7 νέα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Αφηγήματα, διηγήματα, νουβέλες και ποιήματα για όλες τις προτιμήσεις
Εκδόσεις Βακχικόν: 7 νέες επιλογές βιβλίων για να διαβάσετε αυτό το φθινόπωρο
Πόσα ξέρουμε άραγε για τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους σήμερα; Πόσα από αυτά έχουμε ξεχάσει και πόσα δεν μάθαμε ποτέ; Άνθρωποι που πλέον δεν νιώθουν, φοβούνται και έτσι ζουν απομονωμένα στο σκοτάδι της δικής τους φυλακής για να μην πονέσουν. Ένα βιβλίο που δεν έχει σκοπό να θίξει κανέναν γιατί απλά είναι το δικό μου πρίσμα, που μπορεί να είναι και εσφαλμένο, αλλά ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα; Ο Βασίλης Χαντζής μιλάει για όλους μας, γι’ αυτά που κανείς δεν μας έμαθε και γι’ αυτά που αγνοούμε. Για την ομορφιά της αγάπης και του «δίνομαι», γι’ αυτά που πολεμούσαμε και που ακόμα πολεμάμε, αλλά που ποτέ δεν εκτιμήσαμε.
Με κοιτάζει; Είμαι σίγουρος ότι με κοιτάζει. Μα είναι δυνατόν μια τόσο ωραία κοπέλα να κοιτάζει εμένα; Μήπως δεν είναι τόσο ωραία; Τη βλέπω ωραία επειδή είμαι μεθυσμένος; Και αν όμως όντως είναι ωραία; Όπως μου φαίνεται αυτήν τη στιγμή; Πρέπει να πάω να της μιλήσω. Πότε θα έχω ξανά την ευκαιρία να κάνω κάτι με μια τόσο ωραία κοπέλα; Και γιατί να μην έχω ξανά ευκαιρία; Αυτή η έλλειψη αυτοεκτίμησής μου… Ένας νεαρός άντρας 30 χρονών, μεθυσμένος σε ένα μπαρ, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του να πάει να μιλήσει σε μια κοπέλα που (νομίζει) ότι τον κοιτάζει. Μια νουβέλα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να βρει τη θέση του σε έναν απρόσωπο κόσμο, μα κυρίως ένα βιβλίο για την απώλεια και την αναζήτηση της αγάπης ως υπαρξιακή ανάγκη.
Το ράγισμα στο παράθυρο του ήρωα, η θραύση του και συνάμα η ηθική μείωση ή ο κατακερματισμός της προσωπικότητας του ήρωα, όλα αυτά σηματοδοτούν τις βασικές έννοιες στα διηγήματα του βιβλίου: η απαξίωση του ανθρώπου από άνθρωπο, η δύσκολη επιβίωση, στην έκφραση, στον πολιτισμό, στην ελευθερία. Φοράει νυφικό και λερωμένο τούλινο πέπλο. Το νυφικό κρέμεται επάνω της γερασμένο, όπως εκείνο της Μις Χάβισαμ. Το χρώμα του -ιβουάρ το λέει- είναι βρόμικο άσπρο. Πολλές μικρές τρύπες φθοράς στη φούστα και δυο μεγάλες στο μπούστο. Το χαϊδεύει και μιλάει με ασθματική φωνή: «Είναι απόλαυση να το αγγίζεις. Μεταξωτό σατέν, λεπτεπίλεπτο. Θα το ξηλώσω και θα φτιάξω ένα ντραπέ φόρεμα. Εξαιρετική ιδέα, δεν βρίσκεις;».
Αλληλουχία/Επάλληλοι κύκλοι/Διαδοχής/Υστεροφημία ανέσπερη/Κατακερματίζω/Βόμβο του άρματος/Σειριακός αριθμός/Εξόκειλε/Σε αμμουδιά χαλκέντερη/Πυρ γοτθικό/Άπειρος δρόμος η λιτανεία. Η Ανδρονίκη Δημητριάδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται ως καθηγήτρια και μεταφράστρια. Αυτό είναι το τρίτο της ποιητικό βιβλίο.
Ξεχάσαμε τους εφιάλτες τα ουρλιαχτά το τρίξιμο της πόρτας/το ύψος εκείνου με τα μεγάλα παπούτσια/κάθε μέρα πληρώνουμε το χαλασμένο όνειρο/γίναμε προειδοποιητικά πουλιά στους τοίχους/ενωμένα από φόβο/με τα φτερά μας κολλημένα/όλο σκεφτόμαστε τον πατέρα/και εκείνο το καράβι που μας λέγανε μικροί/ότι δεν σταματάει με κανέναν καιρό.Ο Νάσος Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Στατιστική και στα Θεωρητικά Μαθηματικά. Αυτό είναι το δεύτερο ποιητικό του βιβλίο.
Διψασμένοι καρτερούν/να κοινωνήσουν από χείλη/έρωτα και κόκκινο κρασί/Ιχνογραφούν ταξίδια, γλέντια, ζωή,/προσμένοντας την ανάκτηση της (επ)αφής/Μελαγχολική ζεστασιά στην ψυχή τους/σκέψεις εναγκαλισμών,/ζωντανών συνευρέσεων/Καθώς έμαθαν να ζουν το σήμερα,/η αναβολή για ένα μακρινό αύριο/σφυροκοπά την ψυχή τους/Βυθίζονται/Αντιστέκονται/Αναδύονται/Έχουν δίψα για ζωή.Ο Στέργιος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τμήμα παρακολούθησης και ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το πρώτο του ποιητικό βιβλίο.
Ο Βαρόνος Φαλτσέτας, ο Τζάκι, ο Νονός, ο Νικόλας, η Νονά, η Γοργόνα… Είναι όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά έχουν και κάτι που τους συνδέει στενά, εκτός από τη φιλία τους: η αγάπη για την ομορφιά της ζωής και για τους ανθρώπους. Κι όταν χρειαστεί, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ομορφύνουν τη ζωή εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ένα ταξίδι σε έναν όμορφο κόσμο, γεμάτο τρυφερές περιπέτειες στο πανέμορφο Ιόνιο, εκεί που η οικογένεια του Βαρόνου Φαλτσέτα με ενετικές ρίζες ζει τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.