναχωρητής γράφει επί παντός του επιστητού – για παράδειγμα: Περί του χρησίμου και έντιμου, Περί της τέχνης του συζητείν, Για τις άμαξες, Περί του μειονεκτήματος του μεγαλείου, Περί των χωλών, Περί της φυσιογνωμίας, Περί της μέθης, Περί της νήσου Κέας (όπως ακριβώς το ακούτε)….
Κλεισμένος στον απόμερο πύργο του, διαβάζει και γράφει. Έχει οικογένεια μα αυτή μένει σε κάποια άλλα διαμερίσματα του πύργου. Τον ζηλεύω – κι όχι μόνο για τον πύργο.
Ο Τζον Γκριν ζει με τη δική του οικογένεια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Είναι σύγχρονός μας και είναι Αμερικάνος. Μάλιστα, ζει στην Ινδιανάπολη, αφού εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη – δεν διαβιεί βέβαια σε πύργο, αλλά στη δέκατη έκτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Από τη βεράντα του ακούει τους βρυχηθμούς του ράλι Ινδιανάπολης. Πριν από τρεις μέρες έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του «Εδώ Ανθρωπόκαινος». Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα αλλά για μια σειρά κειμένων που αφορούν την εποχή μας, μια εποχή που έχει πια καρτελογραφηθεί υπό τον τίτλο Ανθρωπόκαινος, μιας και ο πλανήτης μας πλέον κυριαρχείται –και ετοιμάζεται να καταστραφεί– από το σεπτό αυτό είδος που λέγεται άνθρωπος.
Άρχισα να διαβάζω το βιβλίο του Τζον Γκριν και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Κι αυτός γράφει επί παντός του επιστητού, όπως κι ο Γάλλος ομότεχνός του, ενώ όμως τα κείμενα του Μονταίνιου μπορεί να εκτείνονται καμιά φορά και σε πενήντα σελίδες για κάποιο θέμα που τον απασχολεί, ο Αμερικάνος, έχοντας διδαχθεί προφανώς από τη δωρικότητα του Twitter και του Instagram, περιορίζει τα κείμενά του μάξιμουμ σε πέντε σελίδες έκαστο.
Το γράψιμό του είναι απολαυστικό, με γνώση και χιούμορ. Με πληροφορίες που έχουν προκύψει από έρευνα ενδελεχή. Με θέματα που αφορούν κάθε πλευρά του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη. Από τον κομήτη του Χάλεϊ έως τις σπηλαιογραφίες του Λασκό, από τον κλιματισμό έως τα ηλιοβασιλέματα, από τον διαγωνισμό χοτ ντογκ έως το μπλε γρασίδι του Κεντάκι (που μόνο μπλε δεν είναι). Από τις αλυκές της Μπόνεβιλ έως την εφαρμογή Notes, κι από την ιογενή μηνιγγίτιδα (ο ίδιος ομολογεί μικροφοβικός, οπότε αντιλαμβάνεστε τι τράβηξε με την πανδημία) έως το πληκτρολόγιο QWERTY.
Ενώ το διάβαζα, με πήρε μια φίλη που έπινε καφέ σε ένα γνωστό βιβλιοπωλείο. «Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, μιας και είσαι εκεί», της είπα και της έστειλα σε φωτογραφία το εξώφυλλο του Εδώ Ανθρωπόκαινος. Πέντε λεπτά αργότερα, μου έστειλε μια δική της φωτογραφία με το βιβλίο που είχε μόλις αγοράσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.