Ο Γιάννης Λεβέντης μιλάει για τα σχέδια των εκδόσεων Κάκτος
Ποια βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε;
Ο Γιάννης Λεβέντης των εκδόσεων Κάκτος μιλάει στην Athens Voice για τα μελλοντικά σχέδια του οίκου και τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε.
Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Η μεγαλύτερη επιτυχία, για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, είναι η βραβευμένη σειρά του Κάκτου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 800 τόμους, έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου, σε δόκιμες νεοελληνικές μεταφράσεις, με το πρωτότυπο κείμενο, εισαγωγές, αναλύσεις και σχόλια.
Για τις Εκδόσεις Κάκτος, αλλά και για μένα προσωπικά, είναι ένα στοίχημα, ένας υψηλός στόχος να κάνω τη σειρά αυτή γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά και να την παντρέψω με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία, με σκοπό να μπει ο Κάκτος δυναμικά στη νέα εποχή, γιατί η μελέτη των αρχαίων κειμένων είναι η λυδία λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η σειρά αυτή μάλιστα βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο.
Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Κάκτος· μεταξύ αυτών θα εκδώσουμε το μυθιστόρημα «Real Life» του Brandon Taylor, short list για τα Booker Prize (τελική ανακοίνωση 17 Νοεμβρίου). Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του Γουάλας, ενός μαύρου γκέι μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Ο ήρωας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του αλλά και να διακριθεί σε ένα campus σχεδόν αποκλειστικά «λευκό», προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια τις επιθέσεις που δέχεται από τους λευκούς φίλους/καθηγητές/συνεργάτες του.
Επίσης, θα κυκλοφορήσει το φιλοσοφικό βιβλίο «Ο Έλληνας Βούδας» του Christopher Beckwith, το οποίο πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα φιλοσόφου Πύρρωνα το Ηλείου. Ο Πύρρωνας υπήρξε ιδρυτής της Σχολής του Σκεπτικισμού, ιερέας και περίφημος για την ψυχική του γαλήνη. Ήταν σύγχρονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον οποίο συναντήθηκε στην κεντρική Ασία και Ινδία, όπου ο πρώιμος Βουδισμός διαμόρφωσε τη σκέψη του φιλοσόφου και, κατ’ επέκταση, επηρέασε τη δυτική φιλοσοφία γενικότερα.
Και, επίσης, το βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας σωματοφύλακα των Αμερικανών Προέδρων Evy Poumpouras με τίτλο «Becoming Bulletproof». Η Evy Poumpouras υπήρξε υπεύθυνη για την ασφάλεια των Αμερικανών Προέδρων καθώς και για την 11η Σεπτεμβρίου. Τώρα, μέσα από το βιβλίο της, μας μαθαίνει μυστικά αυτοάμυνας, καθώς, όπως η ίδια δηλώνει, από μικρή ήθελε να είναι δυνατή, σαν τους αρχαίους Έλληνες θεούς, για να μπορεί να αντιμετωπίζει το bullying στο σχολείο. Επίσης, μας εξηγεί στο βιβλίο της πώς ξεκίνησε να διαβάζει αρχαία ελληνική φιλοσοφία και πόσο αυτό τη βοήθησε καταλυτικά στην καριέρα της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.