Αυτοβοήθεια μέσω του Αριστοτέλη και της φιλοσοφίας του
Δύο βιβλία που εκλαϊκεύουν την αριστοτελική φιλοσοφία
Παρουσίαση των βιβλίων «Σκέψου όπως ο Αριστοτέλης» του Mortimer Jerome Adler (εκδ. Πατάκη) και «Η μέθοδος του Αριστοτέλη» του James O’Toole (εκδ. Ενάλιος)
Συγγραφέας του κλασικού βιβλίου εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας «Σκέψου όπως ο Αριστοτέλης» είναι ο Mortimer Jerome Adler (1902-2001), καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia και στο Σικάγο, γνωστός από το «Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο» και το «Ο Αριστοτέλης για όλους». Όπως όλοι οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους, ο Μ. J. Adler παρουσιάζει τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη με απλό και διαυγή τρόπο: το βιβλίο του απαντά σε θεμελιώδεις φιλοσοφικές ερωτήσεις γύρω από τις τρεις διαστάσεις του ανθρώπου ―τη δημιουργία, τις πράξεις και τη γνώση―, ενώ ταυτοχρόνως χρησιμεύει ως εγχειρίδιο αυτοβοήθειας στην καθημερινή ζωή. Ο M.J. Adler αναλύει παντοτινά επίκαιρα ζητήματα όπως «άραγε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;» «τι πρέπει να περιμένουμε από το κράτος;», «ποιες είναι οι επιθυμητές και οι ανεπιθύμητες έξεις του ανθρώπου;» εκθέτοντας την ηθική του Αριστοτέλη ιδωμένη με τα μάτια του σήμερα.
Ο Adler έχει διδάξει Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θωμά Ακινάτη, Τζον Λοκ και Τζον Στιούαρτ Μιλ. Το 1947 ήταν ο συνιδρυτής του προγράμματος «Great Books Foundation» που είχε στόχο τη φιλαναγνωσία και την εκλαΐκευση δύσκολων βιβλίων προκειμένου να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, το 1990, συνίδρυσε το «Center for the Study of The Great Ideas» στο Σικάγο με την ίδια περίπου αποστολή: από αυτές τις προσπάθειες προέκυψε το μπεστ-σέλερ «Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο» στο οποίο ο αμερικανός παιδαγωγός διέκρινε την ανάγνωση για ενημέρωση από τη μελέτη.
Το βιβλίο του Adler μπορεί να διαβαστεί μαζί με το «Η μέθοδος του Αριστοτέλη: δημιουργώντας την καλή ζωή» του James O’Toole (ελλ. εκδ. Ενάλιος) όπου ο επίσης αμερικανός καθηγητής θίγει, εκτός από φιλοσοφικά προβλήματα γύρω από το νόημα της ζωής, πρακτικά ερωτήματα: Πώς να βρω ικανοποίηση; Πόσα χρήματα χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος; Ποια είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας, οικογένειας και σχόλης; Ποιες είναι οι ευθύνες μου απέναντι στην κοινωνία; Πώς να βρω την ευτυχία, όταν βλέπω γύρω μου τόση δυστυχία; Μπορώ να δημιουργήσω στον εργασιακό μου χώρο τις ιδανικές συνθήκες που να βασίζονται στη φιλότιμη εργατικότητα, στην αλληλοεκτίμηση και στον αλληλοσεβασμό; Μπορούν να συμφιλιωθούν εργαζόμενοι και εργοδότες;
Το βιβλίο «Σκέψου όπως ο Αριστοτέλης» εκδόθηκε στα αγγλικά το 1978. Σε ελληνική μετάφραση κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου. Το «Η μέθοδος του Αριστοτέλη» μετέφρασε η Θεοδώρα Δαρβίρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.