- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η βιογραφία του Νίτσε: Είμαι δυναμίτης!
Η Sue Prideaux αφηγείται την ιστορία του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου που χαρακτηρίζει «φιλοσοφικό υποκατάστατο της ηρωίνης»
Παρουσίαση της βιογραφίας του Φρίντριχ Νίτσε από τη Sue Prideaux με τίτλο «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι δυναμίτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Για πολλούς νέους του 20ού αιώνα η φιλοσοφία του Νίτσε ήταν απαγορευμένη, επικίνδυνη, εκστατική και ακατανόητη. Ο Νίτσε ήταν ο άνθρωπος που είχε ξεστομίσει ότι ο Θεός είναι νεκρός κι ότι μάλλον τον είχαμε σκοτώσει. Σ’ αυτή την καινούργια βιογραφία, με τίτλο «Δεν είμαι άνθρωπος, είμαι δυναμίτης», η Αγγλονορβηγίδα συγγραφέας Sue Prideaux, αν και αφηγείται τη ζωή του με πολλές συναρπαστικές λεπτομέρειες, του επιτρέπει να παραμείνει ένα αίνιγμα: καθώς την ενδιαφέρει περισσότερο ο άνθρωπος παρά η φιλοσοφία του, το βιβλίο θα μπορούσε να γλιστρήσει στο κουτσομπολιό – αλλά δεν γλιστράει. Η Prideaux αναρωτιέται ποια ήταν η σχέση του Νίτσε με το σεξ – μια ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει και για τον Kίρκεγκορ, στον οποίο η συγγραφέας αναφέρεται συχνά: πράγματι, λένε ότι η παραφροσύνη στα τελευταία χρόνια της ζωής Νίτσε του οφειλόταν στη σύφιλη, αλλά φαίνεται ότι περνούσε τον καιρό του παίζοντας πιάνο, όχι επισκεπτόμενος πορνεία. Γνωρίζουμε ότι ήταν ερωτευμένος με την Κόζιμα, τη σύζυγο του Βάγκνερ –ο Ρίχαρτ Βάγκνερ ήταν το είδωλό του, ένα είδωλο που έπρεπε να συντρίψει– και πιθανώς με τη Λου Αντρέα Σαλομέ, μια γυναίκα με φοβερή υπεροψία. Αλλά ο έρωτας στον 19ο αιώνα δεν ήταν ο έρωτας όπως τον προσλαμβάνουμε σήμερα: τα τρίγωνα στα οποία συμμετείχε ο γερμανός φιλόσοφος ήταν πνευματικά και βασανιστικά – η ρήση του «όταν πηγαίνετε στις γυναίκες, μην ξεχνάτε το μαστίγιο» πρέπει να θεωρηθεί μαζοχιστική, όχι σαδιστική.
Στο βιβλίο μαθαίνουμε για τα φιλολογικά του γούστα – ήταν θαυμαστής ενός ξεχασμένου σήμερα βρετανού συγγραφέα, του Walter Savage Landor, ο οποίος συνέγραψε φανταστικές συνομιλίες μεταξύ ιστορικών προσώπων, πράγμα που κάνει την Prideaux να φανταστεί έναν τέτοιο διάλογο μεταξύ του Νίτσε και του Kίρκεγκορ γύρω από θρησκευτική πίστη, την αμφιβολία, την τρέλα και το σεξ. Ο εναλλακτικός αντίπαλος συζητητής θα ήταν ο Φρόιντ. Η βιογραφία της Prideaux τοποθετεί τον Νίτσε στην εποχή του και στο κέντρο των επιρροών και των εμπειριών του: την απώλεια του πατέρα του στην πρώιμη παιδική ηλικία, την έμμονη ιδέα της πατρικής φιγούρας, τη σχέση στοργής με την αδελφή του την Ελίζαμπετ, τη θρησκευτική αμφιβολία που τον κατέτρωγε από την ηλικία των δεκαέξι ετών. Είναι η πρώτη βιογραφία του Νίτσε που επιμένει τόσο στον ρόλο της Ελίζαμπετ στη διαμόρφωση της πρσωπικότητας του Νίτσε: η Prideaux τη ζωγραφίζει μάλλον δόλια και χειριστική, σαν να χαίρεται που στο τέλος ο αδελφός της έγινε ανήμπορος και εξαρτημένος από τις φροντίδες της.
Η Prideaux έχει γράψει βιογραφίες του Έντβαρντ Μουνχ και του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και έχει τιμηθεί με το βραβείο Ηawthornden. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Νίνας Μπούρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.