- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όλγα Σελλά, «Πόσες λέξεις» θέλει ένα πολιτιστικό μετα-ρεπορτάζ;
Ένα μίνι χρονικό πολιτισμού μιας ολόκληρης εποχής για αυτή τη χώρα όπου όλοι είναι γνωστοί, ασχέτως αν το μέλλον του πολιτισμού είναι άγραφο
Παρουσίαση του βιβλίου «Πόσες λέξεις;» της Όλγας Σελλά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα
Αρχετυπικό ερώτημα που μέσα του εμπεριέχει την υπαρξιακή κατά βάση, εκτός από την επαγγελματική, αγωνία του κάθε συντάκτη για τον όγκο του κειμένου που καλείται να παραδώσει στον αρχισυντάκτη του. Μικρό; Πόσο μικρό; Feature-άκι, το ζουμί μόνο της συνέντευξης Τύπου για να μπει μονόστηλο ή θα παίξει μεγάλο; Μεγάλο; Πόσο μεγάλο; «Σεντόνι», για παράδειγμα, που προορίζεται να «ανοίξει» από ολόκληρη σελίδα στην «Καθημερινή» ή εξασέλιδο στο «Διαβάζω»; Οι λέξεις και ο αριθμός τους ήταν πριν από την εποχή του ίντερνετ (τώρα όλα χωράνε μιας και δεν υπάρχει ούτε κόστος χαρτιού ούτε σπαζοκεφάλιασμα για να περιληφθούν τα πάντα) το πρωταρχικό ερώτημα και το ζητούμενο, προκειμένου την άλλη μέρα το κείμενο να γινόταν τυπωμένη ύλη. Όσοι περάσαμε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά του παλιού κόσμου ξέραμε πως πίσω από την ερώτηση «Πόσες λέξεις;» κρυβόταν πόλεμοι και διαπραγματεύσεις, ένα μπραντ ντε φερ με τον αρχισυντάκτη (άλλως ειπείν και χασάπη, δικτάτορα ή λεξοφάγο), που όμως ήταν αυτός που είχε τη συνολική εικόνα του ενθέτου όπου θα φιλοξενούνταν το προϊόν του κόπου μας: είδηση, συνέντευξη, κριτική, ρεπορτάζ, για πες, «Πόσες λέξεις;». Φοβίες, μνήμες, πανικοί, ανασφάλειες, κασετοφωνάκια, απομαγνητοφωνήσεις, κοψίματα, ραψίματα, συναρμολόγηση, τσακωμοί, ξενύχτια, αγωνία, δοκίμιο, τυπογράφηση, και την άλλη μέρα πάλι από την αρχή. Μεροδούλι, μεροφάι, αλλά αυτό διαλέξαμε, αυτό μας πυρέτωνε, για αυτό ζούσαμε!
Επαρκής και υπερκαλλιεργημένη, η Όλγα Σελλά δεν γράφει ένα σκέτο βιβλίο που στοχάζεται για το τότε και τώρα. Παραδίδει την επαγγελματική της θητεία υπό μορφή βιβλίου που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στα νέα παιδιά που μπαίνουν «στη δουλειά» ως το εγχειρίδιο που έχουν ανάγκη για να βρουν τον δρόμο για το μέλλον, αν φυσικά διαλέξουν τον δύσκολο δρόμο του «παρίσταμαι» αντί της ευκολίας του ίντερνετ και του «εκεί» όπου όλα υπάρχουν μα και τίποτα συγκεκριμένο. Απολαυστικό και αρκούντως νοσταλγικό, τα σέβη μας.