Βιβλιο

«Το ινστιτούτο»: Καινούργιος Stephen King, τρομακτικά τέλειος

Μένουμε σπίτι με τον άρχοντα του φόβου

Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο βασιλιάς της λογοτεχνίας τρόμου Stephen King επιστρέφει με «Το ινστιτούτο». Διαβάσαμε το έξοχο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ποιος δε γνώρισε την ευτυχία βυθισμένος σε ένα βιβλίο του Stephen King; Stephen King, 46 χρόνια απαράμιλλης μυθοπλασίας, Stephen King ξανά και ξανά, Stephen King για πάντα. Ο βασιλιάς του τρόμου ανήκει στους ελάχιστους λογοτέχνες που έχουν προσφέρει τόσα πολλά και ακόμη δε σταματούν να παράγουν καινούργιο υλικό, από το οποίο δε λείπει η φρεσκάδα ούτε η πρωτοτυπία. Όσοι αναζητούν καθηλωτικά διαβάσματα δε χρειάζεται να ψάξουν πιο μακριά: ήρθε «Το ινστιτούτο».

«Το ινστιτούτο» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), είναι ένα γρήγορο όσο και μεστό μυθιστόρημα που κινείται σαν κάμερα περιγράφοντας κόσμους που τέμνονται -τους κυβερνητικούς μηχανισμούς ελέγχου, τη βαναυσότητα που διαπράττεται στο όνομα του πατριωτισμού, την εργαλειοποίηση του ατόμου με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα ακόμη συνωμοσιολογικό θρίλερ, ούτε για ψυχαγωγικό τρενάκι του τρόμου δίχως γενικότερη προβληματική. Μέσα του κρύβεται κάτι ευρύτερο και βαθύτερο, είναι μια τοιχογραφία της σύγχρονης Αμερικής, των ηρώων της διπλανής πόρτας που τόσο προστρέχει ο συγγραφέας, των απόκληρων και της φτωχολογιάς, των sorry we missed you χαρακτήρων που ξέρασε το σύστημα, οι οποίοι παρόλα αυτά συγκλίνουν μέσα από ακλόνητη πεποίθηση στη στοιχειώδη ανθρωπιά. «Το ινστιτούτο» είναι ταυτόχρονα ένα βιβλίο στη γραμμή της μεγάλης λογοτεχνικής παράδοσης του Stephen King, στο «Κάρι», τη «Λάμψη», την «Ονειροπαγίδα», την «Πύρινη οργή», ένα έργο που κολυμπάει στη θάλασσα του υπερφυσικού και στην απόλαυση της περιπέτειας σε κόσμους πλασμένους στην επικράτεια του φανταστικού. Θα γοητεύσει όλους τους αφοσιωμένους αναγνώστες του «βασιλιά του τρόμου» όσο και τους λάτρεις του «Stranger Things».

Σπάνια ξεπηδά από το χαρτί ένας εφιάλτης τέτοιας σφοδρότητας όσο αυτός που ζωντανεύει στις σελίδες του «Ινστιτούτου», ιδιαίτερα όταν αντλεί από τη στατιστική πραγματικότητα: «Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, περίπου 800.000 παιδιά δηλώνονται ως αγνοούμενα στις ΗΠΑ ανά έτος. Τα περισσότερα τα βρίσκουν. Χιλιάδες παραμένουν εξαφανισμένα». Στο βιβλίο, η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τον χαρακτήρα του Λουκ Έλις, χαρισματικού προεφήβου από τη Μινεάπολη του οποίου οι γονείς δολοφονούνται ενώ ο ίδιος απάγεται και επιβιβάζεται σε ένα μαύρο SUV με προορισμό το Ινστιτούτο του Μέιν, όπου φυλάσσεται ένα σμάρι παιδιών με πολύ συγκεκριμένες ψυχικές ικανότητες. Πρόκειται για παιδιά με αναπτυγμένο δείκτη Εγκεφαλικού Νευροτροφικού Παράγοντα, γεγονός που τους επιτρέπει μικρούς άθλους τηλεπάθειας και τηλεκίνησης.

 

Στο μυθοπλαστικό Άουσβιτς του Ινστιτούτου, στελεχωμένου με πληροφοριοδότες σε όλη τη χώρα και με ένα καλά οργανωμένο δίκτυο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί και ιατρικοί επαγγελματίες, ρεπόρτερ και κοινοί φονιάδες, τα προικισμένα παιδιά υποβάλλονται σε λογής μαρτύρια, (ανάμεσά τους εικονικοί πνιγμοί), προκειμένου το βιολογικό προβάδισμα να μετατραπεί σε όπλο αποτροπής εθνικών κινδύνων. Ώσπου οι νέοι παύουν να είναι «ένα μάτσο μαριονέτες καθισμένες στα γόνατα του εγγαστρίμυθου. Ήταν τόσο απλό, αλλά ήταν και βαθιά αποκαλυπτικό: αυτό που σου έδινε τη δύναμη ήταν αυτό που έκανες για τον εαυτό σου». Το αποτέλεσμα είναι άλλος ένας κλασικός Stephen King, σοκαριστικά γλαφυρός.

Στο σημείο αυτό, δε θα μπορούσε να υποτιμηθεί η συνεισφορά των εκδόσεων Κλειδάριθμος στη διαφύλαξη και προώθηση της λογοτεχνικής παρακαταθήκης του Stephen King στην ελληνική γλώσσα. Με άρτιες νέες μεταφράσεις, κομψό σχεδιασμό και προσεγμένους τόμους, 15 παλαιοί και νέοι τίτλοι του εμβληματικού συγγραφέα κυκλοφορούν πλέον στο πακετάρισμα που τους αξίζει, προορισμένοι για τα ψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης. Ειδικά μάλιστα για την περίοδο που μένουμε σπίτι, ο Κλειδάριθμος προσφέρει δωρεάν ταχυδρομική αποστολή για όλες τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Να μια ιδανική ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας.

Stephen King, «Το ινστιτούτο», σελίδες 632, εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Έφη Τσιρώνη