Πάνος Κουτρουμπούσης: Το τελευταίο αδημοσίευτο ταχύδραμα
Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, η ATHENS VOICE δημοσιεύει την τελευταία ιστορία «Ο κρεμαστός κήπος», που έγραψε λίγο πριν φύγει.
Ο Πάνος Κουτρουμπούσης έδωσε στην Athens Voice την τελευταία του ιστορία, ένα ταχύδραμα με τίτλο «Ο κρεμαστός κήπος».
Ο Πάνος Κουτρουμπούσης έγραψε αυτό το διήγημα πέρυσι, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, και δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει δημοσιευμένο. Το φαντάζομαι, μου έλεγε τότε, «σαν το πρώτο ενός υποτιθέμενου βιβλίου το οποίο όμως δεν θα γραφτεί πότε!». Τώρα, ένα χρόνο μετά, το δημοσιεύουμε μαζί με το τελευταίο εξώφυλλο του ανατρεπτικού συγγραφέα και εικαστικού και την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε η σύζυγός του Kate Κουτρουμπούση.
Του Πάνου Κουτρουμπούση
Μια φορά ήταν ένας οικονομικώς αυτάρκης και ανεξάρτητος, όπου ζούσε στον πεντηκοστόν έκτον και τελευταίον όροφον μιας πολυκατοικίας λουξ της εποχής –όπου αυτά πιο παλιά ακόμα λεγόντουσαν «ρετιρέ»– και όπου είχε μια βεράντα ταράτσα πολύ πολύ απλόχωρη. Έτσι λοιπόν άρχισε να στήνει γλάστρες με έμορφα λουλούδια ντόπια και πολλά εξωτικά και σιγά-σιγά έστησε ένα σωρό φυτά, λουλούδια και δεντράκια με πολύ γούστο. Τα ’βλεπε, τις μέρες και τις νύχτες, πάνω από 110 τ.μ., και αγαλλίαζεν η ψυχή του. Ήταν παράδεισος.
Έτσι, ανέβαλε συνεχώς να πραγματοποιήσει την από πολλά χρόνια παρμένη απόφασή του, καθώς και όρκο, πως μιαν ημέρα των ημερών θα αυτοχτονήσει απ’ την πανέμορφη ταράτσα. Γιατί είχε καταλάβει ότι δεν ήθελε να γεννηθεί άνθρωπος αλλά ήθελε να ’χε γεννηθεί έμορφο αρωματικό φυτό. Ότι μονάχα σαν φυτό αξίζει να ζεις.
Μόνο που είχεν από καιρό ξεχάσει ντιπ για ντιπ τον λόγο της πάλαι ποτέ απόφασής του και τον όρκο του για αυτοχτονία. Εξ άλλου, τύχαινε όλο και πιο συχνά όπου κάποιο καινούριο φυτό έπρεπε να προστεθεί. Περνούσαν τα χρόνια και το πήδημα απ’ το πάρκο θα γινόταν... μιαν άλλη μέρα. Μιαν άλλη μέρα όμως, κάτω στον δρόμο, τον έκοψε το τραμ.
Ο τίτλος του βιβλίου έχει παρθεί απ’ το παλιό των Κουτσαβάκηδων:
Τα στήθη μου κατάντησαν βασάνων κατοικία
και κατοικούν οι λέοντες και τ’ άγρια θηρία.
Αχ βαχ! Έτος δίσεχτον!
Αν ποτέ γραφτεί αυτό το βιβλίο, θα είναι μικρά αφηγήματα που μπορεί και να μη γραφτούν ποτές. Εκτός απ’ αυτό εδώ, το «Κρεμαστός Κήπος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.