Βιβλιο

Η λιτανεία ενός μάγκα

Οι ιδιαίτερες ιστορίες του Αντώνη Αναστασόπουλου, από τις εκδ. Λιβάνη

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξώφυλλο βιβλίου «Η λιτανεία ενός μάγκα»

Διαβάστε τη «Λιτανεία ενός μάγκα», του Αντώνη Αναστασόπουλου, από τις εκδ. Λιβάνη

Της Αλεξάνδρας Κωνσταντοπούλου

«Η λιτανεία ενός μάγκα» αφηγείται ιστορίες μιας άλλης εποχής, όχι τόσο σύγχρονης, αλλά ούτε και τόσο μακρινής, με χαρακτήρες και γεγονότα που έφυγαν μεν, αλλά  ίσως όχι ανεπιστρεπτί.  

Χρωματιστές διηγήσεις, περιστατικά που άλλες φορές σου προκαλούν γέλιο, άλλες σε ταξιδεύουν και άλλες πάλι τις ξαναδιαβάζεις δυο και τρεις φορές για να καταλήξεις στο «μα πόσο απλά διηγείται  τα σύνθετα αυτός ο άνθρωπος».

Από τον Μπάμπη τον μάγκα, στα λουκάνικα Επαμεινώνδας, στον στρατηγό Διπλαράκη, στη Μαριέ της Πράγας, και μετά σε αναλύσεις περί πίστεως, σε θεωρίες του Νίτσε, στην εύκολη καπήλευσή τους από τον Χίτλερ, σε στοχασμούς για τον άνθρωπο και τη φύση και κάπως έτσι, μέσα από ιστορικά σλάλομ, να καταλήγει στο δράμα του σήμερα. Χωρίς όμως καμιά καταθλιπτική πρόθεση. Αντίθετα, αναφωνεί στο τέλος μια πρόταση που φαντάζει ενθαρρυντικά αισιόδοξη στα αυτιά όλων των αναγνωστών: «Κουράγιο Ελλάδα μου, και μη μας αρρωστήσεις, γιατί το θέλει ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις!». 

sarosi0022.jpg
Ο Αντώνης Αναστασόπουλος σε νεαρή ηλικία

Η «Λιτανεία ενός μάγκα» του Αναστασόπουλου δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί για να αποτελέσει μανιέρα στον αναγνώστη που ψάχνει κάτι πολύ συγκεκριμένο για να διαβάσει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ιστορίες γράφονται είτε ως τεκμήρια γνώσης είτε για να διδάξουν, είτε για να ψυχαγωγήσουν είτε για να υποστηρίξουν μια θέση έναντι μιας άλλης. Τόνοι μελάνης έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσουν την προηγούμενη πρόταση.

Αντίστοιχα, όλη η βιομηχανία του βιβλίου, της τηλεόρασης και του θεάματος στηρίχτηκαν σε αυτές τις λαμπρές ιστορίες. Μας ξεκαθάρισε όμως ευθύς εξαρχής ο συγγραφέας, ότι πρόθεσή του δεν ήταν να μας πείσει για τίποτα. 

Ο λόγος; Απλά επειδή οι ιστορίες του Αναστασόπουλου  δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άτομο που λέει σε κάποιο άλλο: «Τα πράγματα έτσι τα νιώθω εγώ. Με καταλαβαίνεις τι λέω; Τα νιώθεις και εσύ έτσι;» 

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Αντώνης Αναστασόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αν και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και εργάστηκε επί σειρά ετών στα δημόσια έργα, τα ταξίδια, η ιστορία και τα αυτοκίνητα ήταν πάντα το πάθος του. Κάπου εκεί ανάμεσα γεννήθηκαν οι ιστορίες του και τον οδήγησαν στα 84 χρόνια του να προσθέσει στο βιογραφικό του την ιδιότητα «συγγραφεύς».

ert.jpg

Το βιβλίο «Η λιτανεία ενός μάγκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ

litaneia.png

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.