Βιβλιο

book voice 306

H δύναμη των λέξεων

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 306
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7053-16097.jpg

Μάργκαρετ Άτγουντ, Ντάγκλας Κόπλαντ, Πάνος Καρνέζης, Λέοναρντ Κοέν είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που γράφουν «επιστολές για τον έρωτα». Γράφουν; Στην εποχή των sms, των e-mail, του facebook; Κι όμως, παρόλο που η προσμονή ενός γράμματος μοιάζει εικόνα βγαλμένη από μυθιστόρημα εποχής, αυτή η εμπνευσμένη ανθολογία των επιμελητών Τζόσουα Νέλμαν και Ρόζαλιντ Πόρτερ επιχειρεί να αναβιώσει αυτό το σχεδόν υπό εξαφάνιση είδος. Στο «Αγάπης γράμματα» 35 σημαντικοί σύγχρονοι συγγραφείς χρησιμοποίησαν την τέχνη τους για να μας υπενθυμίσουν τη δύναμη των λέξεων. Και να μας αποδείξουν ότι μπορεί αυτές οι συνηθισμένες ιστορίες αγάπης να έχουν γραφτεί με πικρό χιούμορ και σαρκασμό, αλλά τελικά η φύση του έρωτα, όπως και κάθε λογής σχέση αγάπης και εξάρτησης, είναι πάντα το ίδιο έντονη, θλιμμένη και πολύπλοκη, ακόμα κι όταν αφορά την εικόνα του έρωτα στον 21ο αιώνα. 

Αγάπης γράμματα
Συλλογικό, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, επιμ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, σελ. 332, € 18


Έργο της Μαρίνας Κουτσοσπήλιου, Terre d’ artistes (Ηρακλείτου 16)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.