Βιβλιο

Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου: O Anthony Horowitz μαγεύει ξανά

Ο διάσημος συγγραφέας υπογράφει το βιβλίο που θα λατρέψουν οι fan της Αγκάθα Κρίστι

Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Anthony Horowitz: Το μεγάλο όνομα του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος επιστρέφει με το «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου», ένα νέο βιβλίο στις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα μυθιστόρημα στην παράδοση των κλασικών whodunit της Αγκάθα Κρίστι, ένα βιβλίο που θα διαβαστεί μονορούφι από όσους λαχταρούν ένα βιβλίο με ατμόσφαιρα, σασπένς, απολαυστική πλοκή. «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου»: Εκεί όπου η ακαταμάχητη ιστορία αγγλικού μυστηρίου συναντά το συγγραφικό μπρίο ενός παγκόσμια αναγνωρισμένου στιλίστα της αστυνομικής λογοτεχνίας, το νέο best seller του Anthony Horowitz κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα για να χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις στους απαιτητικούς αναγνώστες. Αυτές τις ημέρες, αφεθείτε στην έξαψη του «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου» και αφήστε το διάβασμα να γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

Τι κάνει το «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου» τόσο σημαντικό; Αν μη τι άλλο, το νέο αυτό βιβλίο σηματοδοτεί την επιστροφή δύο προσφιλών μυθιστορηματικών ηρώων. Η Σούζαν Ράιλαντ και ο λογοτεχνικός ντετέκτιβ Άττικους Πυντ, πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες του παγκόσμιου best seller «Οι Φόνοι της Κίσσας», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας από εκδόσεις Διόπτρα, δεσπόζουν στις σελίδες ενός έργου το οποίο συνεχίζει από το σημείο που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο βιβλίο, μπορεί ωστόσο να διαβαστεί και σαν αυτοτελής ιστορία.

Μετά τα γεγονότα του «Οι Φόνοι της Κίσσας», η Σούζαν Ράιλαντ έχει πλέον εγκαταλείψει τον χώρο των εκδόσεων και ζει μια φαινομενικά χαρμόσυνη ζωή στην Κρήτη, με την καθημερινότητά της λουσμένη στο αιγαιοπελαγίτικο φως και τα κρυστάλλινα ελληνικά νερά. Τη συναντούμε να διαχειρίζεται ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο συντροφιά με τον Ανδρέα, η ρουτίνα της όμως διαταράσσεται όταν στο θέρετρο καταφθάνει το ζεύγος Τρεχέρν.

Η αινιγματική ιστορία που της αφηγούνται οι Λόρενς και Πολίν Τρεχέρν, σχετικά με έναν φόνο ο οποίος διαπράχθηκε την ίδια ημέρα και στο ίδιο ξενοδοχείο που παντρεύτηκε η κόρη τους, συναρπάζει τη Σούζαν και κεντρίζει το εκδοτικό της ένστικτο. Ένας από τους συγγραφείς με τους οποίους συνεργαζόταν, ο Άλαν Κόνγουεϊ, συγγραφέας του μυθιστορήματος Άγριες Κίσσες, γνώριζε το θύμα, ενώ μάλιστα βάσισε το τρίτο βιβλίο του, το Ακούσιος Μάρτυρας, σε αυτό ακριβώς το έγκλημα. Η κόρη των Τρεχέρν, διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Κόνγουεϊ, συνειδητοποιεί ότι το βιβλίο αποδεικνύει πως ο Φρανκ Πάρις, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για τον φόνο, είναι αθώος. Όταν οι Τρεχέρν αποκαλύπτουν ότι και η ίδια η κόρη τους αγνοείται και προστρέχουν στη Σούζαν, ζητώντας τη βοήθειά της με την υπόσχεση μιας αμοιβής δέκα χιλιάδων λιρών, εκείνη παίρνει την απόφαση που πυροδοτεί την ξέπνοη δράση ενός χορταστικού μυθιστορήματος που εκτείνεται σε 696 καθηλωτικές σελίδες: «Έπρεπε να γυρίσω στην Αγγλία και μάλιστα το ήξερα καιρό τώρα, κι ας προσποιούμουν το αντίθετο».

Anthony Horowitz © Adam Scourfield

Όσοι ξέρουν τον Anthony Horowitz, ασφαλώς γνωρίζουν εκ των προτέρων γιατί κάθε νέο του βιβλίο είναι απαραίτητο και «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου» δεν αποτελούν εξαίρεση. Συγγραφέας 40 και πλέον βιβλίων, δημιουργός τηλεοπτικών σειρών που λατρεύτηκαν, (ανάμεσά τους οι περίφημες «Foyle’s War», «Midsomer Murders» και «Collision»), το 2011 έλαβε το χρίσμα από το ίδρυμα Arthur Conan Doyle προκειμένου να αναβιώσει τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς μέσα από δύο μυθιστορήματα που έγιναν best seller.

Για τα αμιγώς αστυνομικά βιβλία του «Οι Φόνοι της Κίσσας», «Η Λέξη Είναι Φόνος», «Η Ποινή είναι Θάνατος», καθώς για τα «Ο Θάνατος του 007» και «Παγωμένη Σκανδάλη», με πρωταγωνιστή τον διάσημο κατάσκοπο (όλα στις εκδόσεις Διόπτρα), ο συγγραφέας δέχτηκε θύελλα επαίνων ανά τον κόσμο και διαβάστηκε μαζικά. Το «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου» συνεχίζει στη λαμπρή βρετανική παράδοση του διαχρονικού μυθιστορήματος whodunit και ικανοποιεί τη δίψα των αφοσιωμένων αναγνωστών του για περισσότερο Anthony Horowitz. Αστυνομικό της χρονιάς; Το δίχως άλλο!

Anthony Horowitz, «Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου», σελίδες 696, μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδόσεις Διόπτρα