Τι να διαβάσεις πού Περι-διαβάζοντας στις μπάρες της πόλης
Τη ναυτική περιπέτεια «Οι σκλάβοι της Ελευθερίας» του Τζουζέπε Κόντε: στον «Ένοικο», Καλλιδρομίου 70, Εξάρχεια.
Τη ναυτική περιπέτεια «Οι σκλάβοι της Ελευθερίας» του Τζουζέπε Κόντε: στον «Ένοικο», Καλλιδρομίου 70, Εξάρχεια. Κατά προτίμηση στο τραπεζάκι κάτω ακριβώς από το θαλασσινό χάρτη που φιγουράρει στον τοίχο που κάνει γωνία με την μπάρα. Θα τον παρατηρείς και θα λες μέσα σου «χμ! κάπου εκεί στο βάθος, εκεί όπου αχνοφαίνεται ο Κόλπος της Γουινέας ξέσπασε η ανταρσία του Τρίτου Πλοιάρχου Φλοριάνο ντι Σανταφλόρα πάνω στο δουλεμπορικό “Σαντ’ Άννα”».
Τη μουσικόφιλη κι εκλεπτυσμένη «Λέσχη των πιανιστών» του Κέτιλ Μπγιόρνσταντ: Στο “Odeon”, Μάρκου Μουσούρου 19, ΜΕΤΣ. Η σιωπή της Μάρκου Μουσούρου, οι διακριτικοί θαμώνες και το πολιτισμένο περιβάλλον, και προπαντός το πιάνο «με ουρά» καθώς μπαίνεις στ’ αριστερά (πάντα αριστερά!) θα σε υποβάλλουν στις μελωδίες του Γκριγκ, του Ντεμπισί και του Ραχμάνινοφ, με τις οποίες δοκιμάζονται οι νεαροί πιανίστες-ήρωες του βιβλίου.
Το κλασικότροπο ηθογράφημα «Ξίφιρ Φαλέρ» της Αθηνάς Κακούρη: Στο «Ζόναρς», στη Σταδίου. Το ιδανικό περιβάλλον για να χαθείς στις σελίδες αυτού του πολιτικό-ιστορικό μυθιστορήματος, που αναφέρεται στην περίοδο του «Εθνικού Διχασμού», παραμονές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η γραφή της μεγάλης κυρίας του ελληνικού αστυνομικού (και όχι μόνο) θα σε γοητεύεσει κι η παλαιά αστική Αθήνα θα ζωντανέψει ξανά μπροστά στα μάτια σου.
Το βιβλιοφιλικό και παιγνιώδες «Περί Βιβλιοθηκών» της Άγρας: Στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Για ευνόητους λόγους. Και επιπλέον για να συναισθανθείς τι τράβηξε ο δύσμοιρος ο Εμμανουήλ Ροΐδης όταν ανέλαβε επικεφαλής του ιδρύματος μέχρις να σουλουπώσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπως περιγράφει γλαφυρά ο ίδιος σ’ ένα από τα πιο απολαυστικά κομμάτια του βιβλίου.
Το ολοκαίνουργιο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ίαν Ράνκιν – στα αγγλικά προς το παρόν: Στο “Low Profile”, Λυκαβηττού 6, Κολωνάκι. Από τα στέκια του κέντρου, ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυθεντικό σκοτσεζο-ιρλανδέζικο μπαρ. Κι έπειτα, καθώς θα εποπτεύεις στις σελίδες τους χαρακτήρες του Ράνκιν να πίνουν το ένα malt μετά το άλλο, ε! δεν γίνεται, θα ορεχθείς ένα Middleton, ένα Laphroaig, ένα Aberfeldy, βρε αδελφέ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.