Βιβλιο

Ξεκίνησε η 37η Γιορτή του Βιβλίου

Καμίνης στα εγκαίνια: «Το βιβλίο άντεξε στην τρικυμία της κρίσης»

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69649-140442.jpg

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 37ης Γιορτής Βιβλίου (4-15/6) στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου) παρουσία δεκάδων φίλων του βιβλίου αλλά και εκπροσώπων εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι «το βιβλίο άντεξε στην τρικυμία της κρίσης». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αφιέρωσε αυτή τη γιορτή στη μνήμη της Μαρίνας Καραϊτίδη, «της αξέχαστης κυρίας Μάνιας», όπως είπε, «που πριν από λίγη ώρα αποχαιρετήσαμε με συγκίνηση». Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης και πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που η έκθεση γίνεται στο εν λόγω κτίριο, επισημαίνοντας ότι είναι μια ευκαιρία ο κόσμος να το γνωρίσει από την αρχή.

n

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με τη Μάρω Δούκα στο περίπτερο της Athens Voice

Χαιρετισμός Δημάρχου Αθηναίων

«Το βιβλίο άντεξε στην τρικυμία της κρίσης! Με απώλειες βεβαίως - όπως άλλωστε συνέβη σε όλους τους τομείς της χώρας - με σοβαρές ανακατατάξεις, με αλλαγές στον χάρτη εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Αλλά άντεξε! Το βιβλίο μπορεί να έχασε σε ποσότητα. Δεν έχασε όμως σε ποιότητα, έμπνευση και φαντασία! Ανταποκρίθηκε στα διεθνή ρεύματα και την πρωτοπορία της εποχής με ελληνικούς και ξένους τίτλους, με νέα έργα αναγνωρισμένων συγγραφέων αλλά και αφηγήσεις νέων δημιουργών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων, μυθοπλασίας, γνωστικών πεδίων, θεωρίας, επιστημών, ποίησης και άλλων τεχνών και απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικίες. Στην έντυπη ή την ηλεκτρονική μορφή του.

Το αποδεικνύει περίτρανα η 37η Γιορτή Βιβλίου που εγκαινιάζουμε σήμερα, εδώ, σε ένα διαφορετικό χώρο, στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας. Μια πρωτοποριακή επιλογή από το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών που αναδεικνύει τη συνάφεια και τη διαχρονικότητα του πολιτισμού στην πρωτεύουσα μας, καθώς το Ωδείο Αθηνών βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από Βυζαντινό Μουσείο και το Λύκειο του Αριστοτέλη.

Φίλες και φίλοι, για το δήμο της Αθήνας είναι ένα κρίσιμο στοίχημα, να μην χάσουμε την εποχή της κυριαρχίας της εικόνας, την επαφή μας με το γραπτό κείμενο – όλοι μας, κυρίως όμως οι νεότεροι και τα παιδιά. Γι αυτό και στην πολιτική μας για το βιβλίο, που έχει άξονα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα σε πρωτοποριακά προγράμματα φιλαναγνωσίας για εφήβους και παιδιά, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, συμμετέχοντας σε ευρύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και επιτυχή προγράμματα.

Το ζητούμενο είναι μια σύγχρονη πολιτική βιβλίου, που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα έκφρασης των δημιουργών και συγγραφέων, θα στηρίζει βιβλιοπώλες και εκδότες, θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την εκπαιδευτική διαδικασία και σε λειτουργική δικτύωση με τις Βιβλιοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές. Σε μια τέτοια – ανοικτή - πολιτική, που θα καθιστά το βιβλίο προσιτό αλλά και συναρπαστικό σε αναγνώστες κάθε ηλικίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έχει καίριο ρόλο να παίξει.

Η φετινή Έκθεση Βιβλίου, με τη συμμετοχή πενήντα εκδοτών, τα δεκάδες περίπτερα και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις να απλώνονται στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών παίρνει τον χαρακτήρα μιας ανοικτής, καλοκαιρινής αναγνωστικής γιορτής. Ενός ζωντανού, παλλόμενου κόμβου πολιτισμού με νέες αφηγήσεις, αφιερώματα και εκπλήξεις για τους επισκέπτες, συναντήσεις των συγγραφέων με το κοινό και τους αναγνώστες τους. Η λέξη «κλειδί», φίλες και φίλοι, είναι κι εδώ, οι συνεργασίες. Είναι το όχημα για τη νέα εποχή.

Για εμάς, στο δήμο της Αθήνας υπήρξε στρατηγική επιλογή που μας δικαίωσε σε κρίσιμους τομείς της πόλης και της καθημερινότητας. Οι συνεργασίες μπορούν και πρέπει να δημιουργούν και δίκτυα πολιτισμού. Δίκτυα που θα αναδεικνύουν το μοναδικό και σύνθετο πολιτιστικό χαρακτήρα της Αθήνας, σε μια αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη της ιστορικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δυναμική.

Και το Ωδείο Αθηνών, το εμβληματικό αυτό κτήριο με τον ανοικτό χαρακτήρα και τις πολλαπλές δυνατότητες, μπορεί να αναδειχθεί και να λειτουργήσει ως ένας κομβικός «πολυχώρος» πολιτισμού στην καρδιά της πόλης. Ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Αθήνας, Έλληνες και ξένους. Η δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες συμβολής του Ωδείου Αθηνών στη διαμόρφωση ενός διεθνούς, πολιτιστικού στίγματος της πρωτεύουσας, προχωρά στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας. Σε ανάλογο πλαίσιο δημιουργικών συνεργασιών φαίνεται να εντάσσεται και η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών να φιλοξενηθεί η φετινή Γιορτή Βιβλίου, η 37η αναγνωστική περιπέτεια σε αυτόν τον όμορφο και λειτουργικό χώρο. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και καλές αναγνώσεις!»

n

To περίπτερο της Athens Voice

Χαιρετισμός κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου (ΣΕΒΑ)

«Σας καλωσορίζω στην 37η γιορτή του βιβλίου, αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίνας Καραϊτίδη, της αξέχαστης κυρίας Μάνιας που πριν από λίγη ώρα αποχαιρετήσαμε με συγκίνηση.

Ευχαριστώ τον κ. Τσούχλο και τους συνεργάτες που αμέσως αποδέχτηκαν την πρόταση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών να μεταφερθεί η έκθεση του βιβλίου στο περιστύλιο του άγνωστου στους Αθηναίους μοναδικού σε σύλληψη κτηρίου του Ωδείου Αθηνών. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα πολλά, μικρά και μεγάλα προβλήματα που συναντήσαμε κατά την προετοιμασία της γιορτής, ευχαριστώ την κα Λαζαρίδου, διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, για την προσφορά της να αποτελέσει μέρος της όλης εκδήλωσης.

Η κατά κόρον χρήση φράσεων όπως -- το βιβλίο είναι πολιτιστικό αγαθό, ο πολιτισμός είναι πρώτη μας προτεραιότητα, η χώρα μας έδωσε τα φώτα και άλλα ηχηρά παρόμοια, την ίδια στιγμή που τα βιβλία έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών που ασχολούνται με τα γάλατα και τα φάρμακα, δικαιολογημένα ερμηνεύεται από τους θυμωμένους Ελληνες εκδότες ως ύποπτη και παραπλανητική.

Οι πραγματικοί εκδότες ρισκάρουν κάθε μέρα τα χρήματά τους, οδηγούμενοι σαν τους παίκτες από το πάθος μιας επιτυχημένης επιλογής που θα τους βοηθήσει να ισοφαρίσουν το βαρύ κόστος που κρύβει κάθε εκδοτική δραστηριότητα. Ας σταματήσει, λοιπόν, η πολιτεία να μας εμπαίζει με τα περί πολιτιστικού αγαθού, και ας μας αντιμετωπίσει ως οικονομικές μονάδες που δίνουν δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα, που παράγουμε χρήσιμα προϊόντα, που προσφέρουμε αναγκαία πνευματική και μορφωτική σκευή στο κάθε μέλος της κοινωνίας.

Στεκόμαστε πάνω σε ένα από τα διασημότερα brand names της ιστορίας, το Λύκειο, λίγα μέτρα μας χωρίζουν από το σημείο που αναπτύσσονται διάλογοι του Πλάτωνα, που έρευνες τον θέλουν διασημότερο από τον Χριστό. Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι με ποιούς πρέπει να σταθούν δίπλα, και ας ξεχάσουν τα θολά εργαλεία ανάπτυξης.Πριν παραδώσω το βήμα στον κ. Τσούχλο, θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη για την προθυμία του να εγκαινιάσει τη φετινή γιορτή του βιβλίου. Γνωρίζει καλύτερα από μένα, πως ο δήμαρχος, από τα χρόνια της Ρώμης, είναι η φωνή του λαού, και άρα είναι το μόνο μας καταφύγιο. Εύχομαι να μη τον συναντήσουμε στο μέλλον σε συσσίτια απόρων εκδοτών."

n

Μια ανθοδέσμη στο περίπτερο της Εστίας στη μνήμη της Μάνιας Καραϊτίδου

Χαιρετισμός κ. Νίκου Τσούχλου (Ωδείο Αθηνών)

«Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην 37η έκθεση βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών. Είναι για το Ωδείο μας ιδιαίτερη χαρά που η έκθεση γίνεται φέτος στο κτίριό μας, το οποίο σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από την αρχή. Μπορεί να το ξεχνούμε, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της πόλης, έργο πνοής και φιλόδοξου οραματισμού του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, που σήμερα δυστυχώς παραμένει ακόμα ημιτελές, τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά την εδώ εγκατάσταση του Ωδείου Αθηνών το 1976. Στην τελειωμένη του μορφή, το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε να στεγάζει μια ολόκληρη μικρή πόλη του πολιτισμού: τρία θέατρα, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο έρευνας, σχολή μουσικής, δραματική σχολή, χώρους εστίασης και αναψυχής και πολλά άλλα. Τι κρίμα αλήθεια που η πολιτεία, που έκτοτε κατάφερε να χτίσει τόσες πολλές νέες λαμπρές υποδομές, θέατρα, μουσεία, να διοργανώσει ολυμπιακούς αγώνες και τόσα άλλα, αμέλησε επί τέσσερις δεκαετίες το εντούτοις νομοθετικά καθιερωμένο καθήκον της να αποπερατώσει το ημιτελές τούτο έργο του Δεσποτόπουλου! Αν το είχε κάνει, η Αθήνα θα διέθετε ήδη από την δεκαετία του 1980 ένα λαμπρό αμφιθέατρο 650 θέσεων στο κέντρο της, αλλά και τόσα άλλα…

Ας είναι, σήμερα το Ωδείο Αθηνών αντιμετωπίζει τις πολιτιστικές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος και πείσμα κι αισιοδοξία. Έτσι, με την πολύτιμη συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων, ελπίζουμε του χρόνου, στην επόμενη Έκθεση Βιβλίου που εμείς θα θέλαμε να ξαναγίνει στο Ωδείο Αθηνών, να μπορούμε να σας δείξουμε ένα νέο πρόσωπο του κτιρίου. Εν τω μεταξύ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την φετινή σας παρουσία εδώ, κι ευχόμαστε στον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών κι όλους τούτους συνεργάτες καλή επιτυχία.»

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.