Philip Roth: Η βιογραφία του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα
Το βιβλίο του Blake Bailey διατρέχει την προσωπική ζωή του Philip Roth
Η βιογραφία του Philip Roth από τον Blake Bailey είναι ένα χρονικό δημιουργίας μαζί με κουτσομπολιό
Έχει προηγηθεί το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Claire Bloom «Leaving a Doll’s House» (1996), όπου η αγγλίδα ηθοποιός περιέγραφε τον γάμο της με τον Philip Roth. Τώρα η βιογραφία του Blake Bailey έρχεται να συμπληρώσει το πορτρέτο του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα που πέθανε το 2018.
O ίδιος ο Roth, στα μυθιστορήματά του, έχει αφηγηθεί κομμάτια της βιογραφίας του, συμπεριλαμβάνοντας τις ερωτικές του ιστορίες, τους γάμους του και τις φιλίες του – όχι πάντοτε κολακευτικά. Μια από τις πιο ταραχώδεις σχέσεις του ήταν με την Claire Bloom, τη δεύτερη σύζυγό του, στην οποία αναφέρεται στην «Απάτη» (1990), στο «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και στο «Notes for My Biographer», το οποίο οι φίλοι του τον έπεισαν να μη δημοσιεύσει. Ο Roth το παρέδωσε στον βιογράφο του, Blake Bailey, που έγραψε το βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου. Μεγάλο μέρος του εστιάζει στον γάμο με την Claire Bloom.
Του άρεσε να λέει ότι την είχε ερωτευτεί το 1952, όταν η 19χρονη Bloom πρωταγωνιστούσε στην ταινία του Charlie Chaplin «Τα φώτα της ράμπας». Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τη γνώρισε στο σπίτι του John και της Barbara Jakobson στο East Hampton του Λονγκ Άιλαντ. Η Bloom ήταν ακόμα παντρεμένη με τον πρώτο της σύζυγο, τον επίσης γνωστό ηθοποιό Rod Steiger. Όταν ξανασυναντήθηκαν, το 1973, ο Roth ήταν με την τότε φίλη του Barbara Sproul ενώ η Bloom ήταν παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, τον παραγωγό του Μπρόντγουεϊ Hilly Elkins. Αλλά το 1974 ο Roth ήταν μόνος και τον προσκάλεσαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι όπου ήταν καλεσμένη και η Bloom –ο γάμος της πλησίαζε στο τέλος του– μαζί με την 14χρονη κόρη της Anna Steiger που ο Roth είχε δει παλιότερα «ως ένα ζοφερό επτάχρονο». Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 1975, ο Roth έπεσε πάνω στην Bloom στη λεωφόρο Μάντισον, ενώ πήγαινε στον ψυχίατρό του. Αλλά και πάλι η ερωτική ιστορία αναβλήθηκε διότι η Bloom έφευγε την επομένη για τη Χαβάη προκειμένου να πάρει μέρος στα γυρίσματα της ταινίας «Οργισμένα κύματα» με τον George C. Scott. «Έχω ακούσει ότι είσαι τέρας» είπε στον Roth, κι εκείνος την καθησύχασε: «Δεν είναι όλοι οι άντρες τέρατα», της είπε. Αργότερα, η Bloom είπε ότι εκείνη τη στιγμή «ερωτεύτηκε τρελά τον γυαλάκια καθηγητή». Όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη λίγες εβδομάδες αργότερα, του τηλεφώνησε όπως του είχε υποσχεθεί, και πέρασαν μαζί κάμποσες μέρες προτού επιστρέψει στο Λονδίνο. Ακολούθησε αλληλογραφία μέχρι που η Bloom επέστρεψε στη Νέα Υόρκη στις 16 Φεβρουαρίου 1976, μία ημέρα μετά τα 45α γενέθλιά της. Αλλά, παρά την ερωτική ένταση, ο Roth είχε τα δικά του σχέδια –όπως ένα ταξίδι στην Καραϊβική με έναν φίλο του– και «βαθιά αμφιθυμία» ως προς τη συναισθηματική δέσμευση.
Ήταν o Roth που πρότεινε στη Bloom να ζουν μαζί στο Λονδίνο έξι μήνες τον χρόνο, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 1977, όταν η Bloom ξεκίνησε πρόβες για το «Ρόμερσχολμ» του Ibsen στο Γουέστ Εντ. Ο μοναδικός του όρος ήταν να μη ζει μαζί τους η κόρη της, αλλά η Bloom τον έπεισε να δοκιμάσει την οικογενειακή ζωή – που αποδείχτηκε θυελλώδης, όχι τόσο εξαιτίας του ίδιου του Roth αλλά διότι η Anna είχε σκληρή κόντρα με τη μητέρα της. Ο Bailey περιγράφει σκηνές μεταξύ των δύο γυναικών όπου η Anna αποκαλεί τη μητέρα της «Σκύλα Οβριά», οι οποίες λείπουν από την αφήγηση της Bloom.
Έχει ενδιαφέρον, κυρίως κουτσομπολίστικο, να συγκρίνει κανείς τις δύο αφηγήσεις: ο Roth εμφανίζει τον εαυτό του να προσπαθεί να κρατήσει τη σχέση και να πλοηγείται με κατανόηση μέσα από τις περίπλοκες δυσκολίες της. Η Βloom τον ζωγραφίζει εγωπαθή, τσιγκούνη, ασυμβίβαστο μπροστά στην προβληματική εφηβεία της Anna και ανυπόμονο μπροστά στη νευρική ευαισθησία της ίδιας. Ο Roth πάντως, σε επιστολή που παρέδωσε στην Bloom «γιατί δεν μπορούσε να της τα πει προφορικά», δήλωνε ότι η δυναμική της σχέσης Claire-Anna τον έκανε «να νιώθει πολύ άβολα» κι ότι ήταν «συναισθηματικά εξαντλητική». Όταν ο Roth πρότεινε τη διακοπή της συμβίωσης, εξαιτίας του αδιεξόδου της σχέσης των δύο γυναικών, η Bloom ζήτησε από την 18χρονη Anna να φύγει και στη συνέχεια ο Roth και η Bloom έζησαν οι δυο τους μαζί με τους δαίμονές τους μέχρι τον οριστικό χωρισμό τους το 1994. Το 1990 παντρεύτηκαν σε μια απόπειρα να σώσουν τη σχέση τους.
Το βιβλίο –912 σελίδων!– διατρέχει την προσωπική ζωή του Philip Roth από τον γάμο του με τη Margaret Martinson το 1956, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1968, τρία χρόνια μετά το διαζύγιό τους: η Martinson ενέπνευσε πολλούς γυναικείους χαρακτήρες στα μυθιστορήματά του όπως το «Όταν ήταν καλή» και «Η ζωή μου ως άνδρας». Ο τελευταίος αυτός τίτλος θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος αυτής της βιογραφίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.