Βιβλιο

Η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν: «Η περίοδος αυτή μπορεί να εμπνεύσει!»

Όλα τα νέα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις Εκδόσεις Καπόν

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν από τις εκδόσεις Καπόν μιλάει για τα νέα βιβλία του εκδοτικού οίκου
Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν

Η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν από τις εκδόσεις Καπόν μιλάει για το μέλλον του βιβλίου στην εποχή της Πανδημίας και αποκαλύπτει τους νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου

Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ιδανική στρατηγική για απρόβλεπτες περιόδους όπως η τωρινή, δεν χωρούν εδώ κανόνες μιας οργανωμένης τακτικής και κινήσεις μετά από προσεκτική μελέτη κάποιου «αντιπάλου».

Στις εκδόσεις μας συνεχίσαμε, παρά τις δυσκολίες, τη δραστηριότητά μας, με σταθερό σημείο αναφοράς την αφοσίωσή μας στο βιβλίο. Άλλωστε, πάντοτε παραμένω αισιόδοξη στην καθημερινότητά μου. Σίγουρα η πίστη, εάν θέλετε, στην αξία του βιβλίου και ο ενθουσιασμός που συνοδεύει τη δημιουργική του διαδικασία συμβάλλει σε αυτή την αισιόδοξη ματιά. 

Προσπαθήσαμε φυσικά μέσα από ηλεκτρονική επικοινωνία, τον Τύπο και τα μέσα δικτύωσης να διατηρήσουμε την επαφή με τους φίλους των εκδόσεών μας, που μας τιμούσαν όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας. 

Τέλος, μην ξεχνάμε πως η περίοδος αυτή μπορεί να εμπνεύσει, όπως συνέβη με τον καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, που μέσα στους μήνες της καραντίνας επέστρεψε σε μια παλιά του αγάπη, τα ομηρικά έπη, και έγραψε μια μελέτη με έναν ξεχωριστά προσωπικό τόνο, «Με τον Όμηρο στις μέρες του κορωνοϊού». 

Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Για το έτος που μας έρχεται, συνεχίζουμε στις γνωστές μας εκδοτικές διαδρομές της Τέχνης και της Ιστορίας. Στο πνεύμα των 200 χρόνων από την Επανάσταση, θα ξεκινήσουμε με μια περιεκτική περιδιάβαση στους χρόνους του ’21 από την Αθηνά Κακούρη στο «Αλφαβητάρι Νεοελληνικής Ιστορίας». Επίσης, θα εκδοθεί μια ιδιαίτερη μελέτη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για τα ακρόπρωρα των πλοίων του Αγώνα. 

Για τους μικρούς φίλους των εκδόσεών μας, ετοιμάζουμε μια πρωτότυπη περιήγηση στον κόσμο των εικόνων του Μακρυγιάννη από τη Μαρίζα Ντεκάστρο, με το «24 εικόνες για την Επανάσταση του 1821», όπου ξεδιπλώνεται το όραμα και οι αναμνήσεις ενός εμβληματικού αγωνιστή της Ανεξαρτησίας.

Πέρα από αυτή τη θεματική, ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος έγραψε μια ευσύνοπτη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική μελέτη για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με μια αντικειμενική θεώρηση των γεγονότων.

Επιπλέον, ετοιμάζουμε μια μεγάλη έκδοση για τους Σεφαραδίτες, από την Καρίνα Λάμψα και τον Ιακώβ Σιμπή, που καλύπτει τέσσερεις πολυκύμαντους αιώνες ιστορίας των ισπανόφωνων Εβραίων, από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με έμφαση στη μεγάλη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης. 

Τέλος, μια ξεχωριστή έκδοση για μια ιδιαίτερη έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού θα είναι οι «Περιστεριώνες της Τήνου 1955-2018». Το 1955, ο Manuel Baud-Bovy, φοιτητής ακόμα, ανακάλυψε στο πρώτο ταξίδι του στην Τήνο περί τους οκτακόσιους περιστεριώνες, με τον καθένα να ξεπερνά τον προηγούμενο σε ομορφιά και περηφάνια. Η αδημοσίευτη μελέτη του διακεκριμένου φιλέλληνα αρχιτέκτονα εκδίδεται τώρα, μαζί με εισαγωγικό κείμενο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 30+1 βιβλία του 2024
Τα 30+1 βιβλία του 2024

Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.