Ιστορίες εγκλεισμού: Διαγωνισμός μικροϊστοριών των εκδ. Πατάκη
Κάθε μήνα, δύο από τους διακριθέντες θα κερδίζουν υποτροφία για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής στη «Σχόλη»
Η «Σχόλη» και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαγωνισμό μικροϊστοριών με θέμα «Ιστορίες εγκλεισμού», που να υπαγορεύεται από το κλίμα των ημερών.
Ήταν δύσκολες οι μέρες που κλειστήκαμε στα σπίτια μας, πρωτόγνωρες. Και θα είναι δύσκολες και οι επόμενες όσο θα προσπαθούμε δειλά-δειλά να επιστρέψουμε, συναρμολογώντας τα κομμάτια της παλιάς μας ζωής. Το να μείνουμε σπίτι τον προηγούμενο καιρό ήταν ο μόνος τρόπος που είχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει. Μείναμε μόνοι, μείναμε σε πολύ στενή επαφή με τους ανθρώπους μας, είχαμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε ή να κάνουμε πράγματα που πριν δεν προλαβαίναμε, να αναθεωρήσουμε παλιές μας συνήθειες ή να ξανασκεφτούμε κομμάτια του εαυτού μας, να επεξεργαστούμε συναισθήματα, κι ένα σωρό άλλα.
Ήταν και μια περίοδος, ανάμεσα σε άλλα, εμπνευστική, που ίσως μας έδωσε ερεθίσματα και που θα άξιζε να την καταγράψουμε με τον ιδιαίτερο τρόπο του ο καθένας. Αυτό σκέφτηκαν οι εκδόσεις Πατάκη και η «Σχόλη», και έστησαν αυτό τον διαγωνισμό δίνοντάς μας κίνητρο να γράψουμε μια μικροϊστορία και να τους τη στείλουμε. Ένα μικροδιήγημα που να υπαγορεύεται από το κλίμα των ημερών, μια αφήγηση που να αποτυπώνει σκέψεις, συναισθήματα και εικόνες από αυτό που βιώσαμε όλοι, την κοινή αυτή εμπειρία που βιώνει με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης.
«Ιστορίες εγκλεισμού», λοιπόν, με αφορμή τον αναγκαίο αυτοπεριορισμό μας στο σπίτι, για επίδοξους συγγραφείς (που δεν έχουν δημοσιεύσει ποτέ κάποιο βιβλίο). Μέχρι 300 λέξεις. Για όσο διάστημα διαρκέσει η περιπέτεια της πανδημίας, οι διδάσκοντες της «Σχόλης», Μισέλ Φάις (συγγραφέας και διευθυντής σπουδών της «Σχόλης»), Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας), Νίκος Δαββέτας (συγγραφέας), Δήμητρα Κολλιάκου (συγγραφέας), Ελένη Κεχαγιόγλου (επιμελήτρια εκδόσεων), θα διαβάζουν και θα ξεχωρίζουν τις καλύτερες.
Πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί την εμπειρία μας από τις δύσκολες αυτές μέρες. Θα μας δώσει έμπνευση, και όχι μόνο, θα μοιραστούμε κάτι κοινό για όλους, μοναδικά όμως βιωμένο.
Κάθε μήνα, δύο από τους διακριθέντες θα κερδίζουν υποτροφία για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής στη «Σχόλη» από το φθινόπωρο του 2020. Τα ονόματα των νικητών θα κοινοποιούνται μαζί μ’ ένα σύντομο βιογραφικό τους (όχι μεγαλύτερο από 70 λέξεις), το οποίο θα τους ζητηθεί από τη «Σχόλη».
Όλες οι ιστορίες θα υπογράφονται με ψευδώνυμο. Προσοχή! Δεν θα γίνονται δεκτές ιστορίες χωρίς τίτλο. Η αποστολή των κειμένων θα γίνεται στο: istories@patakis.gr Τα αρχεία οφείλουν να είναι σε μορφή doc ή docx.
Προθεσμία υποβολής: 31/5/2020
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.