Γιάννης Νιάρρος: «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»
«Έως σήμερα θεωρώ πως στην “Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι»
Το βιβλίο της ζωής μου: Ο Γιάννης Νιάρρος, ηθοποιός, θυμάται το βιβλίο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» του Μίλαν Κούντερα που τον καθόρισε.
Μίλαν Κούντερα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι». Είμαι 19 χρονών και καθώς το διαβάζω νιώθω συνεχώς πως αυτός ο συγγραφέας αρθρώνει πράγματα που μέσα μου καραδοκούσαν σαν ανερμήνευτα συναισθήματα. Τα λόγια των ηρώων και οι ατάκες τους μοιάζει να κωδικοποιούν δικές μου σκόρπιες έως τότε σκέψεις. Αποφεύγω χρόνια τώρα να ξαναδιαβάσω το βιβλίο του Κούντερα γιατί δεν θέλω η εμπειρία που απέκτησα στη μέχρι τώρα ζωή μου να κοντραριστεί με την αθωότητα και τα όνειρα που έκανα για τον εαυτό μου εκείνη την εποχή. Από τότε όμως μέχρι και τώρα το μυαλό μου παίζει σκηνές από το βιβλίο και ακόμα και έως σήμερα θεωρώ πως στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» ο Κούντερα δίνει έναν ορισμό για το κιτς που τον ασπάζομαι. Συν πλην και πάνω κάτω, ο κύριος Μίλαν λέει πως δεν είναι κακό να κλαις όταν ένα κοριτσάκι από το παράθυρο κλέβει ματιές από την ευτυχία μιας οικογένειας που δειπνεί στη θαλπωρή του σπιτιού της. Αυτό το βιβλίο με βοήθησε πολύ και στο θέατρο, καθότι σε ρόλους που έπρεπε να παίξω τον λάτρη των γυναικών ή τον παραβάτη μιας μονογαμικής σχέσης μπορούσα να αντλήσω από τις απενοχοποιημένες ιστορίες μοιχείας των ηρώων του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.