Το επικίνδυνο έργο ενός βιογράφου
Οι βιογραφίες των Stephen Hawking και Philip Roth ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματά τους - και μόνο μία από αυτές λειτουργεί
Το δύσκολο έργο τού να συνθέτεις τη βιογραφία μιας εμβληματικής προσωπικότητας με αφορμή το άρθρο της Nilanjana Roy στο FTWeekend
Οποιοσδήποτε συγγραφέας αναλάβει τη «ζόρικη» δουλειά τού να γράψει μια βιογραφία πρέπει να αποφασίσει από την αρχή εάν πρόκειται να αφαιρέσει το πέπλο της διασημότητας που περιβάλλει την προσωπικότητα αυτή ή να ενεργήσει ως φύλακας του μύθου. Δύο πρόσφατες βιογραφίες, μία για τον βρετανό θεωρητικό φυσικό Stephen Hawking και μία για τον αμερικανό συγγραφέα και μυθιστοριογράφο Philip Roth −δύο γίγαντες στους αντίστοιχους τομείς τους, οι οποίοι πέθαναν και οι δύο το 2018− απεικονίζουν αυτές τις αντιφατικές προσεγγίσεις. Μόνο μία από αυτές φαίνεται να «λειτουργεί».
Τα πάντα γύρω από τον Stephen Hawking είχαν αναπόφευκτα μια «επικάλυψη» λαμπερής φήμης. Γεννήθηκε το 1942 στο Oxfordshire, την 300ή επέτειο του θανάτου του Galileo Galilei. Είχε μια λαμπρή καριέρα παρά τη μάχη του με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και το έργο του ήταν καταλυτικό στο να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί και πώς υπάρχει το σύμπαν. Όταν το 1992 το περιοδικό Time τον ονόμασε τον «κληρονόμο του Αϊνστάιν», το κορυφαίο σε πωλήσεις βιβλίο του Hawking «A Brief History of Time» (1988), είχε πουλήσει 1,7 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο μύθος απειλεί να εκλείψει την επιστήμη, ο θρύλος κατακλύζει σχεδόν τον άνδρα, αλλά η βιογραφία του Charles Seife «Hawking, Hawking: The Selling of a Scientific Celebrity» μας διδάσκει πως μπορείς να γράφεις δίκαια αλλά κριτικά για τη μεγαλοφυΐα και τη φήμη. «Η εικόνα του καθηγητή είχε ενσωματωθεί σε μια πελώρια αντίφαση», γράφει ο Seife. «Πνευματικά ανήκε σε ένα μακράν ανώτερο επίπεδο από τη σφαίρα του φυσιολογικού ανθρώπου. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, μπορούσε να αντιμετωπιστεί σαν ένα σχεδόν άψυχο αντικείμενο».
Οι αναγνώστες συγκεντρώνονταν στις διαλέξεις του Hawking και στις αναγνώσεις των βιβλίων του που έκανε σε βιβλιοπωλεία. Φωτογραφήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον Νέλσον Μαντέλα, με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Τον Οκτώβριο του 2017, όταν το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέβασε τη διδακτορική διατριβή του Hawking από το 1965, η πληθώρα θαυμαστών του ήταν τέτοια που «έπεσε» η ιστοσελίδα. Η έρευνα του Hawking σχετικά με τη φύση των μαύρων τρυπών, του χωροχρόνου και του διαστελλόμενου σύμπαντος, έλκυσε τη φαντασία του κοινού − ακόμα κι αν δεν κατανοούσαν όλοι τη φυσική.
Μια άλλη εντυπωσιακή αλλά ατελής λύση είναι η απόφαση του Seife να ακολουθήσει τη ζωή του Hawking ανάποδα. Είναι ριψοκίνδυνη σαν τεχνική καθότι ο αναγνώστης πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να ακολουθεί τις χρονικές μεταβάσεις στη ζωή του επιστήμονα, καθώς ξεκινά από την αύρα του Hawking στα 70 του και μεταβαίνει στο πρωτοποριακό έργο που έκανε στις μαύρες τρύπες στα σαράντα και τα τριάντα του, και μετά στη ζωή του ως νεαρός φοιτητής, ανέγγιχτος ακόμα από την ασθένεια που θα συνδεόταν άρρηκτα μαζί του. Όμως ο Seife, συγγραφέας και ακαδημαϊκός επιστήμονας του οποίου τα προηγούμενα βιβλία περιλαμβάνουν το «Zero: The Biography of a Dangerous Idea and Decoding the Universe», μας δίνει ένα συναρπαστικό −και πλήρως ανθρώπινο− πορτρέτο.
Μακάρι ο βιογράφος του Philip Roth, Blake Bailey, να είχε επιδείξει την ίδια λογική και τον ίδιο σκεπτικισμό στην τεράστια, 921 σελίδων, βιογραφία της ζωής του συγγραφέα, «Philip Roth: A Biography». Ο Roth, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 85 ετών το 2018, ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς της εποχής του και τα μυθιστορήματά του, από το «Portnoy’s Complaint» ως το «The Human Stain», δεν εξυμνούνται απλά, αλλά διαβάζονται και λατρεύονται ακόμα και σήμερα.
«Δεν θέλω να με ανασυγκροτήσεις. Κάνε με ενδιαφέρον». Αυτή ήταν η εντολή του Roth στον Bailey, όμως αυτή ήρθε αφού είχε ήδη απολύσει έναν βιογράφο επειδή δεν ήταν αρκετά συμπονετικός.
Αυτό το μήνα, ο Bailey και οι εκδότες του WW Norton δέχθηκαν κριτική αφού ο συγγραφέας κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση. Ο λογοτεχνικός ατζέντης του Bailey τον απέρριψε και ο οίκος WW Norton αποφάσισε να διακόψει μόνιμα την έκδοση του βιβλίου. Ο Bailey αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αποκαλώντας τους «απατηλές κατηγορίες». Αλλά το «παλιομοδίτικο» επιχείρημα που διατυπώθηκε σε ολόκληρο το βιβλίο του Bailey −ότι η ιδιοφυΐα ουσιαστικά δικαιολογεί την εξωφρενική, αδικαιολόγητη, ή ασυγχώρητη συμπεριφορά− φαίνεται να «μιλάει» τόσο για τη στάση του συγγραφέα του όσο και για το αντικείμενο του βιβλίου του.
Όπως ο Roth, έτσι και ο Hawking δεν ήταν άγιος. «Γυρίστε πίσω το ρολόι και αυτό που αναδύεται είναι ένας πραγματικός άνθρωπος: παθιασμένος, αλαζονικός και πονηρός, καθώς και ζεστός, πνευματώδης και λαμπρός», γράφει ο Seife. Αμφισβητώντας τόσο τους δομικούς κανόνες της βιογραφίας όσο και τους μύθους γύρω από τον άνθρωπο, καταφέρνει να απελευθερώσει το αντικείμενό του.
*Με στοιχεία από FTWeekend
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.