Βιβλιο

Podcast Book Voice: Αργυρώ Μαντόγλου

Podcast Book Voice: Το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μαντόγλου «Τρικυμίες παθών» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος). Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ήθελα και ελπίζω να κατάφερα να δώσω μιαν άλλη εικόνα του Δασκάλου, την εικόνα του ενθουσιώδους νέου που ανοίγεται στο άγνωστο και ριψοκινδυνεύει τα πάντα σε κάθε του βήμα, χωρίς να εξορίζει τα πάθη του». Με τα λόγια αυτά συνοψίζει το νέο της αφηγηματικό ρεσιτάλ η Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας του «Τρικυμίες παθών - Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Μυθιστορηματική βιογραφία, ιστορικό μυθιστόρημα ή απρόβλεπτο λογοτεχνικό παζλ μιας από τις πλέον πολυσήμαντες φυσιογνωμίες του ελληνισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής του «Τρικυμίες παθών» αποπλέει τον Ιούνιο του 1771 από το λιμάνι της Σμύρνης με προορισμό το κοσμοπολίτικο Άμστερνταμ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εμπορικού συνεταιρισμού. Στα 23 του, επιθυμεί όσο τίποτα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύμα του στη «φωτισμένη» Ευρώπη.

Ο ίδιος αργότερα θα πει: «Η νεότης μου εσαλεύετο από τρικυμίας παθών». Αυτά τα πάθη περιγράφονται σε τούτη τη μυθιστορηmατική βιογραφία –µια εν πολλοίς άγνωστη αλλά σημαντική πτυχή της ζωής του Αδαμάντιου Κοραή–, η μεταμόρφωσή του από συνεσταλμένο Ανατολίτη σε γοητευτικό μποέμ κοσμοπολίτη, η έκθεσή του στις ριζοσπαστικές ιδέες λίγο πριν από το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, η επαφή του µε σπουδαίους διανοούμενους, το πάθος του για μάθηση και η μύησή του στην τέχνη, στον έρωτα και στις απολαύσεις, αλλά και ο σκοτεινός εαυτός του, που θα αποκαλυφθεί όταν φτάσει στα έγκατα της θλίψης και στα όρια των αντοχών του.

Οι «Τρικυμίες παθών» είναι ταυτόχρονα το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, αυτό μιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Mε τους δισταγμούς, την τόλμη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα –ιδιότητες που έμελλε να συμβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του μεγάλου Δασκάλου του Γένους.

Η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου