Βιβλιο

OnTime Books: Ένας εκδοτικός οίκος που έφτασε πάνω στην ώρα

Οι Έλληνες και Κύπριοι συγγραφείς ταξιδεύουν στο εξωτερικό

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 744
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου του εκδοτικού οίκου OnTime Books
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου του εκδοτικού οίκου OnTime Books

Ο νέος εκδοτικός οίκος, OnTime Books προβάλει στο αγγλόφωνο κοινό έργα Ελλήνων και Κύπριων συγγραφέων

Οι κλασικοί Έλληνες συγγραφείς που εκδόθηκαν στο εξωτερικό κατάφεραν στη μεγάλη τους πλειοψηφία να κερδίσουν το κοινό και το όνομά τους να γίνει γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν, όμως, την ίδια ευκαιρία και οι συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας; Η απάντηση πλέον είναι ναι. 

98599759_170640214487187_198034800215326720_o2.jpg
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας νέος εκδοτικός οίκος μάς συστήθηκε από τον Δημήτρη Χριστοδούλου και την ομάδα του. Ο λόγος για τον OnTime Books, που έρχεται να προβάλλει στο αγγλόφωνο κοινό έργα Ελλήνων και Κύπριων συγγραφέων. Οι εκδόσεις έχουν ήδη μεταφράσει και κυκλοφορήσει, σε περισσότερα από 2.000 βιβλιοπωλεία στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Αυστραλία, επτά βιβλία: το «The chip of knowledge» του Βαγγέλη Κάλιοση, το «Hemiphos - Timber’s Castle» της Στεφανής Ιακώβου, το «Amy» του Μάριου Καρακατσάνη, το «The Secret of Magic» της Νατάσας Λούππου, το «The Diary That Will Change Your Lives Forever» του Γιώργου Ζελελίδη, το «The Story Of A Father And A Son» του Γιάννη Κ. Λαμπάκη και το «One Moment, Just An Eternity» του Σμαραγδή Μητρόπουλου. 

images.jpg
Στην Ελλάδα, πιθανώς δεν γνωρίζουμε τα περισσότερα βιβλία που ο εκδοτικός οίκος OnTime Books κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι ότι μία λογοτεχνική επιτυχία στην Ελλάδα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικά στοιχεία από αυτά που χρειάζονται για μία παγκόσμια λογοτεχνική επιτυχία. Ένα βιβλίο για εξωγήινους, για παράδειγμα, μπορεί να έχει από μέτρια έως ελάχιστη αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα, αλλά να γίνει best-seller στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό, ο OnTime Books αναζητά έργα που θα ήταν δυνατόν να μετατραπούν σε σενάρια και να μεταφερθούν σε μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Netflix και το Amazon. 

images-8.jpg
Το ξεκίνημα του εκδοτικού οίκου συνέπεσε σχεδόν με την αρχή της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού. Κάποιος θα περίμενε ότι αυτό θα επιβράδυνε τα πρώτα του βήματα, αλλά αντιθέτως ο OnTime Books άρπαξε την κατάσταση ως μία ευκαιρία για δημιουργικότητα. Έτσι, ξεκίνησε έναν διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος με θέμα τον ίδιο τον ιό. Από αυτόν ξεχώρισαν έξι διηγήματα, το «Τρόμος πάνω στη γη» της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, το «Σαν απροειδοποίητο διαγώνισμα» της Τζίνας Ψάρρη, το «Diary of Chaos» του Κωνσταντίνου Ανυφαντή, το «Η θεωρία της Τέφρας» της Ισαβέλλας Ζιόβα, το «Η τελευταία κραυγή της Βασίλισσας Νυχτερίδας» του Νίκου Δάφνη και το «Once Upon a Time There Was a Virus» του Σωκράτη Μπουζούκα. Αυτά θα γνωρίσουμε στο βιβλίο «Coronavirus an ancient or an alien virus», για να δούμε τον κορωνοϊό σε ιστορίες γεμάτες αγωνία, με άρωμα Ελλάδας ή Αγγλίας, ή ακόμα και με ρομαντισμό. 

natasa-loupou.jpg
Η κινητοποίηση για έμπνευση και δημιουργία, όμως, δεν σταματά εδώ. Ένας νέος διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτή τη φορά, οι εκδόσεις OnTime Books ψάχνουν μια νουβέλα τουλάχιστον 40.000 λέξεων, με κεντρική θεματική το «The second wave». Συγγραφείς μπορούν να στείλουν τα έργα τους μέχρι και τις 30 Αυγούστου στο info@ontimebooks.co.uk για μια ευκαιρία να εκδοθούν τόσο στην αγγλική, όσο και στην ελληνική γλώσσα. Η ιστορία τους μπορεί και πάλι να περιβάλλει το θέμα του κορωνοϊού και ένα πιθανό δεύτερο κύμα του. Μπορεί, όμως, και να έχει ως πρωταγωνιστή το δεύτερο κύμα οποιουδήποτε άλλου γεγονότος, από μια άλλη πανδημία ή έναν πόλεμο έως μία φυσική καταστροφή. 

Οι πρωτοβουλίες του εκδοτικού οίκου OnTime Books δεν τελειώνουν εκεί. Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της Ελένης Παϊτέρη από καρκίνο, αποφάσισαν να θεσπίσουν ένα διεθνές λογοτεχνικό βραβείο στην μνήμη της. Το βραβείο ELENI PAITERI, που αφορά τέσσερις διαφορετικές fiction κατηγορίες, θα δίνεται σε συγγραφείς που είτε οι ίδιοι παλεύουν με τον καρκίνο είτε κάποιο πρόσωπο του πολύ στενού τους περιβάλλοντος. Παράλληλα με αυτό, στο όνομα της Ελένης Παϊτέρη θα πραγματοποιηθούν δράσεις και διαγωνισμοί με σκοπό τη χρηματοδότηση μεταφράσεων ελληνικών λογοτεχνικών έργων και θα δοθούν υποτροφίες σε επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 30+1 βιβλία του 2024
Τα 30+1 βιβλία του 2024

Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.