- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ιωάννης Τραυλός: Η ζωή του μεγάλου αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου
Το όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο με την Αθήνα και την Ελευσίνα. Το ιερό της Ελευσίνας, από τους πιο «δύσκολους» αρχαιολογικούς χώρους, έχει αναδειχθεί μέσα από τις ανασκαφές και τις δημοσιεύσεις του.
Συνέντευξη με την αρχαιολόγο Αγγελική Κόκκου με αφορμή το νέο βιβλίο «Ιωάννης Τραυλός - Η ζωή και το έργο του», εκδόσεις Καπόν.
Γεννημένος στο Ροστόβ της Ρωσίας από Έλληνες γονείς, ο Ιωάννης Τραυλός (1908-1985) έλαβε το δίπλωμα της Ανωτάτης Σχολής των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1931 και από εκεί ακολούθησε μία αξιοζήλευτη πορεία ζωής, προσφοράς στην Ελλάδα, αφήνοντας ένα ανεκτίμητο έργο σε διαφορετικούς τομείς της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής.
Αν και το όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο με την Αθήνα και την Ελευσίνα, οι έρευνες και οι εργασίες του καλύπτουν πολλά άλλα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας αλλά και των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων. Ουσιαστική ήταν και η ενασχόλησή του με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπως και η συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων και βυζαντινών μνημείων, καθώς και στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αίθουσας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, τα προπλάσματα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τα ταφικά μνημεία που έγιναν με σχέδιά του και ποικίλες άλλες δραστηριότητες συγκαταλέγονται στο έργο του. Πολυσήμαντη ήταν η προσφορά του Τραυλού στη μελέτη και προβολή των ελληνικών μνημείων.
Η αρχαιολόγος Αγγελική Κόκκου μιλά για το βιβλίο της «Iωάννης Τραυλός: Η ζωή και το έργο του»
Πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο «Iωάννης Τραυλός: Η ζωή και το έργο του»; Ίσως ήταν ένας φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο με τον οποίο δουλέψατε μαζί για πολλά χρόνια; Στις 28 Οκτωβρίου συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από τον θάνατο του Ι. Τραυλού. Δεν αποφάσισα όμως να γράψω το βιβλίο ως «φόρο τιμής». Η έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού και τη συγγραφή του βιβλίου είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Έχοντας δουλέψει κοντά του για είκοσι συνεχή έτη, ήταν δύσκολο για μένα να δω τον Τραυλό ως ιστορικό πρόσωπο. Με την πάροδο όμως των χρόνων, πέρα από τις προσωπικές μου μνήμες, συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα του έργου του για την ιστορία της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής. Ήμουν άλλωστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το έργο των παλαιότερων Ελλήνων αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων με την έρευνα που είχα κάνει για τη συγγραφή του βιβλίου μου «Η μέριμνα για τις αρχαιότητες στην Ελλάδα και τα πρώτα μουσεία», που καλύπτει μια μακρά περίοδο (από την εποχή της Τουρκοκρατίας ώς και το 1976). Σ’ αυτό το «πάνθεον» των Ελλήνων επιστημόνων έχει μια θέση και ο Τραυλός και αξίζει το έργο του να καταγραφεί, να μελετηθεί και να γίνει γνωστό στους νεότερους.
Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά του έργα;
Το όνομα του Τραυλού είναι άρρηκτα δεμένο με την Αθήνα και την Ελευσίνα. Το βιβλίο του «Η πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών από των προϊστορικών χρόνων μέχρι των αρχών του 19ου αιώνος», που εκδόθηκε το 1960 (β΄ έκδ. 1993 από τις Εκδόσεις Καπόν), αποτελεί μέχρι σήμερα βασικό εγχειρίδιο για τους μελετητές της αθηναϊκής τοπογραφίας αλλά και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της Αθήνας. Το ιερό της Ελευσίνας, από τους πιο «δύσκολους» αρχαιολογικούς χώρους, έχει αναδειχθεί μέσα από τις ανασκαφές, τα σχέδια και τις δημοσιεύσεις του, καθώς και με τα δύο προπλάσματα του 6ου π.Χ. και του 2ου μ.Χ. αιώνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ελευσίνας. Ωστόσο, αντικείμενο των ερευνών του δεν ήταν μόνον ο αρχαίος κόσμος αλλά και ο βυζαντινός και ο νεότερος, όπως μαρτυρούν οι μελέτες του. Για το αναστηλωτικό του έργο μιλούν δύο έργα του στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς: η Στοά του Αττάλου και ο βυζαντινός ναός των Αγ. Αποστόλων.
Πιστεύετε πως το έργο και η προσφορά του στην προβολή των ελληνικών μνημείων έχουν αναγνωρισθεί; Το έργο του, ως έναν βαθμό, έχει αναγνωριστεί, ίσως όχι σ’ όλο το εύρος του, τόσο από την πολιτεία όσο και από όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με ιστορικά και πολιτισμικά θέματα.
Ποιος ήταν ο άνθρωπος Ιωάννης Τραυλός πίσω από τον αρχιτέκτονα; Όσοι ευτύχησαν να τον γνωρίσουν, δεν θα ξεχάσουν την απλότητα, τη σεμνότητα, την καλοσύνη, το ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την ορθή του κρίση. Ήταν προσιτός σε όλους και είχε την ικανότητα, με πολύ απλό λόγο, να μεταδίδει τις γνώσεις του. Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» πολλοί από τους νέους αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες.
Yπάρχουν σχέδια και για νέα βιβλία από την πλευρά σας; Υπάρχει κάποιο κομμάτι της αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής που δεν έχει αναδειχθεί ή καταγραφεί βιβλιογραφικά όσο θα έπρεπε; Υπάρχουν πολλά θέματα, τόσο στον τομέα της αρχαιολογίας όσο και της αρχιτεκτονικής, που προσφέρονται για έρευνα και μελέτη. Είναι ανεξάντλητη η θεματολογία. Όλοι, με τις πολύχρονες έρευνές μας, έχουμε συγκεντρώσει υλικό που θα μπορούσε σε κάποια στιγμή να δει το φως της δημοσιότητας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο για αγόρια που δεν συμβιβάζονται, αλλά αγαπούν τα μπαρ, τα ποτά και τα ξενύχτια. Αντίστοιχα κορίτσια θα το εκτιμήσουν επίσης…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Όλες οι πληροφορίες για την εκδήλωση που θα συντονίσει η Athens Voice
Το τρίτο μέρος της τετραλογίας είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μια ωδή στη γυναικεία φύση
Το (δυστοπικό) αύριο μέσα από τα μάτια του διασήμου ιστορικού
Ήταν ένας ποιητής κάθε στιγμή που σκεφτόταν, κάθε στιγμή που εργαζόταν, κάθε στιγμή που ανέπνεε.
Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
Ο βασικός μεταφραστής του Φρόυντ και του Αντόρνο στα ελληνικά
Το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Γιώργος Χρονάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός
Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού
Το χειρόγραφο «μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά» που το κάνει μοναδικό
Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, σχέδια για ταινίες και θρυλικά εξώφυλλα δίσκων
Ο στρατιωτικός βίος και η επικά γενναία πολιτεία του Χαράλαμπου Σειραδάκη
Γιατί τα βιβλία, οι διαμορφωτές της προσωπικής μας ταυτότητας, ήταν, και θα παραμείνουν, μοναδικά
Μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του «Παράδοξη χώρα»
Το βιβλίο της Ελένης Γεωργακοπούλου (Katt Sway) για το πιο διάσημο κουτάβι στο ελληνικό TikTok
Με ποια κριτήρια αποφασίζουν να εκδώσουν ένα νέο βιβλίο οι εκδοτικοί οίκοι;
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών μιλάει με αφορμή το βιβλίο του «Πολιτική ορθότητα: Η σύγχρονη λογοκρισία;»
«Ο ΙΑΝΟS ήταν και παραμένει ένας αιρετικός τόπος που αναπτύσσει και καλλιεργεί τον διάλογο επί παντός του επιστητού».
Ψάχνουμε απαντήσεις στη νέα συλλογή διηγημάτων της Αναστασίας Αλεβίζου, «Ιστορίες Μόδας και Εγκλημάτων» από τις εκδόσεις 24 γράμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.