- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δημήτριε Λακασά, ποιος είναι ο «Άνθρωπος 4.0»;
Ο συγγραφέας επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά, με την ίδια που βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Συνέντευξη: Ο Δημήτριος Λακασάς μιλά στην ATHENS VOICE για το νέο του βιβλίο «Άνθρωπος 4.0», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Για μια ακόμα φορά, ο άνθρωπος έχει φθάσει σε μια καμπή της εξελικτικής του πορείας και βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου καλείται να διαμορφώσει το μέλλον του. Ο Δημήτριος Λακασάς, μέσα από το νέο του βιβλίο «Άνθρωπος 4.0» (επιμ. Δημήτρης Γούλιας, εκδόσεις Κλειδάριθμος) επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά, με την ίδια που βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας.
«Άνθρωπος ή μηχανή»; Πώς θα επηρεάσει την ανθρωπότητα η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Μήπως αυτή η εποχή έχει ήδη φθάσει;
Όλο αυτό το διάστημα που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται σε παγκόσμια κλίμακα από την πανδημία, αναδύθηκε η σημασία του διαδικτύου, ενός πολύ σημαντικού αρωγού σε αυτή τη δυσχερή συγκυριά, που μπόρεσε να αντικαταστήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις δραστηριότητες που ήταν πια ανέφικτες.
«Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε το διαδίκτυο ή αν είχαμε μία λεγόμενη ψηφιακή πανδημία και δεν είχαμε πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές μας. Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και θα αντιμετωπίζαμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα οι νέοι που έχουν γεννηθεί σε αυτή την ψηφιακή εποχή και αποτελούν τους ψηφιακούς ιθαγενείς. Το φαινόμενο όμως αυτό δεν ήταν ένα πυροτέχνημα, αλλά μία πτυχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία με πρωταγωνιστή την τεχνολογική πρόοδο θα αλλάξει καθολικά τη ζωή μας» λέει ο συγγραφέας.
Λόγω της κατάστασης, καθώς και της επαγγελματικής του ενασχόλησης, μέσω της οποίας βλέπει εδώ και χρόνια την επίδραση της τεχνολογίας στην παγκόσμια βιομηχανία, ο Δημήτριος Λακασάς αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
«Ωστόσο, πέρα από οποιαδήποτε τεχνολογία, ανακάλυψη και δημιουργία, στο επίκεντρο βρίσκεται και θα πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνολογική πρόοδος μάς δίνει σημαντικές δυνατότητες για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τη διαχειριστούμε με σοφία».
Ο συγγραφέας αναφέρει δε, πως καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και ο σπόρος της μπολιάζεται ακόμη, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να δρέψουμε τους καρπούς της. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος των αλλαγών που θα φέρει η τεχνολογική εξέλιξη και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.
«Προσωπικά, πιστεύω πολύ στους Έλληνες και στις δυνατότητές τους και οι επιδόσεις των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν την άποψή μου. Ωστόσο, ως χώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, τη στιγμή που ο κόσμος τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Τα βιβλία, τα επιστημονικά άρθρα και ο δημόσιος διάλογος γύρω από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές. Η κοινωνία θα προσαρμοστεί, το στοίχημα είναι να προσαρμοστεί έγκαιρα και να αξιοποιήσουμε ως χώρα τις τεχνολογικές δυνατότητες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».
Το βιβλίο τάσσεται υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή». Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί για το ότι σε αρκετούς τομείς θα κυριαρχήσει η μηχανή και η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Δημήτρης Λακασάς αποσαφηνίζει πως το βιβλίο δεν έχει στόχο να εξυμνήσει την τεχνολογική πρόοδο, αλλά να προβληματίσει και να αφυπνίσει τους αναγνώστες για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Ο άνθρωπος όμως διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν μπορεί να αντιγράψει κανένα ρομπότ. Η εξυπνάδα, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η εφευρετικότητα, η καινοτομία, το φιλότιμο, είναι στοιχεία που έχει το προνόμιο να διαθέτει μόνο το ανθρώπινο είδος. Με βάση αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά πιστεύω ότι ο άνθρωπος θα μάθει να αξιοποιεί τις μηχανές και να τις χρησιμοποιεί προς όφελός του. Ήδη τα ρομπότ αποτελούν χρήσιμο βοηθό του ανθρώπου και τον αντικαθιστούν σε δραστηριότητες, οι οποίες δύναται να είναι επικίνδυνες για εκείνον. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία θα προοδεύει και τα ρομπότ θα αποκτούν νέες δεξιότητες και δυνατότητες, θα πρέπει να θέσουμε κανόνες και νόρμες ώστε να θωρακιστούμε από δυνητικές απειλές».
Ο ρόλος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην ανθρώπινη εξέλιξη
Ο Δημήτριος Λακασάς υποστηρίζει ακράδαντα πως αν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση λάβει μια σωστή διαχείριση από τους ανθρώπους, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τη μετανομάσουν σε Ανθρωπιστική Επανάσταση. Και εξηγεί πως καμία απο τις τρεις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις δεν είχε τόσο έντονα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
«Οι εφευρέσεις και οι δημιουργίες των προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων είχαν μεν σημαντική επίπτωση στην ανθρωπότητα, αλλά στο επίκεντρο βρίσκονταν η ανάπτυξη της βιομηχανίας. Πλέον, με τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να βελτιώσουμε την παγκόσμια υγεία, να αποκτήσουν πρόσβαση όλα τα παιδιά του κόσμου στην εκπαίδευση και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα του ανθρώπινου είδους όπως η τρομοκρατία και η διακίνηση ναρκωτικών. Και μαζί με όλα αυτά να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και η παγκόσμια οικονομία. Επομένως, ναι, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στην πρόοδο του ανθρώπινου είδους αλλά μόνο αν σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα του εγωκεντρισμού και της απληστίας».
Ο συγγραφέας προσεγίζει με αισιοδοξία την ανάπτυξη της τεχνολογίας, που θα μας ελευθερώσει ώστε να εξελιχθούμε σε αυτό που ορίζει η μοναδική μας προέλευση, το να είμαστε άνθρωποι.
Συντελεστές του βιβλίου:
Ο Δημήτριος Λακασάς γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1973 στον Κολινδρό Πιερίας. Είναι CEO της Olympia Electronics A.E. Το 2017 ανακηρύχτηκε «Καινοτόμος επιχειρηματίας της χρονιάς» στον διαγωνισμό της EY - ERNST & YOUNG. Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις στον οικονομικό και επιχειρηματικό Τύπο. Έχει πτυχίο Οικονομικών και Marketing από το City College – University Of Sheffield και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Β.Α.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Sheffield. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχει διατελέσει:
- Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), 2010 έως 2014
- Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), 2013 έως 2015
- Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΣΕΒ, 2004 έως 2019
- Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕ), 1999 έως 2014
- Ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Think Tank SEVE
- Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΗΔΕ ΑΠΘ)
Ο Δημήτρης Γούλιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1989 στη Λάρισα και μεγάλωσε στον Βόλο. Από το 2017 εργάζεται ως Οικονομικός Αναλυτής στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και είναι Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών (BSc) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες (Master in International Business) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Το βιβλίο «Άνθρωπος 4.0. Για μια σοφή διαχείριση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» του Δημητρίου Λακασά, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.