Βιβλιο

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Πάμε!

15 χώρες, 440 συγγραφείς και 236 εκδοτικοί οίκοι δίνουν ραντεβού στον Βορρά

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις από τη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης:
Pixabay

18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλα για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις και τη φετινή τιμώμενη χώρα.

Διαφορετική, ανανεωμένη με καινοτομίες και με ένα πρωτοποριακό μοντέλο: Η φετινή 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με παράλληλη συνύπαρξη φυσικού και διαδικτυακού προγράμματος. Σε μια χρονιά δύσκολη, με συνθήκες υγειονομικού περιορισμού και αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, η πόλη υποδέχεται 15 χώρες, πάνω από 450 συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, ομιλητ;ew και φυσικά 236 εκδοτικούς οίκους- εκθέτες. Η Athens Voice, χρόνια τώρα επικοινωνιακός χορηγός της μεγάλης γιορτής, σκανάρει το πρόγραμμα και ρίχνει ματιές στις εκδηλώσεις και τη φετινή τιμώμενη χώρα.

img_1097.jpg

Η Γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι αυτή που φέτος έχει την πρωτοκαθεδρία, καθώς η έκθεση θα προσφέρει στο κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τόσο για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου, με επαγγελματικές εκδηλώσεις, όσο και για τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Η επιμέλεια του αφιερώματος τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, του Goethe-Institut και του προγράμματος Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

img_1092.jpg

Θεσσαλονίκη Κοσμόπολη
Από τη Γεωργία, στο πλαίσιο της Τυφλίδας, Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2021, μια δυναμική αποστολή που περιλαμβάνει συγγραφείς και εκπροσώπους φορέων πολιτισμού, καταφθάνει επίσης στην πόλη, ενώ η παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της παγκόσμιας αγοράς του βιβλίου αλλά και φορέων, εκδοτών και λογοτεχνικών πρακτόρων από χώρες όπως η Ρουμανία, η Αλβανία, η Γαλλία, η Βραζιλία και Τουρκία ολοκληρώνουν το άνοιγμα εξωστρέφειας και δυναμώνουν τη διεθνή διάσταση της πόλης.

img_1096.jpg

Αντίστροφη μέτρηση για τη 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

250 ζωντανές εκδηλώσεις, 25 εκδηλώσεις στο διαδικτυακό πρόγραμμα, ή και 4 μέρες σε 8 αίθουσες εκδηλώσεων και 2 αίθουσες της Παιδικής Γωνιάς.

Σημαντική θέση καταλαμβάνουν φέτος οι εκδηλώσεις που αναπτύσσονται στις θεματικές ενότητες: Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Πολιτική: Ελευθερία και Ευθύνη, Νέες Τεχνολογίες του Βιβλίου και Ποιος Χρειάζεται Σήμερα Τις Κλασικές Σπουδές. Παράλληλα η 18η ΔΕΒΘ φιλοξενεί νέους Έλληνες εικαστικούς και στοχευμένα art projects, ενώ θα υπάρχει αφιέρωμα στον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μέσα από τη ματιά των δημιουργών του Artists’Books.

Πέρα από τις επιμέρους εκδηλώσεις των εκδοτών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζει 5 δικές του για το 1821, με προεξάρχουσα την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το Ίδρυμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

img_1095.jpg

Classic is fantastic: τα πάντα για τις Κλασικές Σπουδές
Μια σειρά από συζητήσεις, παρουσιάσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνώς κλασικιστές αποτελούν μέρος της ενότητας Κλασικές Σπουδές που έρχεται να τονίσει τη χρησιμότητα των «σπουδαίων άχρηστων», κατά τον Νούτσιο Όρντινε, σπουδών, που προάγουν αξίες απολύτως επίκαιρες και ουσιαστικές για την υπαρξιακή μας συνθήκη.

img_1091.jpg

Η πολιτική και η δημοκρατία στον καιρό των Social Media και του #metoo
Δυο στρογγυλά τραπέζια με πανεπιστημιακούς, που αφορούν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας τον τελευταίο καιρό, είναι το κυρίως θέμα της ενότητας Πολιτικές Συζητήσεις: Το ένα διαπραγματεύεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πόλωση και την ποιότητα του δημόσιου λόγου και εντέλει της δημοκρατίας. Το δεύτερο αναφέρεται στην έμφυλη βία, τις ανισότητες και την ορατότητα αυτών των προβλημάτων στην εποχή του #metoo. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν ανάλογες συζητήσεις που προτείνει ο εκδοτικός κόσμος και πλαισιώνονται από ίδιας θεματικής έκθεση βιβλίων.

Των αγίων ημών και υμών: η Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης
Εκτός από την αυτονόητη παρουσία των λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις την Έκθεσης, το ΕΙΠ τιμά δύο σημαντικές μορφές της πόλης: τον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994) και την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987). Επιπλέον, διοργανώνει μία συζήτηση για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την πόλη, που συντονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Κόκορης.

img_1088.jpg

Υπάρχει και το Φεστιβάλ Μετάφρασης
Για μία ακόμα χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης και το ΕΙΠ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και χρήσιμα εργαλεία για τους επαγγελματίες της μετάφρασης όπως και θεωρητικές συζητήσεις πάνω σε ειδικά ζητήματα.

img_1093.jpg

Νέοι λογοτέχνες, μιλήστε επιτέλους!
Έντεκα πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, με μικρό ή και ανέκδοτο ακόμα έργο που -με τις εκδόσεις και τις δημοσιεύσεις τους- έχουν προκαλέσει προσδοκίες για τη μελλοντική λογοτεχνική τους πορεία, παρουσιάζονται στη φετινή Έκθεση. Διαβάζουν κείμενά τους με μεγαλύτερους λογοτέχνες της Εταιρείας Συγγραφέων στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, πληροφορούνται για ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό χώρο και συναντιούνται με τους Γιώργο Σκαμπαρδώνη και Ισίδωρο Ζουργό για να μαθητεύσουν στη δική τους εμπειρία.

Άννα να ένα μήλο: Εκδηλώσεις για Παιδιά και Εφήβους
Παρουσιάσεις βιβλίων, διαδραστικά και μουσικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο, αφηγηματικοί περίπατοι και πολλά άλλα περιμένουν τους μικρούς φίλους, όπως επίσης και ειδικές εκδηλώσεις για οργανωμένες ομάδες σχολείων και μαθητών.

Πες μου μια ιστορία
Απρόβλεπτα ζευγάρια από τον χώρο των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών προσκαλούνται για να πουν προσωπικές ιστορίες στο κοινό σε μια ιδιότυπη μορφή συνέντευξης: τους προτείνεται μία λέξη, που δεν τη γνωρίζουν εκ των προτέρων, και πρέπει πάνω σε αυτήν να χτίσουν μια ιστορία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο (4 λεπτά).

img_1094_1.jpg

Συνδεθείτε: Το παράλληλο διαδικτυακό πρόγραμμα είναι ένα κλικ κοντά σας
Εκμεταλλευόμενη την περσινή τεχνογνωσία και με σκοπό να διατηρήσει το δυναμικό κοινό των 18-35, η φετινή Διεθνής ετοίμασε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις με κορυφαίους κλασικιστές της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη πεζογραφία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ποίηση, το αρχαίο δράμα, τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας, την ηθική και την πράξη της μετάφρασης, την επέτειο Ντοστογιέφσκι, τις νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό και τα πενήντα χρόνια της σεφερικής Στροφής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία
Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία

Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.