Βιβλιο

Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάει για τα νέα των εκδόσεων Μίνωας

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω από τις Εκδόσεις Μίνωας

Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάει για τους νέους τίτλους των εκδόσεων Μίνωας και αναλύει γιατί οι έφηβοι δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία

Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Oι εκδόσεις Μίνωας έχουν ετοιμάσει για το 2021 ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα. Σας παρουσιάζουμε ορισμένους μόνο από τους νέους τίτλους, αν και είμαστε περήφανοι για πολλούς περισσότερους από αυτούς! 

1. «Το μήλον της Έριδος», ένα βιβλίο για την ταραχώδη δεκαετία 1940-1950, μέσα από την ψύχραιμη ματιά του ιστορικού και φιλέλληνα Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ. 2. Το νέο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του οποίου τα βιβλία κυκλοφορούν στη Γαλλία, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά αποκλειστικά από τις εκδόσεις μας. 3. To «Long Bright River», ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από μια νέα συγγραφέα, τη Liz Moore. Γυρίζεται ήδη και σε κινηματογραφική ταινία. 4. Ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο συγγραφέας των 100.000 αντιτύπων, επιστρέφει με μια συγκλονιστική αφήγηση βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που συντάραξε την ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του ’60. Αναμένουμε με προσμονή το νέο του βιβλίο! 5. Το λεύκωμα «Αθήνα», της Μαρίας Ηλιού, ένα λεύκωμα με άγνωστες κυρίως φωτογραφίες της Αθήνας του 19ου αιώνα που ξεδιπλώνουν τις μεταμορφώσεις της Αθήνας, αλλά και των κατοίκων της, την περίοδο 1821-1896. 6. Από τις παιδικές σειρές ξεχωρίζουμε τη σειρά «Awesomely Austen», όπου παρουσιάζονται ειδικά διασκευασμένα και επιμελημένα για παιδιά από 8 ετών, με πολύ όμορφη εικονογράφηση, τα κλασικά μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν. 7. Η σειρά «Τόσο απλά», με τρυφερή εικονογράφηση, αναδεικνύει στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών. H Κατρίν Ντολτό, γιατρός, κόρη της διάσημης ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό, απευθύνεται με μοναδικό τρόπο στα παιδιά και αποτυπώνει όσα τα απασχολούν, τα μπερδεύουν ή τα στεναχωρούν. Τη σειρά εγκαινιάζουν τα βιβλία «Ο θυμός» και «Οι οθόνες».

Οι νέοι σήμερα έχουν «εκπαιδευτεί» και από τα social media στα μικρά κείμενα, ή δεν διαβάζουν καθόλου. Συμφωνείτε με αυτή την πεποίθηση και τι κάνετε γι’ αυτό;
Οι νέοι, 14 έως 17 ετών, δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, αφού το απαράδεκτο ελληνικό σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τους αποξενώνει από οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση. Αντιθέτως, οι νέοι –18 και άνω– συνηθίζουν να διαβάζουν, αν και όχι τόσο όσο οι συνομήλικοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά για αυτές τις διαφορές και πάλι την ευθύνη φέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού, αντί να ενθαρρύνει τη χρήση των εξωσχολικών βιβλίων, περιορίζει τη διαδικασία της εκπαίδευσης σε ένα, μοναδικό, κρατικά παραγόμενο βιβλίο, κακής εκτυπωτικής ποιότητας αλλά και εντελώς ξεπερασμένο αφού δεν ανανεώνεται επί σειρά ετών. Ταυτοχρόνως, η ανυπαρξία σχολικών βιβλιοθηκών αποτρέπει την επαφή με τα εξωσχολικά βιβλία. 

Εδώ χρειάζεται να τονίσω ότι η ανάγνωση είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται από την ηλικία των 2 ετών, όταν ο γονέας διαβάζει βιβλία στα παιδιά του, έως την ηλικία των 9 ετών, όταν το σχολείο βοηθά στην επιλογή βιβλίων που συμβάλλουν στο να αγαπήσει το παιδί την ανάγνωση. Μετά από αυτή την ηλικία, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό για να αυξήσει σημαντικά την επιθυμία για ανάγνωση.   

Τα social media, σε έναν βαθμό, έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου. Μια από αυτές είναι σίγουρα ο χρόνος που προσφέρεται στην ανάγνωση βιβλίων. Από την άλλη όμως υπάρχει μια αυξημένη διάδραση μεταξύ των ανθρώπων, όσον αφορά την ανταλλαγή απόψεων για βιβλία και γενικά για πολιτιστικά θέματα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας εκδότης είναι να προσπαθεί να εκδίδει όσο το δυνατόν καλύτερα βιβλία, με πιο σύγχρονη θεματολογία.