- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Προτεραιότητα στο βιβλίο»
Με 110 περίπτερα και 140 εκδότες, η 33η Γιορτή Βιβλίου επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε
«Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να στερήσει το βιβλίο από τον Έλληνα» μου λέει την ημέρα των εγκαινίων της 33ης Γιορτής Βιβλίου ο κ. Λουκάς Ρινόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ). «Επιστρέψαμε στο Ζάππειο με μία διαφορά. Η πρώτη έκθεση έγινε σε στεγασμένο χώρο. Σήμερα, παρόλο που υπάρχουν απουσίες, τα περίπτερα είναι τόσα που δεν επιτρέπουν τον εσωτερικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, μετά τη δεκαετία του ’80, έχουμε αυξηθεί αριθμητικά και ποσοτικά».
Για πρώτη φορά οι εκδότες της Αθήνας στήνουν αυτή τη γιορτή με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου. Μια γιορτή-λογοτεχνικός περίπατος στο Ζάππειο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου. Τα περίπτερα ανοίγουν στις 6 το πρωί και κλείνουν στις 10.30 μ.μ., πλην Παρασκευής και Σαββάτου που παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 11.00 μ.μ. «Ο αριθμός των περιπτέρων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, όπως θα μπορούσαν τα οικονομικά της χώρας να είναι καλύτερα» σημειώνει ο Λουκάς Ρινόπουλος. Στην ομιλία του στα εγκαίνια αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κρίση και στην ανάγκη για επανεξέταση του ρόλου του βιβλίου, της παιδείας και του πολιτισμού. «Το βιβλίο στην Ελλάδα είναι φθηνό. Εξάλλου, τα πνευματικά και πολιτιστικά αγαθά, όπως το βιβλίο, είναι διαρκή. Για παράδειγμα, για να ταξιδέψεις στη Θεσσαλονίκη γεμίζεις το ντεπόζιτο με βενζίνη δύο και τρεις φορές. Το βιβλίο το αποκτάς για μια ζωή. Συντροφεύει εσένα και τις επόμενες γενιές. Δεν πρέπει να το στερούμαστε. Το βιβλίο πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, ειδικά αυτή την εποχή που πρέπει να ξανασκεφτούμε ως κοινωνία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά τι λάθη έχουμε κάνει και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε».
Την ημέρα των εγκαινίων, στις Άλπεις, Ευρωπαίοι επιστήμονες, αρχειοφύλακες και βιβλιοθηκάριοι «έκρυψαν» το ψηφιακό γονιδίωμα, το οποίο λένε πως θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να «ξεκλειδώσουν» έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Περίπου 100 GΒ δεδομένων, τα οποία ισοδυναμούν με 24 τόνους βιβλίων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ σχολίασε σχετικά: «Το βιβλίο είναι μια παραλλαγή της χρονοκάψουλας. Το βιβλίο είναι το ίχνος που αφήνουμε για τους επερχόμενους. Τα τελευταία χρόνια αυτό το ίχνος δεν είναι τόσο καλό. Έχουμε πολλά σκουπιδάκια. Προσπαθούμε λίγο με τη σκούπα να τα βάλουμε στην άκρη, αλλά έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη μέση κι αυτό είναι ένα πρόβλημα των εκδοτών». A