Βιβλιο

Υποδεχτείτε την κα Άλκη Ζέη

Από τον Κλούβιο στο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο»

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θα μπορούσες να πεις πως είναι η συγγραφέας που σε παρακολούθησε από την παιδική μέχρι την ενήλικη ζωή σου. Οι μικροί αναγνώστες λατρεύουν τα βιβλία της και οι μεγάλοι τα κάνουν best sellers. Στο έργο και την προσωπικότητά της είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του MEGARON PLUS, «Πρόσωπα της λογοτεχνίας».

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Στη Σάμο πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967, στο Παρίσι, από το οποίο θα επιστρέψουν μετά τη δικτατορία.

Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης. Πρώτο της μυθιστόρημα ήταν «Το καπλάνι της βιτρίνας (1963) – έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό που έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο και περιλαμβάνεται σε διεθνείς καταλόγους προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και για μελέτη στο σχολείο – το οποίο εμπνεύστηκε από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά (ενδεικτικά): «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», «Αγριόγατα πίσω από το γυαλί», «Ο Πέτρος στον πόλεμο», «Ο ήχος των ποδιών του Δράκου», ενώ το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», ενώ το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της έργο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο».

Η εκδήλωση έχει σκοπό να παρουσιάσει την ποικιλία του έργου της και την επίδρασή του τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων και ταυτόχρονα να προβάλει την προσωπικότητα της συγγραφέως. Η Αλκη Ζέη θεωρείται πρωτοπόρος καθώς καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Γι’αυτό ακριβώς θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, υπογραμμίζοντας πως τα μυθιστορήματά της για παιδιά δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και επηρέασαν γενιές νεότερων συγγραφέων. Ενώ ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα αναφερθεί στο έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες σημειώνοντας ενδεικτικά πως με το διήγημα «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» (1987) προσέφερε μια αναθεωρητική ματιά στη σύλληψη μιας φορτισμένης ιστορικά περιόδου αναδεικνύοντας μια νέα οπτική. Παρούσα στη διάρκεια της λογοτεχνικής αυτής βραδιάς που αφορά στο έργο της και την ίδια, η Αλκη Ζέη θα συνομιλήσει με την κριτικό παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο παιδικός της φίλος, ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από τα βιβλία της θα διαβάσουν η ηθοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια θεατρικών έργων Ξένια Καλογεροπούλου και η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» σε επιμέλεια του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

31/3, 19.00. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30)