- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μάικ Βάικινγκ: Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο;
Ο Δανός best seller συγγραφέας μιλάει για την αναζήτηση της ευτυχίας και το σκανδιναβικό concept hygge που έχει κατακτήσει τον κόσμο.
Συνέντευξη με τον Δανό best seller συγγραφέα Μάικ Βάικινγκ, τον εμπνευστή του hygge και έναν από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο.
Τι είναι το χούγκα (hygge) που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, τοποθετώντας την Δανία σαν μία από τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους; Ο Δανός συγγραφέας και ομιλητής Μάικ Βάικινγκ έχει τις απαντήσεις. Οι Times τον έχουν χαρακτηρίσει «ίσως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο», ξεχωριστοί τίτλοι για έναν άνθρωπο και μία χώρα. Πώς τα καταφέρνουν;
Ο Μάικ Βάικινγκ έχει γράψει τρία σχετικά βιβλία, με τις πωλήσεις να ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο σε αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, «Το βιβλίο του Hygge. Ο δανέζικος τρόπος να ζεις καλά», «Το βιβλίο του Lykke. Ο δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας» και το πιο πρόσφατο «H τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων» (και τα τρία από τις εκδόσεις Μίνωας). Το 2013 ίδρυσε στην Κοπεγχάγη το Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας, ο ίδιος συμβουλεύει μεγάλες εταιρίες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σχετικά με θέματα ευτυχίας και ευεξίας, ενώ πριν λίγο διάστημα εγκαινιάστηκε και το πρώτο Μουσείο Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη της Δανίας.
Ο Μάικ Βάικινγκ μίλησε στην ATHENS VOICE για το χούγκα, την ευτυχία και το νέο του βιβλίο «Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων» (εκδόσεις Μίνωας).
Και πώς το πετυχαίνουμε σε αυτούς τους καιρούς του social distancing;
Ένα ποτήρι κρασί και ένα καλό βιβλίο είναι μία καλή αρχή.
Πώς αντιμετωπίζεις, όπως όλος ο κόσμος, την πανδημία;
Περνάω περισσότερο χρόνο διαβάζοντας αυτό το διάστημα. Συνήθως, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν μπορούμε αυτές τις ημέρες. Τα βιβλία έχουν αυτή την υπέροχη ικανότητα που μας επιτρέπουν να ταξιδέψουμε στον χρόνο και στο χώρο από την άνεση και ζεστασιά του καθιστικού μας.
Έχει αλλάξει η ζωή αλλά και η κοσμοθεωρία σου αυτούς τους μήνες;
Όχι, δεν έχει αλλάξει η κοσμοθεωρία και η οπτική μου. Είμαι στην ουσία αισιόδοξος και αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει.
Πώς «μεταφράζεται» η ευτυχία αυτό το δύσκολο διάστημα;
Η αντίληψη για την ευτυχία ή την καλή ζωή είναι στ’ αλήθεια αρκετά όμοια στο πέρασμα του χρόνου. Πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια, ο Αριστοτέλης – ο συμπατριώτης σας και «συνάδελφός» μου – μίλησε για τη σημασία του σκοπού και των φίλων όταν ερχόμαστε στο θέμα της καλής ζωής. Κάτι που νομίζω είναι αληθινό μέχρι σήμερα.
Η Δανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής και τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, αλλά υπάρχουν πολλά συστατικά. Συντροφικότητα, ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και ζωή, αρμονία, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, ισότητα και ισονομία, η απόλαυση απλών χαρών, αναφέρω μερικά.
Είναι το χούγκα τώρα πιο σημαντικό από όσο ποτέ;
Βλέπω πολλούς ανθρώπους να στρέφονται στο χούγκα αυτή την περίοδο. Ίσως έχει να κάνει με την αστάθεια που βιώνουμε. Ίσως γιατί αναγκαζόμαστε να μένουμε πιο πολύ μέσα. Μπορούμε να πούμε το χούγκα επίσης σαν «το τέλειο βράδυ μέσα στο σπίτι».
Τι να περιμένουμε από τον Μάικ Βάικινγκ και το Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας για το υπόλοιπο της χρονιάς;
Μόλις εγκαινιάσαμε το νέο Μουσείο Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη. Ένα μικρό μουσείο για τα μεγάλα πράγματα στη ζωή. Πέραν από αυτό, δουλεύουμε πάνω σε τρεις ερωτήσεις: Πώς μετράμε την ευτυχία, γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.
Ένα τελευταίο μήνυμα στον κόσμο;
Σκεφτείτε πως ακόμα και τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε χαρούμενες αναμνήσεις, μέσα σε μία χρονιά που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Πρόσφατα, έγραψα το βιβλίο «Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων» (εκδόσεις Μίνωας) επειδή οι αναμνήσεις μας παραβλέπονται και αγνοούνται όταν μιλάμε για θέμα πνευματικής υγείας και ευημερίας.