Η Ελένη Παπαγεωργίου μιλάει για τα σχέδια των εκδόσεων Μεταίχμιο
Ποια δύο ξεχωριστά βιβλία θα διαβάσουμε στο τέλος της χρονιάς στα ελληνικά;
Η Ελένη Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο μιλάει στην Athens Voice για τα μελλοντικά σχέδια του οίκου και τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε.
Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Το 2021 θα ολοκληρωθεί το μεγάλο μας εκδοτικό «αφιέρωμα» στην επέτειο της Παλιγγενεσίας. Η σειρά «200 χρόνια από την Επανάσταση», που συντονίζει ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, δέκα βιβλία για τους πρωταγωνιστές και τα καθοριστικά ζητήματα της περιόδου αυτής που μπορούν να διαβαστούν από τον καθένα και συνεισφέρουν ουσιαστικά στην συζήτηση για το 1821.
Ετοιμάζουμε επίσης πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, γνώριμες πένες αλλά και νέες αφίξεις, σε όλα τα είδη, από το διήγημα ως το αστυνομικό μυθιστόρημα. Στη μεταφρασμένη πεζογραφία, θα ξεχωρίσω κάτι που πολλοί αναγνώστες θα περιμένουν με αγωνία: τη συνέχεια της «Βαλκανικής Τριλογίας» της Olivia Manning, με τίτλο η «Τριλογία του Λεβάντε», που αναμένουμε να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ.
Επειδή προγραμματίζουμε σε βάθος το εκδοτικό μας πρόγραμμα, μπορώ να αποκαλύψω και δύο ξεχωριστά βιβλία που θα διαβάσουμε στα ελληνικά προς το τέλος της χρονιάς. Το νέο μυθιστόρημα του David Mitchell με τίτλο «Utopia Avenue», σε μετάφραση της εξαιρετικής Μαρίας Ξυλούρη, μια σημαντική προσθήκη στον κατάλογό μας. Και το νέο μυθιστόρημα του Jo Nesbo, που φαίνεται ότι θα εκδοθεί μέσα στο 2021, και εκτυλίσσεται –επιτέλους– σε ένα αγαπημένο του ελληνικό νησί.
Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ο «Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» γνώρισε στις εκδόσεις Μεταίχμιο μια δεύτερη εκδοτική ζωή όταν κυκλοφόρησε, μαζί με τα περισσότερα βιβλία της Άλκης Ζέη το 2011. Είναι ένας βασικός τίτλος του παιδικού καταλόγου μας, ένα μυθιστόρημα που επιλέγουν κάθε χρόνο να διαβάσουν χιλιάδες παιδιά, αλλά και ένα βιβλίο που συχνά προτείνεται από εκπαιδευτικούς και εντάσσεται στη δουλειά τους στην τάξη. Τον Δεκέμβριο θα μπορούμε πλέον να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία του Πέτρου, που δεν φοβήθηκε να πάρει θέση και να συμμετάσχει στα γεγονότα του καιρού του, της οικογένειάς του και της… χελώνας του αλλιώς. Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη έγινε graphic novel με τη φροντίδα δύο εξαιρετικών δημιουργών: η Αγγελική Δαρλάση έγραψε το σενάριο και ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος το εικονογράφησε. Ένα graphic novel-φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.