Το 14% των Γάλλων δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020
«Η πτώση συνδέεται με τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση»
Γαλλία: Υποχώρησε το 2020 η φιλαναγνωσία στη χώρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας δείχνει ότι υποχώρησε το 2020 η φιλαναγνωσία στη χώρα, με το 14% των Γάλλων να μην έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020 και το 25% να μην έχουν αγοράσει καινούριο.
Η πρόεδρος του δημόσιου ιδρύματος, Ρεζίν Ασοντό, σχολίασε ότι «παρά την καθησυχαστική δυναμική της αγοράς για τον τομέα του βιβλίου, παρατηρούμε μια συνολική κάμψη του αριθμού των αναγνωστών».
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρατηρεί με λύπη «μια πτώση της φιλαναγνωσίας, η οποία συνδέεται βεβαίως με τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση». Η έρευνα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται συνήθως πριν από την έναρξη της έκθεσης βιβλίου του Παρισιού, Livre Paris. Όμως η εκδήλωση αυτή ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος λόγω της επιδημίας της Covid-19.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 86% των Γάλλων διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο το 2020, δηλαδή μείον 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018. «Οι Γάλλοι είχαν πιθανότατα την επιθυμία να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και να αποκρυπτογραφήσουν την κρίση που περνάμε: διάβασαν περισσότερα βιβλία ρεπορτάζ και επικαιρότητας (δοκίμια, βιογραφίες...) αλλά λιγότερα μυθιστορήματα (-7 μονάδες) και πρακτικά βιβλία (-7 μονάδες)», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Το 75% (-7 μονάδες) αγόρασαν τουλάχιστον ένα καινούριο βιβλίο, το 34% (-7 μονάδες) αγόρασαν ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι και το 68% (-9 μονάδες) δανείστηκαν ή έλαβαν ως δώρο ένα βιβλίο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.