Βιβλιο

Super Foods

Οι ελληνικές «υπερτροφές» επιστρέφουν δυναμικά

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 491
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72823-161766.jpg

Το εισαγόμενο δεν είναι πάντα το καλύτερο, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερία Σταματάκη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της για τα ελληνικά super foods, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, μαζί με το διαιτολόγο-διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο. Θαύματα βεβαίως δεν γίνονται, αλλά τα μυστικά που κρύβουν η μαστίχα ή τα φύλλα της ελιάς και αποκαλύπτονται με επιστημονικές έρευνες είναι εντυπωσιακά.

«Γνωρίστε τα ελληνικά super foods» είναι ο τίτλος του βιβλίου που γράψατε μαζί με τον Κ. Ξένο. Τι σας ώθησε να το εκδώσετε; Μέσα από την καθημερινή επαγγελματική μας επαφή με πολλούς ανθρώπους είδαμε ότι υπάρχει η ανάγκη για την αναζήτηση τροφών με ισχυρή ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, τροφών που μπορούν να ενισχύσουν τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ελληνικές τροφές κατέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά μάς οδήγησε στη συγγραφή και την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Στην Ελλάδα έχουμε τα τελευταία χρόνια «εισβολή» super foods από το εξωτερικό. Γιατί αυτό είναι κατ’ ανάγκη κακό;

Σαφώς και δεν πάσχουμε από ξενοφοβία, αλλά από την άλλη πρέπει να καταπολεμήσουμε και τη νοοτροπία ότι το εισαγόμενο είναι καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας γνώρισε και κατανάλωσε πολλές εξωτικές υπερτροφές, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική βιβλιογραφία που να αποδεικνύει ότι όλες αυτές οι τροφές είναι υπερτροφές.

n

Πότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια τροφή ως υπερτροφή;

Όταν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και όταν και μόνο όταν υπάρχουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και όχι σε κυτταρικές σειρές ή πειραματόζωα, που πιστοποιούν την ευεργετική επίδραση της συγκεκριμένης τροφής. Παράδειγμα, υπάρχουν κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση της μαστίχας Χίου βοηθάει στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (παράγοντας για την ανάπτυξη πεπτικού έλκους).

Κατά καιρούς ωστόσο υπήρξε μια εκμετάλλευση ακόμα και περιπτώσεων που αναφέρετε, όπως τα φύλλα της ελιάς – θα θυμάστε βέβαια το θόρυβο με τη «φραπελιά». Είναι θεμιτό να αποδίδουμε σε «υπερτροφές» θεραπευτικές ιδιότητες;

Είναι λάθος και επικίνδυνο να αποδίδονται αυθαίρετα θεραπευτικές ιδιότητες σε τροφές, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει να κάνει με την ελπίδα του ανθρώπου για καταπολέμηση σοβαρών νόσων όπως είναι ο καρκίνος κ.ά. Τα φύλλα της ελιάς δεν είναι φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά μέσα από κλινικές μελέτες βλέπουμε ότι το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της υπέρτασης. Μην ξεχνάμε ότι ο ιατρός έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Πόσο ωφελεί η ένταξη των ελληνικών superfoods στην καθημερινή μας διατροφή;

Από μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι. H ένταξή τους σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, όμως, μπορεί να μας δώσει ενέργεια, να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό μας και να μας βοηθήσει σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση αφεψήματος δίκταμου στη συμπτωματολογία του κρυολογήματος…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.