Βιβλιο

Αυτά τα Χριστούγεννα ταξιδεύουμε με βιβλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα βιβλία

Άρης Σφακιανάκης
ΤΕΥΧΟΣ 766
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναγνώστης με αιτία: Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης προτείνει 15 βιβλία για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο από τον καναπέ σας φέτος τα Χριστούγεννα

1. Στην Κολομβία: Caryl Ferey, Πας-Ειρήνη (εκδ Άγρα).
Όπου διασταυρώνονται ο αντάρτες, οι ακροδεξιοί, οι άνθρωποι της κοκαΐνης και οι αυτόχθονες της ζούγκλας. Πάντα ήθελα να επισκεφτώ την Μπογκοτά και το χωριό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Ήρθε η ώρα.


2. Στη Νέα Υόρκη: Μπέρναρντ Μάλαμουντ, Το μαγικό βαρέλι (εκδ. Καστανιώτη).
Μια Νέα Υόρκη του μεσοπολέμου όπου οι Εβραίοι στα αριστουργηματικά αυτά διηγήματα δοκιμάζονται διαρκώς από τον Θεό τους και τη ζωή. Το διαβάζω αργά, σαν απόσταγμα.


3. Στο Παρίσι: Σάρα Μπέικγουελ, Στο καφέ των υπαρξιστών (εκδ. Αλεξάνδρεια)
Όπου πίνοντας αψέντι με τον Ζαν Πολ Σαρτρ, τη Σιμόν Μποβουάρ και τον Αλμπέρ Καμύ, συζητάμε περί της ελευθερίας της βούλησης, της χαράς του έρωτα και άλλων καινών δαιμονίων.


4. Στο Τενεσί: Σεμπάστιαν Μπάρι, Χίλια φεγγάρια (εκδ. Ίκαρος)
Όπου μια νεαρή Ινδιάνα μας καλεί στον κόσμο της φυλής των Λακότα και των προγόνων της. Εδώ βασιλεύουν τα πνεύματα και η δεινότητα του συγγραφέα. Δεν θα το βρείτε σε ταξιδιωτικά γραφεία.


5. Στην Ανατολική Γερμανία (νυν ενωμένη): Μαξίμ Λέο, Ψηλά τις καρδιές (εκδ. Δώμα)
Εκεί όπου κάποτε η ζωή ήταν διαφορετική, τα όνειρα διαφορετικά και οι προσδοκίες άλλες. Εμείς που δεν είμεθα συλλέκτες ορυκτών και δεν πήραμε για σουβενίρ μια πέτρα από το Τείχος του Βερολίνου, βλέπουμε πώς ετειχίσθη μια φορά κι έναν καιρό η ελευθερία.


6. Στον κόσμο των μπλουζ και των μαύρων: Τζέιμς Μπόλντουιν, Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει (εκδ. Πόλις)
Όπου ακμάζουν οι φυλετικές διακρίσεις και ο αδιάκοπος αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Τραμπ μπορεί να έπεσε, όμως η ιδεολογία του δυναστεύει ακόμα τις πολυφυλετικές Ενωμένες Πολιτείες.


7. Στην Πολωνία: Τζακ Φεαργουέδερ, Ο εθελοντής (εκδ. Gutenberg).
Όπου σε δυο ώρες από τη γραφική πολίχνη της Κρακοβίας βρίσκεται ένας κάπως ιδιαίτερος καταυλισμός ανθρώπων που στην πύλη του φέρει ξεδιάντροπα την φράση: «Η εργασία απελευθερώνει». Ένας Πολωνός αξιωματικός μάς ανοίγει την πύλη και μας καλεί  να ρίξουμε μια ματιά.


8. Σε ελληνικό νησί (δεν κατονομάζεται): Karen Koehler, Μοιρολόι (εκδ. Ψυχογιός).
Σε αυτό το νησί δεν υπάρχουν τουρίστες. Υπάρχουν μόνο κανόνες που επιβάλλουν οι Πρεσβύτεροι. Κι ένα κορίτσι νόθο που μεγαλώνει σε καθεστώς κοινωνικού αποκλεισμού. Ώσπου αποφασίζει να αποτινάξει τα δεσμά. Μια σαγηνευτική δυστοπία στο ελληνικό αρχιπέλαγος.


9. Στην Ευρώπη, με έναν Κουβανό συγγραφέα: Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, Ημερολόγιο επιβίωσης (εκδ. Μεταίχμιο).
Τι πιο θελκτικό να συνταξιδεύεις με τον συγγραφέα της «Βρόμικης Τριλογίας της Αβάνας»; Εδώ οι γυναίκες αποκτούν άλλο νόημα και τα τοπία καινούργιο ορίζοντα.


10. Σε ξενοδοχείο: Πασκάλ Μπρυκνέρ, Ένας χρόνος και μια μέρα (εκδ. Πατάκη).
Χωρίς ξενοδοχείο, πανδοχείο, χάνι ή rbnb δεν υπάρχει ταξίδι. Μονάχα που καμιά φορά το ξενοδοχείο μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Και μπορεί από τα κρυμμένα ηχεία στο λόμπι να ακούσεις  την εφιαλτική εκείνη επωδό του Hotel California: “You can check out any time you like, but you can never leave”.


11. Στην Ιαπωνία: Γιουκίο Μισίμα, Η ηθική των σαμουράι στη σύγχρονη Ιαπωνία (εκδ. Ερατώ)
Ο αγαπημένος μου  συγγραφέας που αυτοκτόνησε με τελετουργικό τρόπο μάς ξεναγεί στον κόσμο των ιδαλγών σωματοφυλάκων. Μια ωδή στην ενόρμηση του θανάτου – που δεν είναι παρά ένα άσμα στη ζωή.


12. Στον κόσμο της φάρμας: Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, Τρώγοντας ζώα (εκδ. Κέδρος).
Όπου ο σούπερ σταρ της νέας αμερικάνικης λογοτεχνίας μάς οδηγεί –σαν άλλος Βιργίλιος– στη δαντική κόλαση της κτηνοτροφίας. Μετά την ανάγνωση υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ξανασκεφτείτε την τοποθέτηση γαλοπούλας στο γιορτινό τραπέζι.


13. Στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων: Περί ψυχής (εκδ. Kάκτος).
Ένα απάνθισμα όσων είπαν ή έγραψαν κατά καιρούς σχετικά με την ψυχή οι παλαιοί του τόπου μας. Συστηθείτε ξανά με τους Ορφικούς, τον Ζήνωνα, τον Πρόκλο, τον επίκουρο και όλο το φανταιζί ιππικό.


14. Στις απαρχές του σύμπαντος: Γκουίντο Τονέλλι, Γένεση, η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου (εκδ. Διόπτρα)
Οδηγός μας εδώ είναι ο άνθρωπος που με την ομάδα του ανακάλυψε το μποζόνιο του Χιγκς.  Μαζί του κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, εκεί που δόθηκε το πρώτο φιλί κι όλα πήραν ζωή.


15. Προς τη θέωση: Ηλίας Μηνιάτης, Διδαχαί και λόγοι (εκδ. Άρτος ζωής).
Εμπνευσμένα κείμενα σχετικά με τον άνθρωπο και τον Θεό από έναν ιεροκήρυκα που γεννήθηκε τον 17ο αιώνα στην Κεφαλονιά και δίδαξε στην Πόλη και στη Βενετία. Μια έκδοση υψηλής τυποτεχνίας που τιμά τις βιβλιοθήκες μας.

Για την Athens Voice θνησκοντός του 2020.