Βιβλιο

Ο Γιάννης Φαλδαμής διαβάζει βιβλία στην καραντίνα

«Το "προνόμιο" που έχουμε ως εκδότες είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε βιβλία πριν ακόμη κυκλοφορήσουν επίσημα»

Μάκης Προβατάς
ΤΕΥΧΟΣ 740
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Φαλδαμής από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος αποκαλύπτει ποια βιβλία διάβασε εν μέσω καραντίνας.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου ήταν σίγουρα μια σημαντική διέξοδος κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζήσαμε. Βέβαια, για τους περισσότερους από εμάς, τους ήδη απασχολούμενους στον χώρο του βιβλίου, ήταν μια ευκαιρία για ακόμα περισσότερο διάβασμα και για να μειώσουμε επιτέλους το ύψος της στοίβας με τα αδιάβαστα βιβλία!

Διάβασα λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη βιογραφία του Elon Musk (εκδ. Ψυχογιός), ενός από τους ισχυρότερους και ίσως πιο απρόβλεπτους επιχειρηματίες της Silicon Valley τον οποίο παρακολουθώ καιρό. Αν και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Musk είναι ένας ιδιοφυής καινοτόμος και οραματιστής, που έχει αφιερώσει το έργο του στο να εφεύρει το μέλλον και έχει ήδη καταφέρει να κάνει πραγματικότητα ό,τι θεωρούσαμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η διορατικότητα, η εφευρετικότητα και η επιμονή του είναι χαρακτηριστικά που εμπνέουν, και θα μας είναι απαραίτητα για το επόμενο διάστημα. Το βιβλίο με άφησε να αναρωτιέμαι για τις επόμενες κινήσεις του, και ιδιαίτερα προβληματισμένο για το πώς θα φωνάζει τον νεογέννητο γιο του, τον οποίο ονόμασε X Æ A-12.

Το «προνόμιο» που έχουμε ως εκδότες είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε βιβλία πριν ακόμη κυκλοφορήσουν επίσημα. Έτσι διάβασα το νέο βιβλίο της Naomi Klein, με τίτλο «Στις φλόγες», που θα κυκλοφορήσει από τον Κλειδάριθμο τον Ιούνιο σε εξαιρετική μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου. Η Naomi Klein, καταξιωμένη δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος, θεωρώ πως δεν χρειάζεται συστάσεις. Σε αυτό το βιβλίο, αντιμέτωπη «με τις φλόγες» της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζει μια ριζική, όπως πάντα, λύση και τονίζει την άμεση ανάγκη για την υπογραφή ενός νέου Πράσινου Νιου Ντηλ. Η Klein δεν προσεγγίζει το θέμα του περιβάλλοντος ως ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αποκομμένο από τα υπόλοιπα που καλούμαστε να λύσουμε όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός και τα ακραία εθνικιστικά φαινόμενα, τα οποία επίσης «καίνε» τον πλανήτη μας. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και για την αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας» του κορωνοϊού, και προτρέπω όλους –είτε τάσσονται υπέρ των απόψεων της συγγραφέως είτε όχι– να το διαβάσουν, να προβληματιστούν και να παρακινηθούν.