Βιβλιο

Βιβλία της Άνοιξης: Δοκίμια, Ιστορία, Επιστήμη, Τεχνολογία

Προτάσεις από αγαπημένους συγγραφείς, νέες ενδιαφέρουσες φωνές και ξένους καταξιωμένους συγγραφείς

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 776
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δοκίμια, Βιβλία Ιστορίας, επιστήμης, Τεχνολογίας και βιβλία για γονείς και παιδιά.

Χάνα Άρεντ, Άνθρωποι σε χρόνους ζοφερούς, Εκδόσεις Επίκεντρο
Ο Δημήτρης Ψυχογιός, που γράφει την εισαγωγή και μεταφράζει το βιβλίο, γράφει: «Στο Άνθρωποι σε Χρόνους Ζοφερούς η Χάνα Άρεντ μέσω των βιογραφιών δέκα “φωτεινών προσώπων” αξιοποιεί τη δύναμη της γραφής της, τις γνώσεις της και την κριτική δεινότητά της, προσεγγίζοντας θέματα σε πλήθος πεδίων: φιλοσοφία, λογοτεχνία, θέατρο, ποίηση, πολιτική – ακόμα και την ιεροσύνη. Σε όλους αυτούς τους χώρους κινήθηκαν τα πρόσωπα που τιμά για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Πρόσφεραν, είτε σκορπίζοντας ισχυρές δέσμες φωτός φάρων, είτε –συνήθως– σπινθηρίζοντας σαν καλοκαιρινές πυγολαμπίδες μέσα στο σκοτάδι, προσελκύοντας δίπλα τους άλλες σπινθηροβόλες πυγολαμπίδες, ώστε να κρατιέται ζωντανή η ελπίδα ότι κάποτε θα φωτίσει – όσοι έχουν δει σμήνη πυγολαμπίδων στην ύπαιθρο, καταλαβαίνουν τι εννοώ».

Χάνα Άρεντ, Γιατί πρέπει να διαβάζουμε, εκδόσεις Επίκεντρο
Ο R.J. Bernstein θεωρεί ότι η διεισδυτική σκέψη της Χάνα Άρεντ μας βοηθά να σκεφθούμε και για τον ζόφο της εποχής μας και για τις πηγές φωτός που μπορούν να τον διαλύσουν. Σε αυτό, προφανώς, οφείλεται και η έκρηξη του ενδιαφέροντος για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως, βιβλία της οποίας έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και πληθαίνουν συνεχώς τα συνέδρια, τα άρθρα, οι συζητήσεις που επικεντρώνονται στις ιδέες της. Εδώ διερευνά τα θέματα που την έχουν απασχολήσει: για τους ανέστιους και τους πρόσφυγες, για το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα, για τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ αλήθειας, ψεύδους, εξουσίας, βίας. Σε επιμέλεια Δημήτρη Ψυχογιού και μετάφραση Βασιλικής Σουλαδάκη.

Massimo Pigliucci, Πώς να είμαστε Στωικοί - Αρχαία σοφία για τη σύγχρονη ζωή, εκδόσεις Ίκαρος
Σε αυτό το βιβλίο, ο Massimo Pigliucci μοιράζεται με τους αναγνώστες το προσωπικό του ταξίδι, μέσα από το οποίο ανακάλυψε τη δύναμη της Στωικής σκέψης. Μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι είναι ένας από τους μεγαλύτερους Στωικούς δασκάλους, ο Επίκτητος. Ο συγγραφέας μάς προσφέρει τόσο έναν προσιτό οδηγό της Στωικής φιλοσοφίας, όσο και πρακτικές πνευματικές ασκήσεις. Οι Στωικοί μάς συμβουλεύουν πώς να κατακτήσουμε την εσωτερική γαλήνη, μέσα από τον ορθολογικό έλεγχο των παρορμήσεών μας. Στο μέτρο που η ανθρώπινη φύση δεν έχει αλλάξει στο διάβα του χρόνου, οι συμβουλές τους παραμένουν επίκαιρες, ιδιαίτερα στον σημερινό κόσμο της ρευστότητας και της αβεβαιότητας. Όποιο κι αν είναι το ζήτημα που μας απασχολεί, ο στωικισμός έχει κάτι να μας πει. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά φιλοσοφικών κειμένων «Στοχαστικός βίος» που διευθύνει ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας.

Σερμέτης Τριαντάφυλλος, Η φιλοσοφία του φόβου, εκδόσεις Αρμός
Το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει την απόπειρα των εξουσιαστικών δομών να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους, με αφορμή τις απειλές που προέρχονται είτε από την τρομοκρατία είτε από διάφορες πανδημίες είτε από οτιδήποτε εμπεριέχει την απειλή του θανάτου. Mίσθαρνα όργανά τους είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την τεχνική της τρομοκράτησης και τις διαστρεβλωμένες αλήθειες που προβάλλουν. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται εμπιστοσύνη και όχι φόβο. Οδηγούμαστε σταδιακά σε μια ολοκληρωτική κοινωνία, όπου ο φόβος θα είναι καθολικός. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα του σταδιακού ολοκληρωτισμού θα είναι να υπάρχει μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, καθώς και εύκολης διολίσθησης στη διαφθορά και στην προδοσία μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας, με συνέπεια η ζωή να δηλητηριάζεται. Σαφώς, η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια περπατούν χέρι-χέρι στην ηλιόλουστη πλευρά του δρόμου, ενώ ο φόβος και η προδοσία περπατούν μαζί στη σκιά. Η Φιλοσοφία του Φόβου αποτελεί το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας που αφορά στα αρνητικά συναισθήματα, με πρώτο την Απελπισία.

Κωστής Καλογρούλης, To Mυθιστόρημα της Eυρώπης - Μια συνοπτική ιστορία του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μυθιστορήματος, εκδόσεις Δίαυλος
Για πρώτη φορά επιχειρείται μια σύντομη ιστορία του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού μυθιστορήματος η οποία προσεγγίζει σφαιρικά ολόκληρη σχεδόν την ήπειρο, εστιάζοντας σε είκοσι και πλέον χώρες, αντί να περιοριστεί στις τέσσερις-πέντε μεγαλύτερες εξ αυτών. Η ανάλυση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα έργα που συνοψίζουν το όραμα των δημιουργών τους και έχουν αφήσει το σημάδι τους στη σύγχρονη εξέλιξη του πλέον πληθωρικού και ρευστού λογοτεχνικού είδους. Σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος και διαμόρφωσε πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά την πορεία της Ευρώπης μέχρι τις μέρες μας. Προϊόν πολλών ετών έρευνας και συγγραφής, η παρούσα μελέτη αποτελεί ιδανική εισαγωγή για όποιον επιθυμεί να εξερευνήσει το αχανές πεδίο του σύγχρονου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος. Ο Κωστής Καλογρούλης έκανε σπουδές συγκριτικής λογοτεχνίας και ιστορίας στα πανεπιστήμια UCL και Κεντ, ενώ είναι διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Άνθρωπος 3ο τεύχος, Αναλυτική φιλοσοφία, θρησκεία και θεολογία, εκδόσεις Αρμός
Το περιοδικό «Άνθρωπος» θέλει να αναδείξει και να συζητήσει ζητήματα και ερωτήματα που άπτονται της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της φιλολογίας, της λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών, αλλά και ηθικά προβλήματα με ευρύτερη σημασία. Θέλει να είναι περιοδικό σκέψης και προβληματισμού αλλά και διαλόγου. Το τρίτο τεύχος του Ανθρώπου είναι αφιερωμένο στο θέμα: «αναλυτική φιλοσοφία, θρησκεία και θεολογία». Η ανοιχτότητα που επιδεικνύουν στοχαστές τόσο σημαντικοί όσο ο Λ. Βιττγκενστάιν, η Ε. Άνσκομπ και η Α. Μέρντοχ απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο προσδίδει μια εντελώς ιδιαίτερη αξία και έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναλυτική φιλοσοφία τόσο για την περιγραφή του φαινομένου αυτού και των ερωτημάτων του όσο και για τον διάλογο με τη θεολογία.

Χάνα Άρεντ, Περί βίας, εκδόσεις Επίκεντρο
Το κλασικό έργο πολιτικής θεωρίας για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής βίας στη δημοκρατία και στις διεθνείς σχέσεις. Ενάντια σε υμνητές της βίας, όπως ο Ζαν Πω Σαρτρ και ο Φραντς Φανόν, και στο μαοϊκό «η εξουσία βρίσκεται στην κάννη του τουφεκιού», η Χάνα Άρεντ αντιτάσσει: η κάννη του τουφεκιού εξασφαλίζει ακαριαία και τέλεια υπακοή – αλλά ποτέ από αυτή δεν εκπορεύεται εξουσία. Σε εισαγωγή και μετάφραση των Άννας Δαμιανίδη, Δημήτρη Ψυχογιού.


 

Ιστορικά βιβλία

Αργυρώ Μαντόγλου, Τρικυμίες παθών - Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Τον Ιούνιο του 1771 ένας νεαρός έµπορος αποπλέει µε τον βοηθό του από το λιµάνι της Σµύρνης µε προορισµό το κοσµοπολίτικο Άµστερνταµ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εµπορικού συνεταιρισµού. Είναι ο εικοσιτριάχρονος ∆ιαµαντής Κοραής, που πέρα από τις εµπορικές δραστηριότητες θέλει απελπισμένα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύμα του στη «φωτισμένη» Ευρώπη. Σε αυτή τη µυθιστορηματική βιογραφία, δίνεται ένα άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, μιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Mε τους δισταγμούς, την τόλμη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα –ιδιότητες που έμελλε να συµβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του μεγάλου Δασκάλου του Γένους.

Rafel Nadal, Ο γιος του Ιταλού, εκδόσεις Κλειδάριθμος
4 Σεπτεμβρίου 1943. Το Roma, θωρηκτό του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, αποπλέει από τη ναυτική βάση της Λα Σπέτσια, αλλά στα στενά του Μπονιφάτσιο βομβαρδίζεται από τη Λουφτβάφε. Οι επιζώντες ξεκινούν ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει στο Κάλντες ντε Μαλαβέγια, ένα μικρό χωριό της Καταλονίας όπου θα εγκατασταθούν σε αναμονή της επιστροφής τους στην Ιταλία. Εκεί, ο Τσίρο, ένας από τους Ιταλούς ναύτες, που σφυρίζει διαρκώς ναπολιτάνικα τραγούδια, συναντά την Τζοάνα, μια παντρεμένη γυναίκα που φυτεύει γαρίφαλα για να βρει διέξοδο από τον τελματωμένο γάμο της. Εξήντα χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Ματέου αποφασίζει να βρει τον άντρα που όλοι πιστεύουν ότι είναι ο πραγματικός του πατέρας. Ο «Γιος του Ιταλού» είναι ταυτόχρονα μια απαγορευμένη ερωτική ιστορία στα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου και ένα ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας. Βραβευμένο με Ramon LLull ιστορικό μυθιστόρημα.

Γιώργης Έξαρχος, Κωνσταντίνου Ερμονιακού - Ο Πόλεμος της Τροίας - Έμμετρος Ιστορική Αφήγησις (Ραψωδίαι ΚΔ’ - Συγγραφή περί το 1323-1355), εκδόσεις Δίαυλος
Ο Κωνσταντίνος Ερμονιακός δεν είχε την πρόθεση να αποκαλύψει στους αναγνώστες τον ποιητή ή ιστορικό Όμηρο, ούτε ήθελε να διασκεδάσει το κοινό με την Ιλιάδα του. Με τη στιχουργική –που επέλεξε να ιστορήσει τον Τρωικό πόλεμο– αποσκοπούσε στο να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα του χρήσιμου εργαλείου που λέγεται προφορικός λόγος, για να εξυπηρετήσει τον βασικό σκοπό του, που ήταν το να εισηγηθεί μια ηθική διάσταση και μια παιδευτική λειτουργία. Με την Ιλιάδα του Κωνσταντίνου Ερμονιακού μπορεί να προσεγγίσει κάποιος καλύτερα τον Τρωικό πόλεμο ως ιστορικό γεγονός και συνάμα να ταξιδέψει στην Ήπειρο του 14ου μ.Χ. αιώνα και να ανακαλύψει εκεί άντρες και γυναίκες που θέλουν να προσεγγίσουν την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κληρονομιά. H Ιλιάδα του Ερμονιακού υπήρξε το «υπόδειγμα» που χρησιμοποίησε ο Νικόλαος Λουκάνος, το 1526, για τη δική του Ιλιάδα, ενώ το έργο φαίνεται να τιμούσε ιδιαίτερα ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Chris Jaymes - Ale Aragon, Τα Παιδιά της Επανάστασης (graphic novel), εκδόσεις Κάκτος
Ο γιος του Σουλιώτη αρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, ο Μάρκος, μεγαλώνει αιχμάλωτος στο παλάτι του Αλή Πασά. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1821, επιστρέφει στη φωτιά της επανάστασης με σκοπό να οδηγήσει τον λαό του στη νίκη. Σε αυτό το ταξίδι προς την ελευθερία, θα σταθεί απέναντι στους δαίμονές του και θα γνωρίσει την αγάπη, την προδοσία, την εκδίκηση και τη δόξα. Τα Παιδιά της Επανάστασης είναι μια σκοτεινή αφήγηση ενηλικίωσης και εξιλέωσης, με φόντο την πάλη ενός λαού για ανεξαρτησία. O Αμερικανός συγγραφέας/σκηνοθέτης Chris Jaymes δεν έχει σκοπό να διηγηθεί ή να καταγράψει με πιστότητα ένα κομμάτι της Ελληνικής Επανάστασης. Στέκεται με δέος απέναντί της, εμπνέεται από τις προσωπικότητες και τους ήρωές της, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δημιουργεί τη δική του περιπέτεια, με στόχο να κάνει γνωστό τον Αγώνα του 1821.

Αγγελική Μαστρομιχαλάκη-Παντελής Ζούρας, Δυο φορές το ’21 - 21 ήρωες και 21 ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εκδόσεις Εν Πλω
Το 1821 είναι ένα ορόσημο όχι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό, μια μικρή άνοιξη των λαών εις βάρος του κόσμου των Αυτοκρατοριών και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιστορίες των ανθρώπων που θα διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο είναι ένας μικρός φόρος τιμής στους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίσθηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα μια ελεύθερη Ελλάδα. Όλες και όλοι δεν είναι μυθικά πρόσωπα, δεν είναι κατασκευασμένοι υπερ-ήρωες. Είναι πρότυπα αυθεντικά. Είναι μια αλήθεια που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όλοι αυτοί οι ήρωες σήκωσαν το ανάστημά τους, έπιασαν τα όπλα, πήραν πρωτοβουλίες και κυρίως τη ζωή και τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια. Έγιναν ήρωες, θρύλοι που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν έναν ολόκληρο κόσμο. Έγιναν ένδοξη ιστορία, γεμάτη αίμα και δάκρυα, ντυμένη με τη γαλανόλευκη σημαία μας. Σε εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλο και πρόλογο του Δρ Στέφανου Καβαλλιεράκη.

Defne Suman, Πρωινά στα Πριγκηπόνησα, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Το θέμα της συλλογικής αμνησίας που σκόπιμα προκάλεσε το τουρκικό κράτος και η δική του εκδοχή της Ιστορίας αποτελούν την καρδιά του μυθιστορήματος. Οι νεότερες γενιές αγνοούν όψεις της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, ωστόσο το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους. Η οικογένεια της διάσημης ζωγράφου Σιρίν Σακά συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην Πρίγκηπο για να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά της. Φιλοξενούμενοι στο σπίτι είναι ο γιος της, τα εγγόνια της κι ένας δημοσιογράφος που θα της πάρει συνέντευξη. Μαζί τους είναι και ο Σαντίκ ουστάς, ο έμπιστος φίλος και υπηρέτης της Σιρίν Σακά. Την ημέρα των γενεθλίων, όλοι μαζεύονται στο τραπέζι για πρωινό. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, ο γιος της, Φικρέτ, εξαφανίζεται. Είναι σίγουρος ότι η Σιρίν Σακά κι ο Σαντίκ ουστάς κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό, και πιστεύει βαθιά ότι η οικογένεια δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό.

Μιχάλης Ρέππας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μην ενοχλείτε τη Μις Κάλλας, εκδόσεις Ψυχογιός 
 Η πρώτη συνάντηση του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, εγγονού της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή, με τη Μαρία Κάλλας έγινε το 1958, όταν εκείνος ήταν 11 χρονών. Ο Αλέξανδρος αρχικά αισθάνθηκε απέναντί της φόβο, που εξελίχθηκε σχεδόν αμέσως σε μια ενθουσιώδη φιλία, όταν η Κάλλας τού χάρισε την πρώτη του λευκή σοκολάτα και χάρη σε αυτή τη λευκή σοκολάτα έγινε λάτρης της όπερας και παραμένει μέχρι σήμερα. Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία αυτής της εικόνας, όπως καταγράφηκε στην παιδική και νεανική ψυχή του Αλέξανδρου. Ποια ήταν, όμως, η Μαρία Κάλλας; Πραγματικότητα, φαντασία, εξιδανίκευση και απομυθοποίηση συμπλέκονται και αλλοιώνουν την εύθραυστη ύλη της αλήθειας των γεγονότων, που φαντάζει όλο και πιο απροσπέλαστη. Το μόνο που μας μένει είναι η αλήθεια των αισθημάτων μας. 

Κρίστοφερ Μ. Γούντχαουζ, Το μήλον της έριδος - Ελλάδα: Η ταραγμένη δεκαετία (1940-1949), εκδόσεις Μίνωας
Ο Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ ήταν είκοσι δύο ετών όταν ξέσπασε ο Β'  Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην Ελλάδα κατέφθασε για πρώτη φορά ως αξιωματικός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής. Συμμετείχε σε διάφορες επιχειρήσεις, ενώ από κοινού με μέλη της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και άνδρες του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Ως γνώστης της ελληνικής ήρθε σε επαφή με πολλούς από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων και διαμόρφωσε από πρώτο χέρι άποψη για τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας. Το 1948, και ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, εξέδωσε στα αγγλικά το βιβλίο του Το μήλον της έριδος. Επτά δεκαετίες αργότερα, το βιβλίο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας περιγράφει με λεπτομέρειες τα κρίσιμα για την Ελλάδα γεγονότα μιας ταραχώδους δεκαετίας τις συνέπειες των οποίων διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα.


Επιστήμη - Τεχνολογία

Αναστάσιος Χ. Κοντοκώστας, Drones - Οδηγός χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εκδόσεις Δίαυλος
Τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜηΕΑ) ή Drones, όπως είναι πια διαδεδομένο να αποκαλούνται, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είτε σαν παιχνίδι, είτε σαν απειλή, είτε σαν υπηρεσία είναι εδώ, ή μάλλον από πάνω μας, και θα είναι όλο και περισσότερο. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για τα είδη, τις χρήσεις και τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις, τα είδη και τις κατηγορίες Drone, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις εφαρμογές, τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, τη νομοθεσία (κλάσεις των drone, υποκατηγορίες χειριστών, αρμοδιότητες χειριστή και φορέα εκμετάλλευσης) και άλλες πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Το βιβλίο, εναρμονισμένο με τον νέο κανονισμό EASA, είναι χρήσιμο για όποιον θέλει να γνωρίσει τα Drone, πολύτιμο για όποιον θέλει να τα χειριστεί, και αναγκαίο για όποιον θέλει να γίνει νόμιμος χειριστής Drone.

Brian Dumaine, Bezonomics - Πώς αλλάζει η Amazon τη ζωή μας, εκδόσεις Ψυχογιός 
Βασισμένο σε παρασκηνιακές αναφορές από 150 πηγές, εντός και εκτός της Amazon, το βιβλίο αποκαλύπτει τις αρχές με βάση τις οποίες ο Τζεφ Μπέζος έχει οικοδομήσει την κυριαρχία του – εμμονή στην εξυπηρέτηση του πελάτη, μόνιμη εστίαση στην καινοτομία, μακροπρόθεσμη αντίληψη, όλα αυτά με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, δείχνει πώς αυτές οι αρχές αντιγράφονται και αναπαράγονται από εταιρείες στις ΗΠΑ, στην Κίνα και αλλού και, κυρίως, απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα: Πώς η Amazon και οι μιμητές της επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε και τι μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτούς; Μια αποκαλυπτική, αμερόληπτη, σε βάθος παρουσίαση του επιχειρηματικού μοντέλου της Amazon: Πώς τα Bezonomics διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν παγκοσμίως. Πώς ο ανταγωνισμός προσπαθεί να τα μιμηθεί ή να τα ξεπεράσει.


Για παιδιά και γονείς

Χαριτίνη Μαλισσόβα, Σχέσεις γονέων - εκπαιδευτικών στο δημοτικό σχολείο, εκδόσεις Αρμός
Πού αρχίζει και πού τελειώνει η δικαιοδοσία των γονέων στην άσκηση κριτικής στη λειτουργία του σχολείου; Τι συμβαίνει όταν οι θεωρίες παιδαγωγών, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων εφαρμόζονται στη σχολική τάξη; Πώς γεφυρώνεται η θεωρία με την εκπαιδευτική πράξη; Πότε, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί ο γονέας να παρέμβει στην εκπαιδευτική διαδικασία; Πού τελειώνει η ορθή κρίση και πού αρχίζει η μεροληψία; Ποια, εν έλει, είναι τα στοιχεία του καλού γονιού μαθητή και του καλού εκπαιδευτικού και ποια τα όρια που οφείλουν να τηρούνται και από τις δύο πλευρές; Η συγγραφή του βιβλίου προέκυψε από προβληματισμούς και ερωτήματα που δημιουργήθηκαν ή τέθηκαν στη συγγραφέα κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων διδασκαλίας σε δημόσιο Δημοτικό Σχολείο. Το βιβλίο εστιάζει στην αρμονική συνεργασία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο την υγιή σχέση των παιδιών με τη σχολική ζωή, τόσο σε μαθησιακό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης και ψυχικής διάθεσης.