Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Γουίλμπουρ Σμιθ πέθανε χθες Σάββατο στην Κέιπ Τάουν, σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η εκδοτική του εταιρεία.
Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Γουίλμπουρ Σμιθ, ο δημιουργός δεκάδων περιπετειωδών μυθιστορημάτων που μεταφράστηκαν σε όλον τον κόσμο, πέθανε χθες Σάββατο στην Κέιπ Τάουν, σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η εκδοτική του εταιρεία.
«Ο συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ Γουίλμπουρ Σμιθ πέθανε απροσδόκητα το απόγευμα στο σπίτι του στην Κέιπ Τάουν, έπειτα από ένα πρωινό ανάγνωσης και γραφής, με τη γυναίκα του, τη Νίσο, στο πλάι του», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Wilbur Smith Books.
Ο Γουίλμπουρ Σμιθ έγραψε 49 μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε κάπου τριάντα γλώσσες και πούλησαν συνολικά 140 εκατομμύρια αντίτυπα, σύμφωνα με την εκδοτική εταιρεία.
Γεννημένος την 9η Ιανουαρίου 1933 στη Βόρεια Ροδεσία –τη σημερινή Ζάμπια– από βρετανούς γονείς, ο Γουίλμπουρ Σμιθ γνώρισε τη διασημότητα ήδη όταν τυπώθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Στα νύχια του λιονταριού (When the Lions Feeds), το 1964.
Τη μεγαλύτερη επιτυχία του τη γεύτηκε με το μνημειώδες «έπος των Κόρτνεϊ», σειρά δεκατριών μυθιστορημάτων που αφηγούνται τη μοίρα μιας οικογένειας για πάνω από τρεις αιώνες, από την αρχή του αποικισμού της Αφρικής από τους Ευρωπαίους ως την περίοδο του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Ο Γουίλμπουρ Σμιθ «μετέφερε τους αναγνώστες του στα μεταλλεία χρυσού της Νότιας Αφρικής, ανάμεσα στους πειρατές του Ινδικού Ωκεανού, σε θησαυρούς θαμμένους σε τροπικά νησιά, στους πολέμους στην Αραβία και στο Χαρτούμ, στην αρχαία Αίγυπτο, στη Γερμανία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Παρίσι, στην Ινδία, στην Αμερική και στην Ανταρκτική, όπου συνάντησαν ανελέητους εμπόρους διαμαντιών και σκλάβων, κυνηγούς θηραμάτων στις ζούγκλες και τις θαμνώδεις εκτάσεις» των αφρικανικών εσχατιών, αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου της εκδοτικής εταιρείας του.
Η εκδότριά του από την πλευρά της ευχαρίστησε τα «εκατομμύρια των θαυμαστών του Σμιθ σε όλο τον κόσμο» που αγάπησαν «τη δυνατή γραφή του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.