Βιβλιο

Βιβλία με τη σφραγίδα της Βουλής

Συναρπαστικές πολιτικές βιογραφίες, ομιλίες και ποίηση

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων έχει να παρουσιάσει πλούσιο (ειδικού ενδιαφέροντος βέβαια) εκδοτικό πρόγραμμα, βεβαίως χαρακτηρίζεται από πλούσιο εάν και ειδικότερου ενδιαφέροντος εκδοτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δει κανείς περιηγούμενος στην ιστοσελίδα του μέσω του σχετικού ηλεκτρονικού καταστήματος foundation.parliament.gr.

Ιδιαίτερη θέση σε αυτό, εκτός των άλλων, κατέχει η σειρά «Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου» (Ι και ΙΙ) με σημαντικές ομιλίες που εκφωνήθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κρίσιμα θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως και η σειρά «Βιογραφίες Πολιτικών», όπου παρουσιάζονται βιογραφίες σημαντικών πολιτικών που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας του 19oυ και του 20oύ αιώνα.


Ήρωες των Ελλήνων

n

Ο παρών τόμος έχει ως θέμα του τους καπετάνιους, τα παλικάρια και την αναγνώριση των εθνικών αγώνων (19ος-20ός αιώνας), με επιστημονική επιμέλεια του Βασίλη Κ. Γούναρη, καθηγητή της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στο ΑΠΘ.

Η έκδοση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αναγνώρισε τη συμβολή των μαχητών σε τρεις κεφαλαιώδους σημασίας τομές της ελληνικής πολεμικής ιστορίας, τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, το Μακεδονικό Αγώνα και την Εθνική Αντίσταση, οι οποίοι βασίστηκαν αποκλειστικά στη συμμετοχή εθελοντών. Οι δυσκολίες στην καταμέτρηση, αξιολόγηση, ηθική και υλική επιβράβευση όσων συμμετείχαν, οι τυχόν μεροληψίες, παραγνωρίσεις, αδικίες αλλά και γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες, διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κλήθηκε να λειτουργήσει το χειμαζόμενο τις περισσότερες φορές ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη της αναγνώρισης, την οποία κατέστησε διαχρονικό αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης με πολλές προεκτάσεις.


Η φωνή των ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης – Γιώργος Σεφέρης

n

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Καβάφη (2013) αλλά και της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη (1963) προχώρησε στην έκδοση του τόμου Η φωνή των ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης – Γιώργος Σεφέρης, στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Στον τόμο περιλαμβάνονται ποιήματα δύο μεγάλων Ελλήνων ποιητών του 20ού αιώνα, το ποιητικό έργο των οποίων διαμόρφωσε τη νεοελληνική ποίηση μετά το 1930. Η επιλογή των έργων έγινε κυρίως με γνώμονα την ιστορική και πολιτική τους διάσταση. Οι μεταφράσεις που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε έγκριτους μεταφραστές, όπως οι Edmund Keeley και Philip Serrard (αγγλικά), Dominique Grandmont, Jacques Lacarrière και Égérie Mavraki (γαλλικά), Jörg Schäfer και Hans-Christian Günther (γερμανικά). Την επιστημονική επιμέλεια του έργου είχε ο Νάσος Βαγενάς, καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος έγραψε και την εκτενή εισαγωγή του τόμου.

Ο τόμος θα προσφέρεται ως δώρο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα επισκεφτούν τη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, οπότε η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Γιώργος Θεοτοκάς – Πολιτική Βιογραφία

n

Στο πλαίσιο της σειράς «Βιογραφίες Πολιτικών», πρόκειται τον τρίτο κατά σειρά τόμο Γιώργος Θεοτοκάς, που συνέγραψε ο δρ Λυκούργος Κουρκουβέλας.

Η έκδοση επιχειρεί να καλύψει ένα κενό στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής ιστοριογραφίας, που αφορά το ρόλο της ελληνικής διανόησης στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών αντιλήψεων στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Και αυτό, γιατί ο Γιώργος Θεοτοκάς αν και δεν διεκδίκησε μια παραδοσιακά “πολιτική” ηγετική θέση, με τις ιδέες, τις θεωρίες, τα κείμενά του και το σύνολο των κοινωνικών του παρεμβάσεων βρέθηκε πάντα στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, από την εποχή του Μεσοπολέμου έως το θάνατό του, το 1966. Πολέμιος κάθε ολοκληρωτισμού, προέβαλλε πάντα τις ακλόνητες θέσεις του περί προσωπικής ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ υποστήριξε σθεναρά τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Υπήρξε αμετάπτωτος θιασώτης της δυτικής επιλογής της Ελλάδας, σε μια προοδευτική όμως Δύση όπου το όραμά του για προσωπική ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.


Λορέντζος Μαβίλης: πολιτικός, ποιητής, εθνικός ήρωας

n

Πρόκειται για την έκδοση των ομιλιών που εκφωνήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος που είχε οργανωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2012 για τον Λορέντζο Μαβίλη.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται τα κείμενα της κυρίας Μαρίας Μαντουβάλου-Βασιλάκου, και των κυρίων Διονύση Καψάλη και Σπυρίδωνα Πλουμίδη. Μέσα από αυτά επιχειρείται η παρουσίαση της προσωπικότητας του Κερκυραίου ποιητή, έξοχου δημιουργού σονέτων, αλλά και της προσωπικότητας του πολιτικού και εθνικού ήρωα Λορέντζου Μαβίλη που έπεσε ηρωικά στη μάχη του Δρίσκου κατά τον Α´ Βαλκανικό Πόλεμο.