Μια φορά κι έναν κορωνοϊό: Ένα βιβλίο από τα παιδιά για τα παιδιά
Η Λιέττα Ιωάννου και η Θάλεια Σιούτου εξηγούν με τον πιο φυσικό τρόπο, αυτό που οι μεγάλοι και οι επιστήμονες λένε με… ακαταλαβίστικες λέξεις
«Μια φορά κι έναν κορωνοϊό»: Ένα παιδικό βιβλίο από τη Λιέττα Ιωάννου αφιερωμένο σε όσους έχουν επηρεαστεί από τον ιό.
«Βλέπεις αυτό το μικρό πλασματάκι; Όσο μικρό και αθώο και να φαίνεται, είναι κακό, και καταφέρνει να κρύψει τον πραγματικό του εαυτό με μεγάλη άνεση. Είναι ένας ιός που ονομάζεται κορωνοϊός, αλλά ίσως να τον ξέρεις και ως “COVID-19” ή “SARS-CoV-2”. Παρόλο που είναι κακός, είναι περίπου 4.000 φορές μικρότερος από μυρμήγκι»!
Με αυτά τα απλά λόγια και με χαριτωμένα σκίτσα, δυο κορίτσια της Γ’ Λυκείου εξηγούν στους συνομήλικούς τους αλλά κυρίως στα μικρότερα παιδιά, την πρωτοφανή πανδημία που πλήττει τον πλανήτη, έχοντας στοιχίσει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ζωές.
Η Λιέττα Ιωάννου έγραψε το «Μια φορά κι έναν κορωνοϊό» για τον παππού της, Ευάγγελο Σπανό, ιδρυτή του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, που υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα. Το εικονογράφησε η φίλη της, Θάλεια Σιούτου. Οι δυο τους αφιέρωσαν το βιβλίο σε όσους έχουν επηρεαστεί από τον ιό.
Τα δυο παιδιά απαντούν με απλά λόγια στις απορίες των παιδιών για τη νόσο που άλλαξε τη ζωή όλων, τον ιό που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα.
Εξηγούν με τον πιο φυσικό τρόπο, αυτό που οι μεγάλοι και οι επιστήμονες λένε με… ακαταλαβίστικες λέξεις «Εάν καταλάβεις τι συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι… Μην ανησυχείς, γιατί σε αυτό το βιβλίο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν τον ιό και πώς μπορούμε όλοι να τον νικήσουμε».
Τα κορίτσια έχουν μια πολύ καλή εξήγηση στο γιατί ο ιός SARS-CoV-2 είναι τόσο επιθετικός: «Ανεξάρτητα από το πού και πώς γεννήθηκε ο κορωνοϊός, το μόνο σίγουρο είναι πως γεννήθηκε κάτω από σκληρές συνθήκες, χωρίς αγάπη ή φροντίδα. Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί είναι τόσο κακός και γιατί χρησιμοποιεί τις μαγικές του ικανότητες για να βλάψει τους ανθρώπους παγκοσμίως»…
Όμως, ακόμη και στα δύσκολα, τα παιδιά μένουν αισιόδοξα.
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ θα δωρίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μια φορά κι έναν κορωνοϊό» σε κάθε παιδί που φιλοξενείται σε Σπίτι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και σε κάθε παιδί που επισκέπτεται το Παιδοδιαγνωστικό Κέντρο του Ομίλου στους Αμπελόκηπους.
Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και ασφάλεια!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.